DENİZ BAYKAL KARAMANʹI BÖYLE SAVUNDU

DENİZ BAYKAL KARAMANʹI BÖYLE SAVUNDU
Baykal, çiftçilerin en sıkıntılı olduğu günlerin yaşandığını, çiftçilerin borçlarının en üst düzeye çıktığını kaydetti.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,partisinin Meclis Grup toplantısında konuştu.Hasat mevsiminin başlamak üzere olduğunu anımsatan Baykal, çiftçilerin en sıkıntılı olduğu günlerin yaşandığını, çiftçilerin borçlarının en üst düzeye çıktığını kaydetti.
 
Konya, Karaman, Aksaray, Niğde bölgesinde çiftçilerin elektrik borçları nedeniyle elektriğinin kesildiğini, bu nedenle sulama yapamadığını anlatan Baykal, Hükümet’i derhal çiftçilerin borcundan dolayı kapatılan elektriğini açmaya ve borçlarla ilgili yeni düzenleme yapmaya çağırdı. Baykal, yüksek temerrüt faizlerinin, çiftçilerin borçlarının ödenmesini imkansız hale getirdiğine dikkat çekerek bazı çiftçilerin borçlarından örnekler verdi.
 
Sivas Şarkışla Yeniyapan köyündeki bir çiftçinin 1999’da 18 milyar zirai kredi kullandığını, bu krediye karşılık bugün 198 milyar borç talep edildiğini belirten Baykal, bu borçların hafif bir kolaylıkla ödenmesine imkan veren yasanın yarın yürürlükten kalkacağını kaydederek "Bu 18 milyarı ödeyememiş insandan 200 milyar istemenin hangi haklı, makul, vicdani, iktisadi, mali, siyasi gerekçesi olabilir?" diye sordu.
 
Çiftçinin parasını "barda pavyonda yemediğini" söyleyen Baykal, "Bunlara sahip olmak toplumun, devletin öncelikli görevidir" dedi. Bir besicinin 20 inek için kredi aldığını, 60 inek bedeli ödeme yapmasına rağmen hala 95 milyar borcu olduğunu bildirdiğini anlatan Baykal, "Bu, işte Türkiye’nin gerçek gündemidir. Türkiye’nin ana meselesi işte budur.
 
Türkiye’nin her yerinde özellikle tarımdan geçimini sağlayan insanlarımız, çiftçilerimiz, besicilerimiz bir büyük bunalım içindedir. Çiftçilerimizin bu sıkıntı içinde olduğu ortamda esnafın boynu büküktür, kazancı yerinde değildir, ağzının tadı yoktur, neşesi yoktur. Bunlar Türkiye’nin özüdür, temelidir. Büyük çoğunluğudur. Milyonlarca insan bu durumdadır. Şimdi Türkiye bu konuları bir yana bırakmış, günlerdir, haftalardır ve önümüzdeki aylar boyunca Anayasa değişikliği konuşacak" diye konuştu.