Başsavcı çalışmalarını hızlandırdı

Başsavcı çalışmalarını hızlandırdı
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesine AKP hakkında açtığı kapatma davasına ilişkin esas hakkındaki görüşünün çalışmalarını hızlandırdı.
Başsavcı Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi’ne AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin esas hakkındaki görüşünün çalışmalarını hızlandırdı...

AKP’nin kapatma davasını yakından ilgilendiren türbanla ilgili Anayasa değişikliğine verilecek cevap kesinleşmeden, Başsavcılığın esas hakkındaki görüşü sunulacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi’ne AKP hakkında açtığı kapatma davasına ilişkin esas hakkındaki görüşünün çalışmalarını hızlandırdı. Davanın yasal sürecinde Yalçınkaya’nın mayıs ayı sonuna kadar AKP hakkındaki mütalaasını sunması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın AKP’nin iddianamesinin ana dayanağını oluşturan Anayasa’nın 10. ve 42’nci maddelerinde yapılan değişikliğinin haziran ayında görüşüleceğini açıklaması Başsavcı Yalçınkaya’nın esas hakkındaki görüşünü kritik bir sürece soktu. Yargı kulislerinde türban davasının bu hafta kesinleşmesi bekleniyordu. Bu çerçevede, Başsavcı da mütalaasına, türban davasına verilecek karara göre son şeklini verecekti. Ancak, Kılıç’ın “Davayı haziran ayında kararâ bağlayacağız” açıklaması hesapları karıştırdı. Başsavcı şimdi iddianamesinin ana dayanağı olan davanın kararını göremeden görüşünü sunacak.

Odak hatırlatması

Edinilen bilgiye göre, Başsavcı Yalçınkaya, mütalaasında da iddianamedeki istemler ağırlıklı olarak tekrarlanacak. Bu çerçevede Yalçınkaya’nın mütalaasında, “AKP’nin, laikliğe aykırı eylemlerin odağı durumuna geldiğinin tespiti ile eylemlerinin ağırlığı da gözetilerek, Anayasa’nın 69’uncu maddesinin altıncı fıkrası uyarınca temelli kapatılmasına” karar verilmesi talebi yinelenecek. Başsavcı Yalçınkaya, AKP hakkında hakkında açtığı davanın iddianamesinde, Anayasa Mahkemesi’nden ‘beyan ve faaliyetleriyle partinin kapatılmasına neden olduğu’ Başbakan Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 71 kişinin beş yıl süreyle bir başka siyasi partinin kurucusu, yöneticisi, denetçisi ve üyesi olamayacaklarına karar verilmesini talep etmişti. Mütalaada da bu talep yinelenecek.
Haber7