Atilla Zorlu’dan Ekinci’ye sert tepki

Atilla Zorlu’dan Ekinci’ye sert tepki
Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe'yi resmi dil ilan etmesinin uydurma bir efsane olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci’ye Ermenek Belediye Başkanı Atilla Zorlu tepki gösterdi.
Tarihi kaynaklarda Karaman oğlu Mehmet Beyin bir fermanı olduğunu belirten Ermenek Belediye Başkanı Atilla Zorlu, Marmara üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci’ye tepki göstererek; “ Ermenek Belediye Başkanı ve Uçbeyi olarak kınıyorum” dedi.
 
Ermenek Belediye Başkanı Atilla Zorlu yaptığı açıklamasında; “26.10.2020 tarihinde Marmara üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci Tarafından yazılan yazıda Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe'yi resmi dil ilan etmesinin uydurma bir efsane olduğu küstahça iddia edilmiştir. Malumunuz tarih yazının icadı ile başlar. Yani tarihinin bir dönemi ile ilgili bir iddia da bulunacak kişi dönemin en geçerli kaynaklarını taramak zorundadır.
 
Bahsedilen döneme dair en geçerli kaynaklar
-FUAD KÖPRÜLÜ' nün " Türk Edebiyatında ilk Mutasavvıflar(1930) ve Anadolu'da Türk dilinin tekâmülü
-Türkolog, akademisyen Prof. Dr. Zeynep KORKMAZ' ın "Türk Dili Üzerine Araştırmalar"ı
-Ordinaryüs Prof. Dr. İsmail UZUNÇARŞILI' nın Anadolu Beylikleri
-Selçuklu tarihi uzmanı Linguist Prof. Dr. Faruk TİMURTAŞ' ın eserlerinde
-Prof. Dr. Faruk Sümer ve Prof. Dr. İbrahim KAFESOĞLU hocanın eserleri bu döneme dair
en geçerli ve TÜRK DİL FERMANI' nı doğrulayan kaynaklardır.
 
-Şikârı' nin KARAMANNAME' sinde Şeyhi Azim Ariz, Mehmet Bey ve kardeşine 8 yıl (Balkan dağlarında) ilim öğretiyor. "Her ilmi tahsil kıldı" diye ifade ediyor. Aynı eserde Pir Ariz çeşitli bilimlerde Aristo, Eflatun, Calinus' a, Zerduc' ye denk tutulan dönemin en ünlü aleminden ders alan birine cahil diyebilmek cehaletin en büyük örneğidir. Bu isimlerini verdiğim kaynaklar ve dönemin ana kaynaklarının başında yer alan iftiracı yazarın da kaynak gösterdiği İbn Bibi'nin 1281 de kaleme aldığı "El-Evamirü'l -Alâîyye de "İbn Bibi" ilim ve kültürde hatırı sayılır biri olan Türkmen Başı Mehmet beğ... ifadesi ile tasvir edilen bir devlet adamını dinsiz, sahtekar, cahil vs. gibi tanımlamalar çok çirkin ve haddi aşan anlamsız bir ihanetin tezahürü olarak görüyor ve kendisini kınıyorum. Osmanlı şemsiyesi ve işlerine geldiğinde maske olarak kullandıkları yüce dinimizin arkasına sığınarak; Türk milletine ve Türk diline yapılan bu saldırı dünya tarihinde haklı yer edinmiş isimleri toplum nezdinde itibarsızlaştırma operasyonudur.
 
Aykırı olmak, gündem oluşturmak adına Türk Milletine ve değerlerimize, Milli kültürümüzün en temel unsuru olan Türkçemize yapılan bu saldırıyı Türkiye Cumhuriyeti'nin bir belediye başkanı ve Karamanoğlu Mehmet Bey'in türbesine ev sahipliği yapan ilçenin uçbeyi olarak kınıyorum.” Dedi.