Diyetin Keyifli Olması İçin Listede ‘Değişim Yapın

Diyetin Keyifli Olması İçin Listede ‘Değişim Yapın
Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Özge Akar Özyaman, diyet yapan kişilerin aynı besin grubundan, yaklaşık aynı kaloriye sahip farklı gıdaların tüketilebileceğini söyledi. Özyaman, değişimlerin diyetisyene danışılarak yapılmasının daha sağlıklı olacağını da sözlerine ekledi.

Değişim yaparak diyetin keyifli hale dönüştürülebileceğini belirten Diyetisyen Özyaman, “Diyet yapan kişilerin ilk zamanlarda keyifle takip ettiği diyet listesi, bir süre sonra rutinleşmesi sebebiyle isteksizlik oluşturabiliyor. Bazı kişiler, bu nedenle diyeti bırakabiliyor ya da programın dışına çıkıp aksamalara neden oluyor. Bu nedenle kişi, tüketmesi gereken besinin yerine tercih edeceği başka bir besini tüketebilir. Bu da diyet sürecindeki bireylerin diyeti daha uzun süre ve daha keyif alarak yapmasını sağlar” dedi.

Diyet listesinde değişim yapmak için, birbirinin yerine geçebilen besinlerin neler olduğunun bilinmesi gerektiğini vurgulayan Özyaman, “Çünkü böylece gün içinde dışarıda, ofiste, arkadaş gruplarıyla ya da aile fertleriyle yemek yerken diyet yapmak zorlaşabilir. Sofrada, diyet listenizde olmayan yiyecekler bulunabilir. Ama besin değişim listelerini doğru kullanarak, diyetinizi kendiniz düzenleyip farklılık oluşturabilir, o anki durumunuza göre değişiklikler yapabilirsiniz” diye konuştu.

Diyet listesinde değişim yapıldığında, alınan protein, yağ, karbonhidrat gibi besin elemanları aynı kaldığı halde değişik yemekler yeme imkanı olduğunu vurgulayan Özge Akar Özyaman, “Diyet yapıyorsanız besin değişim listesi elinizin altında her zaman olmalı ve yemek istemediğiniz ya da tüketmekten sıkıldığınız bir besinle karşılaştığınızda bu listeden doğru bir şekilde yardım alabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Özyaman, değişim için diyetisyenlerin yönlendirmelerinin her zaman daha sağlıklı olduğunu kaydetti.

Diyetisyen Özyaman, değişim için bazı örnekler de vererek şunları söyledi:

“100 gram biftek yerine, 200 gram tavuk ızgara yiyebilirsiniz. Elma yerine başka bir şey yemek istiyor olabilirsiniz. 1 elma yemek yerine 1 greyfurt yiyerek aynı kaloride kalabilirsiniz. 100 gram pirinç pilavını, 150 gram pişmiş makarnayla değiştirebilirsiniz. Brokoli yemek istemediğiniz durumda aynı miktarda karnabahar ve Brüksel lahanasını tercih edebilirsiniz.”