Birleşik Metal-iş Sendikası Üyesi İşçileri Grevde

Birleşik Metal-iş Sendikası Üyesi İşçileri Grevde
Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamayınca, Mersin’de Çimsataş Fabrikası’nda çalışan Birleşik Metal İş Sendikası üyesi...

Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamayınca, Mersin’de Çimsataş Fabrikası’nda çalışan Birleşik Metal İş Sendikası üyesi 540 işçi grev başlattı.
Türkiye Genelinde yaklaşık 15 bin işçi 10 ilde 22 fabrikada bugün greve başlanırken, iş yerlerinden mal çıkışına izin verilmiyor. Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde olumlu sonuç çıkmadı. 10 aydır sürdürülen görüşmelerde sonuç alınmayınca, bugün Metal İş Sendikasına bağlı işçiler iş başı yapmadı. Mersin’de de sabah saatlerinde Çukurova İnşaat Makinaları Grubuna bağlı Çimsataş Fabrikası önünde bir araya gelen işçiler, pankartlar açıp iş verenlere tepkilerini dile getirdiler. Burada işçiler adına konuşan Birleşik Metal-İş Genel Eğitim Sekreteri Seyfettin Gülengül, 10 aylık bir sürecin sonuna geldiklerini söyledi. Bugün bir anlaşmazlık olduğu için grev pankartlarının Türkiye genelinde 22 fabrikada açmak durumunda kaldıklarını vurgulayan Gülengül, "Bu 22 fabrikadan birisi de Çukurova İnşaat Makinaları Grubuna bağlı Çimsetaş Fabrikası. Aslında toplamda 41 fabrika olacak. Geri kalan fabrikalarda 19 Şubat’ta grev pankartı açıp, grevi uygulamaya koyacak. Burada bizim işveren sendikası ile yürütmüş olduğumuz bir toplu iş sözleşmesini yürütüyorduk. Gelinen son noktada o grupla toplu iş sözleşmesi yapmak üzere 3 sendika vardı. Bizim dışımızdaki 2 sendika iş veren sendikasının önermiş olduğu rakamları ve şartları kabul edip, toplu is sözleşmelerini imzaladılar. İşveren sendikası da bize dayatma yapıyor. Bunlarla ilgili yaptıkları toplu sözleşmenin 90 bin kişiyi kapsadığını, dolayısıyla bizim o grupta üye sayımızın 15 bin kişi olduğunu ve bizimde onu kabul etmek zorunda olduğumuzu söylüyorlar. Biz bir yapıyız. Biz işveren sendikasına hiç biat etmeyiz. Bizim kimseye diyet borcumuz da yoktur. Biz söz tabanındır diyoruz. Biz işçi arkadaşlarımızla kararlarımızı alıyoruz. Kurullarımızın önerileri doğrultusunda Yönetim Kurulumuz grev uygulamasını düşündü, öyle bir karar aldık ve uygulamaya soktuk" diye konuştu.
Kendilerinin bir söz verdiğini vurgulayan Gülengül, "Her işveren grevi tadacaktır dedik. Ne istiyoruz. Orada bizim istediğimiz bir taslağımız var. İşveren sendikasının önermiş olduğu ve diğer 2 sendikanın kabul ettiği rakamlar enflasyon oranında zam ilk 6 ay için. Bunun çok büyük bir rakam olduğunu söylüyorlar. Memura verdikleri, çeşitli emeklilere verdikleri zamlarla bir tutup verilenin çok yüksek olduğunu söylüyorlar. Ama memurun grev hakkının olmadığını, emeklinin söz söyleme hakkının olmadığını da söylemiyorlar. Bize yüksek dedikleri rakamda bizim bu iş yerindeki verdikleri ücret ortalamasına 122 TL zam geliyor. Burada gelsinler kendileri bin 300 TL’ye çalışsınlar geçinebiliyorlarsa, çalışabiliyorlarsa bizim de kabulümüzdür. Diğer sendikaların imzalamış olduğu toplu sözleşmeyi kabul edin diyorlar. Biz iddia ediyoruz, o sendikalara üye işçiler o imzalanan sözleşmeleri kabul ediyorsa biz de kabul ediyoruz diyoruz. Burada 540 kişi greve çıktık. Burada herhangi bir üretim söz konusu değil. Fakat 2 günden beri bu fabrikada nöbet tutuyoruz. Biz buradan malların çıkmasını engellenmesi ile ilgili burada nöbet tutuyoruz. Bizden kaçırıp, mal çıkarmaya çalışıyorlar. Bu yollara başvurmalarına gerek yok. İşverenlere söylüyoruz. İşveren sendikasından istifa etmeleri koşuluyla biz her an her zaman onlarla görüşmeye hazır olduğumuzu ama elbetteki şartlarımızın da yerine getirilmesini istiyoruz. Bunu kabul edenlerle de toplu is sözleşmesi imzalayıp, süreci sonlandıracağız" şeklinde konuştu.