Beyşehir Gölünde Sis Balıkçılığı Olumsuz Etkiliyor

Beyşehir Gölünde Sis Balıkçılığı Olumsuz Etkiliyor
Konya’nın Beyşehir ilçesinde, Beyşehir Gölü’nün bazı kesimlerinde günlerdir etkili olan sis, balıkçılık faaliyetlerini olumsuz etkiliyor.

Türkiye’nin en büyük ve en önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü’ne kıyısı olan mahallelerde geçimini balıkçılıkla sağlayan avcılar, gölün bazı kesimlerinde günlerdir etki etkili olan sis sebebiyle mesailerini zor şartlarda yürütüyor.

Göle kıyısı olan Gölyaka Mahallesi’nde balık alım satımı yapan Ahmet Altınsay, Beyşehir Gölü’nün bazı kesimlerinde bir süredir etkili olan yoğun sisten balıkçılık faaliyetlerinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Avcıların büyük bölümünün sis sebebiyle gölde kaybolmaktan endişe ederek avlanmaya ara verdiğini, bazılarının da aynı sebeple fazla açıklara ilerlemeden karaya yakın kıyı kesimlerde mesaisini sürdürmek durumunda kaldığını anlatan Altınsay, “Gölyaka Mahallemizde, yaklaşık bir haftadan beri etkili olan sis nedeniyle balıkçılık sektörü olarak zor günler yaşıyoruz. Kara kesimlerde sis yok ve Beyşehir Gölü’nün de her yanında böyle sisli hava hakim değil. O yüzden, birçok noktada balıkçılık faaliyetleri normal olarak devam ediyor. Ancak, Tavşan Adası ve Kızkalesi Adası yakınlarında sabah saatlerinde özellikle sabah saatlerinden itibaren etkisini göstermeye başlayan sisli hava nedeniyle balıkçılarımızın büyük bölümü avlanmaya çıkamıyor. Sürekli göl kıyılarını takip eden balıkçılarımız, sisin kalkmasını bekliyor. Bazıları ise kaybolma riskine rağmen, evine etmek parası götürebilmek için fazla açıklara gitmeden karaya yakın kıyı kesimlerde ağ sererek mesaisini güç şartlarda sürdürüyor. Açıklara gitmek göl üzerinde kaybolma riski oluşturduğundan çok tehlikeli. Bölgemizde avcılık faaliyetlerinin olmaması nedeniyle kıyıda balık alımı için bekleyen bizler de sıkıntı yaşıyoruz. Beklenen balık sevkiyatını yapamıyoruz” dedi.

Öte yandan, Beyşehir Gölü’nün Isparta sınırı yakınlarındaki sisli havalar nedeniyle, bölgedeki adalar da gözlerden kayboldu. Sisin dağılmaya yüz tuttuğu anlarda silüeti ortaya çıkan adalar ise güzel görüntüler oluşturdu.