Bakan Elvan: Osblerde Tasarım Ve Dijital Dönüşüm Merkezi Kuracağız

Bakan Elvan: Osblerde Tasarım Ve Dijital Dönüşüm Merkezi Kuracağız
Konya’da Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) 10. Divan Toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, hükümet olarak Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri kuracaklarını belirterek, "Tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri sizlere danışmanlık yapacak, eğitim faaliyetlerinde bulunacak ve tesislerinizin dijital dönüşümünü sağlayacak mekanizmayı ortaya koyacaklar. Bu nedenle sanayi bakanlığımızla çalışmalarımızı yoğun bir şekilde yürütüyoruz" dedi.

Bir otelde düzenlen ASKON 10. Divan Toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin büyümede özellikle 2017 yılının 3. çeyreğinde rekorlar kırdığını, bundan sonraki süreçte de rekorlar kırmaya devam edeceğini söyledi.

"15 Temmuz’da vatandaşlarımız dünyaya demokrasi dersi verdi"

Bir takım dış güçlerin desteği ile 15 Temmuz’da bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalındığını hatırlatan Bakan Elvan, "Ancak milletimizdeki demokrasi şuuru, milletimizin vatanına, milletine, ay yıldızlı al bayrağına bağlılığı 15 Temmuz’da tüm dünyaya gösterildi. Bize demokrasi vermek isteyenler aslında 15 Temmuz darbe girişimi karşısına bu milletin tek bir vücut halinde darbeciler karşısında dikilmesiyle tüm dünyaya demokrasi dersi verdi. Elbette bu liderimiz önümüzü açan adam gibi adam Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde bunlar gerçekleşti. İşte rahatsızlıkları ortada. Cumhurbaşkanımızdan rahatsızlar, hükümetimizden rahatsızlar ve Türkiye’nin kalkınmasından, gelişmesinden, büyümesinden rahatsızlar" dedi.

Muhalefete büyüme eleştirisi

Muhalefetin 2017 yılı 3. çeyreğindeki büyümesine "hormonlu büyüme" demesini eleştiren Bakan Elvan, "Biz 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz bu büyüme karşısında içeride ve dışarıda bu büyüme performansı rahatsız olan kesimlerinde boş durmadığını gördük. 3. çeyrek büyümesinin açıklanmasından sonra ’bu büyüme hormonlu büyüme’ dediler. ’Biz bunu hissetmedik’ dediler. Otomobilde, demir çelikte hangi sektöre bakarsanız bakın ciddi bir büyüme artışı olduğunu görüyoruz. İhracat artışı olduğunu görüyoruz. Bunlar, ne ihracattaki artışı hissediyorlar ne büyümedeki artışı hissediyorlar. 1.5 milyonun üzerinde araç üreten ülkeyi, Türkiye’yi görmek istemiyorlar. O kadar sağlıklı bir büyüme gerçekleştirdik ki, 2017 yılında hemen hemen sektörde bir büyüme söz konusu. Yatırımlarımızın büyümeye katkısı yüzde 12’nin üstünde. Sanayinin büyümeye katkısına baktığımızda yüzde 14 onda 8’lik bir büyüme performansı görüyoruz. Bunlar elle tutulur, gözle görünür ürünler" diye konuştu.

"2018 yılında büyümeye devam edeceğiz"

2017’deki büyümenin 2018’de de devam edeceğini söyleyen Bakan Elvan, "İnşallah 2018 yılında bir yandan ihracatta artış diğer taraftan yatırımlarımızdaki artış bir bütün olarak üretimimizdeki artışla büyümeye güçlenmeye devam edeceğiz. Küresel değer zincirinden daha fazla pay almamız gerekiyor. Daha fazla katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor. İşte hükümet olarak biz de hem orta vadeli programımızda hem de 2018 yılına yönelik çok ciddi tedbirler aldık. Burada arzu ettiğimiz şey şudur; birincisi büyümenin bundan sonrada sürdürülebilir olması. İkincisi rekabet gücümüzün daha da arttırılması. Üçüncüsü büyümenin kapsayıcı olması ve toplumun her kesimine dokunacak bir yapısını olması. Dördüncüsü mutlaka verimliliği esas alan bir yaklaşım içinde büyümemizi sürdürmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri kuracağız"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Hükümet olarak organize sanayi bölgelerinde tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri kuracağız. Tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri sizlere danışmanlık yapacak, eğitim faaliyetlerinde bulunacak ve tesislerinizin dijital dönüşümünü sağlayacak mekanizmayı ortaya koyacaklar. Bu nedenle sanayi bakanlığımızla çalışmalarımızı yoğun bir şekilde yürütüyoruz" ifadelerini belirtti.

Ar-Ge alt yapısının önemine vurgu yapan Bakan Elvan, "İthalata olan bağımsızlığımızı aşağı çekici bir takım tedbirler aldık ve bundan sonraki süreçte almaya devam edeceğiz. Nedir bunlar; petrokimya, savunma sanayi, yazılım ve tıbbi ilaçlar, araç ve gereçler enerji ekipmanları, raylı sistemler. Bütününe baktığımızda bizim bu alanlarda ithalatımızın yüksek olduğunu görüyoruz. Özellikle aramalı ihtiyacını biz Türkiye’de gerçekleştirmek zorundayız. Onun için 2018 yılı ile birlikte bu alanlara yoğunlaşacağız. Her bir işletmemizin araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) alt yapısının olması gerekiyor. Bakanlık olarak son 10 yılda Ar-Ge çalışmalarına 6 milyar üzerinde destek sağladık. Savunma sanayimizin yüzde 20’sini yerli üretimden sağlıyorduk. Bugün yüzde 60’a ulaştık. İnsansız hava aracımız, Altay tankımız, Atak helikopterimiz, modern piyade tüfeğimiz. Bu alanda önemli gelişmeler sağladık. Diğer taraftan sağlıkta önemli ilerlemeler kaydediyoruz. Plazma kan ürünlerinin yerli üretimi konusunda da çok somut adımlar attık. Plazma kan üretiminde, kan ürünlerinde de önümüzdeki yıllarda artık kendi milli ürünümüzü elde etmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Elvan, Konya ihracat potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu kaydederek, "1.5 milyar dolar ihracatı olan bir ilimiz. Konya’nın kilogram başına düşen ihracat oranı yüksek. Çünkü Konya makine teçhizat ihracatı yapıyor. Makine ihracatında kilogram başına düşen fiyat 8-10 dolar" şeklinde konuştu.

"Tek elden izin ve ruhsat işlemlerini gerçekleştiren mekanizmayı oluşturacağız"

İş ve yatırım yapmayı kolaylaştırmaya devam edeceklerini anlatan Elvan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle gençlerin yarı zamanlı çalışmasını kolaylaştıran mekanizma getireceğiz. Anında işe başlayacakları saat bazlı çalışma ortamı getireceğiz. Üniversite öğrencilerimizin, yarı zamanlı veya haftanın belirli günü çalışmak isteyen gençlerin önünü açacak, bürokratik işlemleri azaltacak düzenlemeyi yapacağız. Yerel düzeyde faaliyet gösteren Yatırım Destek Ofislerine yeni misyon vereceğiz. Herhangi bir yatırımcımız bir ilde yatırım yapmak istediği zaman izin ve ruhsat işlemlerini yapmak için kurum kurum dolaşmayacak. Yatırım Destek Ofisimize gidecek, ilgili arkadaşlar onlar adına tüm kurumlara orada başvuracak. Tek elden izin ve ruhsat işlemlerini gerçekleştiren mekanizmayı oluşturacağız."

Bakan Elvan, 2018’de daha çok çalışılması gerektiğini belirterek, "Bizim yapamayacağız hiçbir iş yoktur. Yeter ki biz inanalım, hedefimizi ortaya koyalım. Bu hedef Cumhurbaşkanımız tarafından ortaya kondu, 2023 hedefleri. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi.Her birimiz, sanayi ticaret odalarımız bu hedefe odaklanmış durumda. 2018 yılında daha çok yatırım yapacağız, daha çok üretim yapacağız, daha çok ihracat yapacağız. Bun gerçekleştirecek olan sizlersiniz, destek olacak olan bizleriz, önünüzü açacak olan yine bizleriz. Bu konuda biz elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Ama sizinle birlikte çalışacağız" dedi.

"Konya ilimiz stratejik yere sahiptir"

AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da, "Toplantımızın Konya’da yapılmasının üreten sanayi şehri tarım şehri, kültür lojistik ve ulaşım şehri Türkiye’nin kalkınmasına büyümesine destek veren Konyamıza üreten Konya’da olmasının ayrı bir değeri var. O açıdan da toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.

Kadim şehir Konya’da olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur ise, "16 Eylül 2017 tarihinde ASKON’umuz 10’uncu Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Genel kurul ile birlikte ASKON’numuza hak ettiği noktaya taşıma adına yola koyulduk. Bu şekilde genel merkez yapılanmamızı tamamladık ve büyük diriliş temamıza uygun olarak neler yapabileceğimizi tartıştık. Bugün burada olma nedenlerimizden biri de bu konuları sizlerle de istişare etmek, devamlı büyüyen bir Türkiye ve ASKON için neler yapabileceğimiz hususunu karşılıklı konuşmaktır. Rabbimiz çıktığımız bu yolda bizlere güç versin kuvvet versin işimizi kolay ve bereketli kılsın. Konya ilimiz ülkemiz ekonomisi açısından çok stratejik yere sahiptir. Marmara Bölgesi ile yarışabilecek bir potansiyele sahip" şeklinde konuştu.

Toplantıya, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya Milletvekilleri Ziya Altunyıldız, Halil Etyemez, Muhammet Uğur Kaleli, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, oda başkanları, ASKON Yönetim Kurulu Üyeleri, şube başkanları ve divan üyeleri katıldı.