Burak Demirer Hayvancıların sorunlarını gündeme taşıdı.

Burak Demirer Hayvancıların sorunlarını gündeme taşıdı.
Deva Partisi Karaman İl Başkanı Mustafa Burak Demirer; "Yarın Havyancıların Yüzüne Nasıl Bakacaksınız?” dedi.
Deva Partisi Karaman İl Başkanı Mustafa Burak Demirer, şehrimizde ekonominin bel kemiği olan tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunları dile getirdi, yetkililerin acilen çözüm üretmesi gerektiğine yönelik çağrısını tekrarladı. Günlerdir tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan birçok vatandaşımızın, oda ve borsa yöneticisinin, Sivil toplum kuruluşu yöneticisinin konuyla ilgili çağrılarda bulunduğunu ifade eden Demirer, “Tarım ve Hayvancılık sektörü gördüğümüz üzere bir kez daha çıkmaza sürüklendi. Tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde yaptığımız ziyaretlerde bizlere sık sık kırmızı ette, çiğ sütte ciddi sorunlar yaşandığı aktarılıyor.
 
Üretim girdi maliyetleri hızla artarken maalesef üreticinin satış fiyatı da aynı oranda artmıyor. Markette et, peynir ve süt fiyatı ise tüketiciye çok pahalıya geldiği için kişi başı tüketim sürekli azalıyor. Tarım ve hayvancılık ülkesi konumundayken maalesef vatandaşı et tüketemez ülke haline geldik. Piyasada talep düşük, üretim maliyetleri de bir hayli yüksek olunca üretici para kazanamadığı için üretimden çekiliyor. Hayvancılıkta kelimenin tam anlamıyla -Kriz- yaşanıyor. Konuştuğumuz birçok üretici yakın zamanda mallarını ellerinden çıkartmak istediğini ifade ediyor.” dedi.
 
ET VE SÜT KURUMU KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARTTI!
 
Günden güne küçükbaş hayvancılarının yaşama şansının kaybolduğunun altını çizen Demirer, “Pandemi ile birlikte son üç yılda başta yem olmak üzere tüm girdi maliyetlerinde anormal artışlar görüldü. Marketteki süt ve et fiyatları ile üretim maliyetlerin artışlarına bakıldığında her iki üründe de maliyet artışları fiyatların üzerinde gerçekleşmiştir. Bu durum sonuç itibarıyla çiftçinin gelir kaybına neden olmaktadır. Çiftçinin refahından çalmaktadır. Çiftçinin ayakta kalmasının, yatırım yapmasının önüne geçmektedir. Bugün gıda ürünlerindeki enflasyon birçok ülkede artış göstermektedir.
 
Ülkemizde üretici fiyat endeksi (ÜFE) ile tüketici fiyat endeksi (TÜFE) arasındaki makas açılmış ve gıda enflasyonu da son yılların en yüksek düzeyine çıkmıştır. Bu kriz hızlı bir şekilde çözülmezse maalesef bizi tarım ve hayvancılıkta özellikle üretime dayalı daha büyük sorunlar bekliyor. Kıymetli arkadaşlar; Tarım ve hayvancılık sektörünün tüm paydaşları bugün sıkıntı yaşıyor. Ölmek üzere olan bir küçükbaş hayvancılık var ki resmen şehrimiz ekonomisinin can damarı. Bakın, kasaplarda kuzu eti fiyatı sığır eti fiyatının altında kaldı. Bu açık bir iflastır. Hükümet, kuzu karkas ihracatı için Et ve Süt Kurumu’na alım yetkisi verdi. Ancak sahadan gördüğümüz üzere Et ve Süt Kurumu, bu yetkiyi kullanmak yerine kuzu-koyun eti fiyatında %25 indirim yaptı. Tarım Bakanı çiftçiden alınan ette indirim yapmadıklarını söylese de piyasada bu indirim üreticinin satış fiyatını doğrudan etkiledi. Küçükbaş Hayvancılarımızın derdi çok büyük!” dedi.
 
İKTİDAR, TMO’NUN BUĞDAY ALIM POLİTİKASINA BENZER BİR MODELİ HAYVANCILIĞA DA UYGULAMALI!
 
Özellikle son günlerde küresel düzeyde yaşanılan sorunların etkisiyle buğday alımına yönelik hükümetin destekleme ve alım politikasını şehrimizin buğday üreticileri ile istişare ettiğini ve olumlu bir havanın estiğini ifade eden Demirer, “Öncelikle biz doğru yapıldığını düşündüğümüz-gördüğümüz her işin arkasında, yanlış yapılan her işin de karşısındayız. Şehrimizde küçükbaş hayvan üreticilerimizle görüştüğümüzde acilen TMO’nun buğday alım politikasına benzer özelliklerde doğrudan gelir desteği şeklinde kilogram başına destek verilmesinin gerektiğini kendileri bize ilettiler.
Özellikle üreticinin enflasyona ve ithalata boyun eğdirilmeden bu krizden canlı çıkması bizim önceliğimiz. Canlı kiloya ilave doğrudan gelir desteği verilmesi hem üreticinin hayatta kalmasını sağlar hem de tüketicinin yaşadığı enflasyon bunalımını dengeler.
Bunun yanında 2022 yılı tarım ve hayvancılık destekleri kapsamında, üreticiye küçükbaş hayvan başına 30 TL olarak destek verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu destek bugün sahanın gerçeklerinden çok uzakta. Yılda 1 kez alınan bu desteğin hayvanın bir ihtiyacını görmesi mümkün değil. Bu desteğin de en önemli girdi kalemi olan yem fiyatları ile doğru orantılı olarak desteklenmesi, hayvan başına 1 çuval yem olarak güncellenmesi gerekiyor.
 
Destek dediğin üreticiyi teşvik eder. Destek dediğin üreticiyi işi sürdürmek üzere cezbeder.
Bugün köylerimizde üreticilerimiz küçükbaş hayvanlarını kestirip üretimi durduruyorlar. Küçükbaş üreticisi sahipsiz bırakılmamalı. Buradan Hükümete, Karaman Vekillerine, İktidar Partisinin temsilcilerine sesleniyorum. Üreticiyi rahatlatacak işlere imza atın. Sahipsiz bırakmayın. Üretici olumlu havayı teneffüs edecek ki, bu iş canlı bir şekilde devam edebilsin, şehrimiz ekonomisi ayakta kalabilsin.” Dedi.