Azerbaycan tezkeresi Meclis'te

Azerbaycan tezkeresi Meclis'te
Azerbaycan'a 1 yıl süreli Türk askeri gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM'ye gönderildi.

Türkiye ile Azerbaycan arasında stratejik ortaklık ve karşılıklı yardım antlaşması kapsamında, Azerbaycan'a asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

"AZERBAYCAN BAŞARI ELDE ETTİ"
Tezkerede şu ifadeler yer aldı:

"Dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarma mücadelesi yıllardır devam etmektedir. Ermenistan'ın 27 Eylül 2020'de Yukarı Karabağ cephe hattı boyunca askeri ve sivil hedeflere yönelik saldırılarına cevaben Azerbaycan, meşru müdafaa hakkına dayanarak başlattığı karşı harekat sonucunda, işgal altındaki topraklarının kurtarılması yönünde önemli başarı elde etmiştir.

Türkiye, uluslararası hukuk ve meşru egemenlik hakları temelinde, Azerbaycan'a toprak bütünlüğü dahil tüm haklarının savunabilmesi için sürecin başından itibaren destek vermiştir. Neticede Azerbaycan'ın karşı harekatında sağladığı ilerleme sahada yeni bir durum ortaya çıkarmıştır.

Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan'ın aralarında vardıkları mutabakat uyarınca, 10 Kasım 2020 tarihinde saat 00:00 itibarıyla bölgede ateşkes tesis edilmiş ve işgal altındaki bazı bölgelerin belirnenen takvime göre Azerbaycan'a iadesini içeren bir plan ilan edilmiştir.