Karamanın Yerel haber sitesi

Belediyeden kaçak yapılara izin yok

Karaman Belediyesi Ruhsatsız Yapıya Ve Riskli Asansörlere Göz Açtırmıyor

Belediyeden kaçak yapılara izin yok
  • 06 Temmuz 2022, Çarşamba 13:29
Karamana Belediyesi şehir genelinde titizlikle yürüttüğü ruhsatsız yapıların tespitine ve asansör denetimlerine, hız kesmeden devam ediyor.
Yaşam tarzı koşullarının değişmesiyle artık merdiven çıkmak yerine rahatlığını tercih ettiğimiz asansörler kurallara uyulmadığı takdirde bazen insan hayatını hiçe sayabilmekte. Bu can güvenliğini tehlikeye sokabilecek durumlarda asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliği doğrultusunda denetim ve mühürleme çalışmaları Karaman Belediyesince sıkı takip edilmekte tehlikeli durumlarda etiket rengi değiştirilmekte veya mühürlenmektedir.
 
Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan bir diğeri de toplu halde yaşama kurallarını suiistimal eden aynı apartmanda yaşamak durumunda kaldığımız komşulardır. Vatandaşlarımızın çoğu komşuyla kötü olmayalım diye hak tecavüzüne göz yumarken tahammül seviyesini aşan hele ki üç yılı aşan ev tadilatlarında bir de üstüne imarsız yapılaşma olduğu zaman ne yapması gerektiğini, hakkını nasıl arayabileceği konusunda pekte bilgi sahibi bulunmamaktadır.
 
KAÇAK YAPILAR KARŞISINDA NE YAPMALIYIZ?
 
Vatandaşlarımız için bu hak kaybıyla karşılaşılabileceği durumlarda birkaç izlenebilecek yol var.
 
*Maliklerin ortak kararı olmadan kat maliklerinin birinin/birkaçının yaptıracağı herhangi bir imara aykırılıkta, hak kaybına uğrayan vatandaşlar Belediye Ruhsat Bölümüne başvurabileceği gibi bulunduğu ilin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne de başvurabilir,
 
*634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu nu 33. Md ye göre ‘….Kat maliklerince yükümlülüğünü yerine getirmeyen kat malikini, ana gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak, hakimin müdahalesini isteyebilir’’ Yöneticisi bulunmayan apartmanlarda hakim hakkaniyet kaidesine göre derhal kararını verir. Hâkimin gösterdiği lüzumu yerine getirmeyenler için aynı mahkemece, para cezası almasına kesin olarak hükmolunur.
 
* Kat Mülkiyeti Kanunu 42 md ‘ Kat malikleri, ana gayrimenkulün ortak alanında bir değişiklik yapamazlar, Aynı Kanunun 43 md. ‘ Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler masraflı ise ana gayrimenkulün mutlaka kullanılması gerekli yerleri ve geçitlerinde bulunmuyorsa, bunlardan faydalanmak istemeyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir, masrafları, yapılmasına karar veren kat maliki öder’ şeklinde ifadeler bulunmaktadır.
 
Bu bahsedilenlerden anlaşılacağı üzere ilk yapmamız gereken ilgili kat malikini uyarmak, gereğini yerine getirmediği takdirde uzun süren mahkeme sürecinde mağduriyetin devamını kesmek için Karaman Belediyesi Ruhsat bölümüne yazılı bir dilekçe ile başvurulduğu takdirde Ruhsat Müdürlüğü ivedi ve en hassas şekilde konuya el koymakta hak kaybının önüne geçmektedir. Hazırladığı raporlarla ruhsatsız yapı ve can güvenliğini tehlikeye sokan asansörler ve muayene ekiplerince imara aykırılıklar ve eksiklikler belirlenmekte ve tüm bu bilgileri belediye kayıtlarına alınmakta ve takibi başlamaktadır.
 
Devam eden süreçte yıkım kararı verilen yapılarda Belediyece hemen ihaleye çıkılmakta mağduriyet hız kesmeden giderilmektedir. Bakanlık ve İl Müdürlüğüne başvuru yapılsa da en doğru bilgi için yine Karaman Belediyesi Ruhsat bölümünden görüş alınmaktadır.
 
Bu süreç te Ruhsat Müdürlüğü’nün kayıtları açacağınız hukuk davanızda haklılığınızın ispatı için önem arz etmekte ve Belediye her an mağduriyet yaşayan vatandaşının yanında bulunmaktadır.

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


faruk bender faruk bender 06.07.2022

bu kaçak yapılaşmadan karamanda hayli çok olarak mevcut .belediyeyi tebrik ediyoruz

Lütfi Ayhan Lütfi Ayhan 06.07.2022

Eski 4-5 katlı binalarda asansör boşlugu bulunmaması dolayısıyla apartmanda hasta yaşlı,bel fıtıgı aşırı kilolu olan vatandaşlar dışardan halatsız hidrolik sistemiyle calışan güvenlıkli bakımı.kolay asansör yaptırmaya ihtiyactan dolayı başlamışlardır.Şehrimizde birçok yerde görüyoruz.Kat mülkiyeti kanununa göre çoğunluk isterse apartmanda bazi tadilatlar yapilabiliyor.Asansöre ruhsat yok.Apartman sakinleri uzlaşırsa tolere edilebiliyor ama birtanesi şikayetçi olursa yasal işlem yapıliyor.Imar mevzuatında gerekli değişikler yapılarak eski binalara güvenlikli asansör izni verilmelidir.Kaldı ki imar affindan sonra bile kaçak dükkan ,balkon büyütmeler devam ederken,vatandaşın sağlık sorunları nedeniyle apartmanına yaptırdıgı asansöre takılmaları üzücü oluyor.Asansör maddi bir kazanç için değil hayatı kolaylaştırmak için yapılır.

Ayşe Bağ Ayşe Bağ 08.07.2022

İzin verimemiş ki mühürlenmiş. Kaldı ki ruhsat alınmadıysa kanunsuz demektir. Ayrıca uzun boylu tadilatlar içinde belediyeden tadikat ruhsat alınmalı. Sürecek tadilat ise 4 ayı geçmemeli. 3 sene kafanda matkap gürültü sesiyle kimse yaşayamaz. Herkesin özgürlüğü başkasını rahatsız etmeden olmalı. BEN YAPTIM OLDU DİYENLERE KARŞI İYİ Kİ BELEDİYE YETKİLİLERİMİZ DUYARLI. TEŞEKKÜRLER

Selma Demirdağ Selma Demirdağ 09.07.2022

Yıllarca lagimi akıyor eziyetini çekiyorsun ara yerde halı yıkıyor....neymiş bu kadincagiz kiracıları kaciyormus "70 yaşındaki kalp hastası kadına eziyet için evine o tarz kadın dahi oturtuyosun"" bı de gidip diğer komşularla "en kotu kiracıyı bulup oturtacam"" yapıyorsun. Sonra duran apartman bacaları yiktiriyosun olmadı catida kendine özel alan yapıyorsun o arada komşunun cenazesinde kaçak balkon isterim diye tutturup ustalarına ölçü aldiriyorsun milletin cenazesini burnundan getiriyorsun..karaman belediyesi ve ceza davası sayesinde bunları eski hale döndürüyorsun...daha olmadı hırsını alamiyorsun 3 sene kaçak balkon yaptiramadim diye inşaat gürültüsü yapıyorsun o 3 sene boyunca 12 kere inşaat pisligiyse lagimlari tikiyosun komşulara lağım bastırıyordum...o sırada da gelinin evinde sığıntı gibiyim kocam kemoterapi görüyor diye acitasyon yapıyorsun ama ne hikmetse o tadilat bitmiyor...daha yetmiyor kocam engelli diye kaçak asansör yapiyosun...Karaman Belediyesi muhurluyor o da yetmiyor mührü bozuyordu...daha da yetmiyor...3 sene tadilatı bitiriyor ve yine lagimlar olduğu gibi komşuya akıyor..o sırada ameliyat olan komşunun inşaata ara vermesini müsade istemesine rağmen sabahın 7 de fayans kesme makinasını çalıştırıyorum birde üstüne olduğu gibi tavandan evine suyu indiriyorsun daha yetmiyor aynı ameliyatlı hasta senin ana elektrik hattına verdiğin arıza yüzünden gece vakti medascilarla ugrasiyor.ve bütün bunlardan sonra komşulardan anlayış bekliyor.. oluvermissss.......şimdiki size sorarım...bu hırs ve nefretin sebebi ne olabilir sayın Lütfi Ayhan bey..biz normal bir insan olarak tüm bunların sebebini anlamadık...siz anlativerin bı zahmet..ki bu şahıs kendini koskoca fabrikanın dunuru olarak tanıtıyor..popüler tanınmış kisiymis...80 bin e asansor yaptırmış...kocaman tabelasıylada asansör firmasının reklamını yapıyor...Kanun yolunda Karaman Belediyesi ve İl İmar Müdürlüğü de olmasa komşuya zorla evini sattiracakti...engelli kocasida vefat etti...bu kadar hırsın inadin sebebi ne ola ki!!!.tüm bunları cekiyisun sırf kaçak balkona müsade etmedin diye bide üstüne edepsiz ahlaksız oluyosun ..Karaman Belediyesi olmasa birde il imar müdürlüğü komşu ağzını açıp bunun tüm bu yaptıklarınibizlemekle yetinecekti...Teşekkürler Karaman Belediyesi ve en çokta Çevre Şehircilik İmar İl Mudurlugu

yükleniyor

yukarı çık