Asgari Ücrete yüzde 26 zam teklifi verildi.

Asgari Ücrete yüzde 26 zam teklifi verildi.
İYİ Parti: 'Asgari ücretlinin maaşına yüzde 26 zam yapılsın' teklifi verdi.
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, asgari ücretle çalışan işçilerin maaşına bir önceki yıla göre yüzde 26 zam yapılmasını öngören yasa teklifini Meclis'e sundu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maaşına yüzde 26 zam yapılmasını öngören 2019 bütçe tasarısının ardından işçi ve emekliye de aynı oranda zam yapılması çağrıda bulunmuştu.

Partisinin grup toplantısında çok sert açıklamalarda bulunan Akşener, Erdoğan'a seslenerek: "Kendi maaşına yaptığın zam kadar, asgari ücretliye,, işçiye, memura, emekliye, dul ve yetime, polise, askere, hakime, savcıya da yüzde 26 zam yapmazsan, aldığın her kuruş, haram, zehir, zıkkım olsun" ifadelerini kullanmıştı.

Akşener'in bu çağrısının ardından İYİ Parti asgari ücrete yüzde 26 zam yapılmasını öngören yasa tasarısını Meclis'e sundu.

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok'un imzası ile Meclis'e sunulan yasa tasarısında: "Aylık bazda son 15 yılın, yıllık bazda ise son 17 yılın zirvesine çıkan enflasyon rakamları vatandaşa hayat pahalılığı olarak geri dönmektedir. Başta asgari ücretle çalışan vatandaşların etkilediği enflasyon rakamlarında ise alım gücü büyük ölçüde azalmıştır. Asgari ücretle maaş alan bir kişi, aslında son bir yılda yaklaşık 400 liralık kayıpla karşı karşıyadır. Yani geçen yıl aldığı 4 maldan birini, bu yıl yaşanan enflasyon oranı nedeniyle alamaz hale gelmiştir" ifadelerine yer verildi.

Teklifte "4857 sayılı İş Kanununa eklenen bu maddeyle asgari ücretin 01.01. 2019 tarihinden itibaren en az bir önceki yıla göre yüzde 26 zam yapılmasına ve devam eden dönemlerde de belirlenecek asgari ücretin yıllık artış oranının TÜİK tarafından açıklanmış en üçüncü çeyrek verileri esas alınarak hesaplanacak" denildi.

İsmail Ok'un Meclis'e sunduğu soru önergesi şöyle: