D-8 Bugün 20 yaşında

D-8 Bugün 20 yaşında
1997 yılında Milli Görüş Lideri Erbakan tarafından ümmetin yüzyıllarca başkentliğini yapan İstanbul’da temelleri atılan D-8’in kuruluşunun 20’nci yıldönümü

Katar krizi bir kez daha ortaya koydu ki, İslam coğrafyası kuruluşunun 20’nci yıldönümünde bir kez daha D-8’e muhtaç… Suudi Arabistan ile birlikte 11 ülkenin blokaj uyguladığı Katar krizi dünyadaki sıcaklığını korurken, İslam coğrafyasının birlik ve beraberliğe muhtaç olduğu bir kez daha gün yüzüne çıktı. 1997 yılında Milli Görüş Lideri Erbakan tarafından ümmetin yüzyıllarca başkentliğini yapan İstanbul’da temelleri atılan D-8’in kuruluşunun 20’nci yıldönümü… Ne Suriye yanardı ne de Libya ile Irak bölünürdü…

 

Bugün Gelişmekte Olan Ülkeler Ekonomik İşbirliği Örgütü D-8’in kuruluşunun 20’nci yıldönümü… İslam Birliği’nin temel taşını oluşturan D-8’in hem maddi olarak hem de kurumsal olarak daha çok desteklenmesi gerekiyor… D-8 bugün daha aktif bir uluslararası örgüt olsaydı, ne Katar krizi ortaya çıkar, ne Suriye iç savaşı yaşanır ve ne de Libya ile Irak bölünürdü…
 
Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından 1997 yılında ümmetin birlik ve beraberliğinin sağlanmasının temeli olarak kurulan D-8’in kuruluşunun üzerinden 20 yıl geçti. Her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulan bu birliktelik ve kardeşlik, yerine son yıllarda ümmet coğrafyasında kan ve gözyaşına bıraktı. Adeta kanayan bir yara haline gelen coğrafyanın içler açısı durumuna her geçen yıl bir yeni ülke daha ekleniyor.
 
MİLYONLARCA MÜSLÜMAN KATLEDİLDİ
 
Katar krizi başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşananların yanı sıra Afrika ve Güney Asya’da Müslümanlara yönelik emperyalist kuşatma ve saldırılarda milyonlarca Müslüman katledildi. Sadece Ortadoğu’da son 15 yıldır Irak’ta bir milyon insan katledilirken, ülke tamamen harap oldu. Sonraki süreçte Arap Baharı ile başlayarak bölge ülkelerinin tanzim edilmesine yönelik emperyalist operasyonlar ile Mısır’da katliamlar yapıldı, Libya’da ise ülke bölündü. Son olarak Suriye’de de beş yıldır iç karışıklık ile bölgesel planlar devam ederken, ülkenin üçte birini oluşturan 5 milyon insan ülkeyi terk ederken, beş yüz binin üzerinde Müslüman ise katledildi.
 
D-8’in KURULUŞ İLKELERİ
 
* SAVAŞ DEĞİL BARIŞ,
 
* ÇATIŞMA DEĞİL DİYALOG,
 
* ÇİFTE STANDART DEĞİL ADALET,
 
* SÖMÜRÜ DEĞİL SAMİMİ İŞBİRLİĞİ,
 
* ÜSTÜN GÖRME DEĞİL EŞİTLİK,
 
* BASKI VE TAHAKKÜM DEĞİL İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ.
 
BUGÜN 15 Haziran... D-8’in 1997 yılında kuruluşunun 20’nci yıldönümü. Emperyalist sömürü çarkına ve baskıcı uluslararası örgütlere karşı birlikteliği ve kardeşliği esas alacak olan İslam Birliği’nin temel taşını oluşturan tarihin yıldönümü…
 
D-8 GRUBU ÜYESİ ÜLKELER
 
Müslümanların dağınık halinin sonucu olan Katar krizi de D-8’e duyduğumuz ihtiyacın açık göstergesi. Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dan oluşan üye ülkeleri geçtiğimiz 20 yıl içerisinde gerçek anlamda bir araya gelip İslâm coğrafyasının bölünmesine karşı durma açısından adımlar atamadı çünkü lider konumundaki Türkiye, bu hayırlı oluşuma yeterince eğilmedi, eğilemedi…
 
 
BATI’YI BIRAK; UMUT D-8’DE
 
Tekrar tekrar hatırlatmak gerekiyor. Batı’dan medet ummak Müslüman’a yakışmaz! ABD, AB, BM, NATO ve sair İslâm düşmanı terör örgütlerinden İslâm coğrafyası için hayırlı bir adım, bölgesel krizlerde çözüm beklemek bir acizliktir. D-8’in kuruluş felsefelerinin tam aksi bir dünya görüşü ve politikası olan bu sömürgen devlet ve oluşumların varlık sebebi “sömürü” üzerine kuruludur. Son çeyrek asırda yaşanılan felaketler, emperyal Batı zihniyetinin savaş, işgal ve sömürü politikasına karşı Müslüman’ca ortak bir direniş sergilemek için kurulan D-8’in tekrar güçlü ve etkin bir işlev kazanmasının İslâm âlemi için elzem oluşunu kanıtlıyor.
 
KATAR KRİZİ D-8’E OLAN İHTİYACI ORTAYA KOYDU
 
Geçen hafta Basra Körfezi’nde başlayan ve Katar krizi olarak nitelendirilen olaylar dizisi de D-8’e ne kadar muhtaç olunduğunun bir göstergesi oldu. ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ve İsrail ziyareti sonrası, körfez ülkelerinin Katar’ı ‘teröristleri’ desteklemek suçlaması ile başlayan krizi halen sıcaklığını koruyor. Suudi Arabistan önderliğinde BAE, Bahreyn gibi bölge ülkelerinin yanı sıra toplamda 11 ülkenin destek verdiği Katar’a karşı blokaj birlikteliğin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermeye yetti.
 
MİLYONLARCA MÜSLÜMAN KATLEDİLDİ
 
Katar krizi başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşananların yanı sıra Afrika ve Güney Asya’da Müslümanlara yönelik emperyalist kuşatma ve saldırılarda milyonlarca Müslüman katledildi. Sadece Ortadoğu’da son 15 yıldır Irak’ta bir milyon insan katledilirken, ülke tamamen harap oldu. Sonraki süreçte Arap Baharı ile başlayarak bölge ülkelerinin tanzim edilmesine yönelik emperyalist operasyonlar ile Mısır’da katliamlar yapıldı, Libya’da ise ülke bölündü. Son olarak Suriye’de de beş yıldır iç karışıklık ve DEAŞ ile bölgesel planlar devam ederken, ülkede ülkenin üçte birini oluşturan 5 milyon insan ülkeyi terk ederken, beş yüz binin üzerinde Müslüman ise katledildi.
 
D-8, İLGİ VE DESTEĞİN ARTMASINI BEKLİYOR
 
D-8’in kuruluşunun 20’nci yıldönümü olmasına karşın kuruluşun geldiği nokta ise ümmetin halini ortaya koyma açısından önemli. Genel sekreterlik binasının İstanbul’da olduğu uluslararası organizasyon üye devletlerin ilgi ve desteğini artırmasını bekliyor. Üye devletlerin her yıl ödediği destek payı ile projeler yürütmeye çalışan kuruluşa son yıllarda önderlik yapan ülkelerin de ilgisini azaltması gelinen nokta açısından dikkat çekiyor. Hatta dönem başkanlığını geçen yıl Türkiye’nin alması beklenen D-8’in dönem başkanlığının alınmaması ise ülkenin dış politika vizyonunu da ortaya koymak açısından önemli bulunuyor.