Depoda elma kalmadı, fiyat tırmandı

Depoda elma kalmadı, fiyat tırmandı
Üretici ve tüccarlarda elma üretim ve ticaretine yönelik bazı sıkıntılarını dile getirdi

Ülkede on binlerce ton elma üretimiyle dikkatleri üzerine çeken Karaman’da bu sezon depolarsa elma az kaldığı öğrenildi.

Üretici ve tüccarlarda elma üretim ve ticaretine yönelik bazı sıkıntılarını dile getirdi.

Karaman’da bu yıl ürünün az olması nedeniyle, depolarda elmanın az kaldığını belirten üretici ve tüccarlar fiyatlarında artarak maliyetlerinin yükselmesine dikkat çekti.

Karaman’ın tanınmış elma üreticilerinden biri olan Mustafa Yıldızbaş’da sektördeki sıkıntıları paylaştı. Yıldızbaş,

“Karaman’dan Sudan, Özbekistan, Irak, Hindistan, Cezayir, Suudi Arabistan ve Cezayir ve Rusya’ya çok yoğun bir elma satışı var. Elmada sorunumuz maliyetlerimiz. Çünkü çok yüksek. Bahçelerimizde de en büyük sorunumuz yine elma iç kurdu. Bu sorun çok önemli. Birde elmaya verilen teşvik sezon bittikten sonra veriliyor. Hâlbuki sezon başlamadan önce teşvik verilirse elmada istikrar olur. Sezon başında teşvik verilmediği için veya verilen teşvik miktarı belirtilmediği için hem müstahsil zarar etmekte hem de tüccar zarar etmekte. Böyle bir handikap var. Bir de teşviki direk vermesi gerekir devletin. Narenciyeye yıllardır teşvik var ama e Karaman’ın elması öksüz, sahipsiz. Yıllardır söyleniyor, ihracata teşvik prim verilmelidir” diye ama maalesef çok zorlanılıyor. Üretici de ve işletmeci de SGK elektrik ödemeleri gibi zorunlu giderlerde de zorlanıyor çünkü parası yok. Ayrıca depolarda elma az kaldı.

Fiyatlar 1.80 TL’yi buldu. Elma fiyatının yüksek olmasının esas nedeni Türkiye’de üretimin çok az olması bunun nedeni de soğuk vurması. Hatta bu yüzden Karaman’daki birçok soğuk hava deposunda bir sandık elma bile yok. O da neden, dondan. Ve bu sene Karaman’da soğuk havalarda doluluk oranı yarı yarıya düştü.” Dedi.

Elma tüccarlarından Fatih Solmaz da; “Karamanımızda yerli tüccar olarak tüccar kalmadı. Bundan 15 yıl önce mesela Karamanımızda 30 tüccar varsa bunlar şimdi elle sayılacak 4, 5’e düştü. Vekillerimiz Bakanımız var ama desteklerini bekliyoruz.”dedi.