Belediyeden kaçak yapılara izin yok

Belediyeden kaçak yapılara izin yok
Karaman Belediyesi Ruhsatsız Yapıya Ve Riskli Asansörlere Göz Açtırmıyor
Karamana Belediyesi şehir genelinde titizlikle yürüttüğü ruhsatsız yapıların tespitine ve asansör denetimlerine, hız kesmeden devam ediyor.
Yaşam tarzı koşullarının değişmesiyle artık merdiven çıkmak yerine rahatlığını tercih ettiğimiz asansörler kurallara uyulmadığı takdirde bazen insan hayatını hiçe sayabilmekte. Bu can güvenliğini tehlikeye sokabilecek durumlarda asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliği doğrultusunda denetim ve mühürleme çalışmaları Karaman Belediyesince sıkı takip edilmekte tehlikeli durumlarda etiket rengi değiştirilmekte veya mühürlenmektedir.
 
Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan bir diğeri de toplu halde yaşama kurallarını suiistimal eden aynı apartmanda yaşamak durumunda kaldığımız komşulardır. Vatandaşlarımızın çoğu komşuyla kötü olmayalım diye hak tecavüzüne göz yumarken tahammül seviyesini aşan hele ki üç yılı aşan ev tadilatlarında bir de üstüne imarsız yapılaşma olduğu zaman ne yapması gerektiğini, hakkını nasıl arayabileceği konusunda pekte bilgi sahibi bulunmamaktadır.
 
KAÇAK YAPILAR KARŞISINDA NE YAPMALIYIZ?
 
Vatandaşlarımız için bu hak kaybıyla karşılaşılabileceği durumlarda birkaç izlenebilecek yol var.
 
*Maliklerin ortak kararı olmadan kat maliklerinin birinin/birkaçının yaptıracağı herhangi bir imara aykırılıkta, hak kaybına uğrayan vatandaşlar Belediye Ruhsat Bölümüne başvurabileceği gibi bulunduğu ilin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne de başvurabilir,
 
*634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu nu 33. Md ye göre ‘….Kat maliklerince yükümlülüğünü yerine getirmeyen kat malikini, ana gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak, hakimin müdahalesini isteyebilir’’ Yöneticisi bulunmayan apartmanlarda hakim hakkaniyet kaidesine göre derhal kararını verir. Hâkimin gösterdiği lüzumu yerine getirmeyenler için aynı mahkemece, para cezası almasına kesin olarak hükmolunur.
 
* Kat Mülkiyeti Kanunu 42 md ‘ Kat malikleri, ana gayrimenkulün ortak alanında bir değişiklik yapamazlar, Aynı Kanunun 43 md. ‘ Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler masraflı ise ana gayrimenkulün mutlaka kullanılması gerekli yerleri ve geçitlerinde bulunmuyorsa, bunlardan faydalanmak istemeyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir, masrafları, yapılmasına karar veren kat maliki öder’ şeklinde ifadeler bulunmaktadır.
 
Bu bahsedilenlerden anlaşılacağı üzere ilk yapmamız gereken ilgili kat malikini uyarmak, gereğini yerine getirmediği takdirde uzun süren mahkeme sürecinde mağduriyetin devamını kesmek için Karaman Belediyesi Ruhsat bölümüne yazılı bir dilekçe ile başvurulduğu takdirde Ruhsat Müdürlüğü ivedi ve en hassas şekilde konuya el koymakta hak kaybının önüne geçmektedir. Hazırladığı raporlarla ruhsatsız yapı ve can güvenliğini tehlikeye sokan asansörler ve muayene ekiplerince imara aykırılıklar ve eksiklikler belirlenmekte ve tüm bu bilgileri belediye kayıtlarına alınmakta ve takibi başlamaktadır.
 
Devam eden süreçte yıkım kararı verilen yapılarda Belediyece hemen ihaleye çıkılmakta mağduriyet hız kesmeden giderilmektedir. Bakanlık ve İl Müdürlüğüne başvuru yapılsa da en doğru bilgi için yine Karaman Belediyesi Ruhsat bölümünden görüş alınmaktadır.
 
Bu süreç te Ruhsat Müdürlüğü’nün kayıtları açacağınız hukuk davanızda haklılığınızın ispatı için önem arz etmekte ve Belediye her an mağduriyet yaşayan vatandaşının yanında bulunmaktadır.