Çin yüzünden Karaman Organizesi ihracat yapamıyor

Çin yüzünden Karaman Organizesi ihracat yapamıyor
Türkiye ve dünya ekonomisini sıkıntıya sokan ve ihracatımıza sekte vuran ama pek sözü edilmeyen “konteyner krizi” Çin’in dünya dengelerini olumsuz etkilemesinden kaynaklanıyor.
Türkiye ihracatında TL’nin ucuz para olma avantajı yüksek faiz politikası ile zaten ortadan kalkmışken, bir de bu konteyner sorunu ortaya çıkınca işler iyice sarpa sarmış durumda.
Çin'in bütün konteynerleri alması yüzünden Karaman Organize Sanayi Bölgesinde ki fabrikaları büyük sıkıntıya soktu. Karaman'da ki fabrikalar üretim yaparken konteyner bulamadıkları için ürünleri ihraç edemiyorlar.
Piyasa ortalaması üzerinde fiyat önererek dahi konteyner bulamayan fabrikalar ne yapacaklarını kara kara düşünmekteler.
Dünyaya yükte ağır pahada düşük ürünler yollamak ya da dışardan bu tür ürünler getirmek isteyenler daha da büyük bir sıkıntı içindeler. Bazı gemiler bu nedenle Türkiye limanlarına uğramak bile istemiyorlar.
 
Bu sorunlar Çin’in özellikle genel sanayi üretiminde küresel tekel olmaya yönelmesinden kaynaklanıyor. Son analizde ortaya çıkan taşımacılık krizi Çin’i de vursa da çok sayıda konteyner limanını ve konteyneri tekeline almış olan Çin’den kaynaklanıyor.