Başka şehirde yaşayanlar Karaman'ı nasıl görüyorlar

Başka şehirde yaşayanlar Karaman'ı nasıl görüyorlar
Karamanlı olan ve şuanda Kocaeli'nde yaşayan Alper Akkuş'un Karaman özeti

Kimi zaman Karaman halkı köylü olarak görülüyor kimi zaman eleştiriliyor. Peki, başka şehirde yaşayanlar Karaman'ı nasıl görüyorlar.

Alper Akkuş bu sözlere tercuman olacak bir yazı kalema aldı. Karaman dışarıdan nasıl görülüyor işte o yazı..

Belki 10 yıla aşkındır Karaman'a her bayramda gelip gidiyorum. Sorgusuz sualsiz bu şehre ziyarete geliyorum.
Geliyorum ama her geldiğim de dediğim Karaman hiç değişmiyor lafından bir türlü kurtaramıyorum. Ertuğrul Başkan döneminde bu lafı daha az desemde bu şehir bir türlü level atlayamıyor. Bunun temel nedeninin " eğitim " sonra ise şehre yön verenlerden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Ertuğrul Başkan döneminde yapılan parklar, alt - üst geçitler cidden şehre farklı bir hava katmaya çalışacakken ortaya bir bütünlük sorunu çıkıyor.
 
Şehri planlayanlar, imar iznini verenler gerçekten bu şehre yanlışların büyüğünü yapmışlar. Lakin Ertuğrul Başkan döneminde bir tık ileriye giden Karaman'da bildiğiniz gibi bir değişim, yeni bir başkan Savaş Kalaycı göreve başladı. Savaş Kalaycı, özgeçmişine baktığımızda akademik geçmişi olsun, çalıştığı yaptığı işler olsun; gerçekten on numara birisi. Peki, bu bilgi haznesini Karaman'a uygulamakta ne derece performansı olacak, onu gelecekte ki beş yıl belirleyecek. Şehirde yaşayanlar eminim daha iyi bilirler ama benim gördüğüm, yapılması gerekenleri toplamak istedim. Dışarıdan bir gözün her zaman iyi olacağını düşünürüm.
 
Şehrin Gençliğine Gereken Önem Verilmeli Sadece okul açıp, oturacak alanlar yaratıp bir şeyler olmasını beklemek inanın mümkün değil. Karaman'da gençliğin kendini geliştireceği bir alan var mı? Belediyenin açtığı kurslar var mı? Bildiğim kadarıyla sadece Üniversite'nin bünyesinde açmış olduğu Sürekli Eğitim Merkezi var. Buraya giden duyan sayısı da ne kadar Allah bilir. Belediyenin bu şehrin gençliğine kendini geliştirme fırsatı vermesi gerekiyor.
 
Gerekirse üniversite ile gerekirse milli eğitim ile iş birliği yaparak hemen bu yaz gereken kursları açması gerek. Gerek yazılım olsun gerek yeniçağa uygun eğitimler olsun. Hemen başlanmalı. Bu Şehirde Hep Yol Kaldırım mı yapılıyor? 91 yılında bu şehirde doğdum. Kendimi bildim bileli yani aklım erdiğinden beri bu şehirde hep kaldırım yol çalışması var. Yahu bir kaldırımın ömrü ne kadar? Her sene kaldırım yapılır mı? Yıllar geçmesine rağmen şehir içi hatlarda ki yollarda ne yol çizgisi var ne düzgün bir asfalt. Hala yoldan yürüyen insanlar var. Neden derseniz efendim ya kaldırımda araba var ya da kaldırımda esnafın malzemeleri. Bu arabalara yüksek ceza yazıp esnafında aklını başını almasını sağlarsanız bir daha kaldırıma ne araba konulur ne de malzeme.
 
Yıllar önce ortaokul sondayken okul gezisi ile Alanya'ya gitmiştik. Orada bir hocamın dediğini hiç unutmam " Yoldan yürümeyin de Karamanlı olduğunuzu belli etmeyin " :) Yani diyeceğim o ki insanlara yürümek için alan verilmeli.
 
En acil sorunlarından bir tanesi trafik kurallarına uyma, yolların ve kaldırımların düzeni. Her sene yol ve kaldırım için ne kadar bütçe ayrılıyorsa azaltılıp eğitime bilime yatırım yapmak çok mu zor? Şehir Merkezine Katlı Otopark İçin Daha Ne Bekleniyor? Malumunuz Karaman'da tek bir cadde var. Yıllardır alternatifi geliştirilemeyen, şehrin buraya sıkışmasını sağlayan ana güzergâh " İsmet Paşa " caddesi. Yıllardır değişmeyen bir diğer olayda burada ve diğer alternatif yoğun yerlerdeki otopark sorunu. Yahu dün 01.06.2019 tarihinde gördüm çift sıra park edilmiş. Dörtlüler yanık bir şekilde şehrin göbeğine kurallara aykırı şekilde parklar yapılmış. Bir yandan halka hak vermek istiyorum, arabayı o bölgeye yakın koyacak yer yok. Haklılar. Ama diğer yandan hak vermek istemiyorum, elbette alternatif yerler vardır. 2 adım atmaktan kaçınmakta var.
 
O yüzden Belediye ivedi olarak 4-5 katlı bir otopark yapmalı şehir merkezine. Bu otopark yapıldığı halde İsmet Paşa caddesinde yine çift sıralı kurallara aykırı bir şekilde park yapılıyorsa Belediye gereğini yapıp arabaları çekmeli.
 
Yani kıssadan hisseye Karaman'ın çehresini değiştirmek bir tık ileriye götürmek istiyorsak, Savaş Başkanın işi öncelikle hiç kolay olmayacak. Yaklaşık iki aydır görevde, önünde beş yıllık bir maraton bulunuyor. Her şeyden önce ekibinde çalışacağı kişilere dikkat etmeli. İstekli, gerçekten bilgili ve bu şehire bir şeyler katabilecek iz bırakabilecek kişilerle çalışmalı. Ardından ise bu şehirde yazılıma, bilime ve teknolojiye yatırım yapmalı. İş alanlarının gelişip, şehir gençliğine yatırım olarak görmeli. Bilim ve teknolojiye yatırım yaparsa Savaş başkan bu şehiri bir tık öteye taşır. Şunuda belirtmek isterim Ertuğrul Başkan'a yaptığı hizmetler ve eserler için teşekkür etmek lazım. Şehrin çehresini kısa sürede bıraktığı eserlerle cidden Çalışkanlığını kanıtladı. Yeni görevinde de başarılar dileyerek, gelecek kurban bayramında yeni değerlendirme yazımla görüşmek üzere.