Asgari Ücret Ekonominin Pınarıdır

Asgari Ücret Ekonominin Pınarıdır
Saadet Partisi Karaman Milletvekili adayı Orhan Soydan gündem dair yazılı bir açıklama yaptı.

Selüloz-İş Sendikasının Grevine Katılan Orhan Soydan yaptığı açıklamada işçilere desteğini tekrarladı.
Milletvekili adayı Orhan Soydan “Dün Selüloz-iş sendikasının grevine katılım sağladık ve grev yapan işçi kardeşlerimize destek olduk. Kamuoyunda bilindiği üzere şahsımda Tek-Gıda iş sendikası Karaman temsilciğini yürütmekte olduğum için eski bir işçi olduğum için emekçi kardeşlerimizin tüm sorunlarına vakıfım. Bizde işçi kardeşlerimizin haklarını koruyabilmek için bugüne kadar mücadele ettik ve bu mücadelemizi devam ettireceğiz.” dedi.
İşverenin sorunlarını da bildiklerini kaydeden Soydan; “İşçilerin hakkını sonuna kadar koruyacağız ama işverenin sorunlarını da es geçmeyeceğiz. Bugün ülkenin hemen hemen tüm sanayicileri borcunu çevirebilmek için çabalıyor. Ülkenin en büyük bazı sanayi kuruluşları borç yapılandırmasına gitti ki bunlardan bir tanesinin Karaman’da da tesisleri var. 16 yıldır sanayiciye, destek adı altında kredi verildi. Yıllardır bunun yanlış olduğunu ve sadece sanayicinin borçlandırıldığını ifade ettik. Bugün aldığı kredi ödemeyen sanayici iflasın eşiğine geldi.” ifadelerini kullandı.
Kredinin destek değil köstek olduğunu savunan Soydan; “Esas yapılması gereken ürettiğimiz ürünler için pazar bulunması idi. Tam tersi yapıldı elimizin altındaki pazarlar politik çıkarlara ve BOP’a kurban edildi. Bununla birlikte iç piyasa da daraltıldı. Sonuç üretici kazanamıyor, borcunu ödeyemiyor. Ama henüz her şey bitmiş değil. Biz bu işin üstesinden geliriz sanayicimizi yeniden kazanabilir hale getirebilir, işçinin insanca bir ücret almasını sağlayabiliriz. Değerli kardeşlerimiz cerrah diye kasaba giderseniz olanı da kaybedersiniz.” dedi.
İç piyasanın canlanması için acilen asgari ücretin yükseltilmesi gerektiğine, aksi halde sanayicinin birer birer iflas edeceğine vurgu yapan Orhan Soydan; “Yeni dış pazar bulmak süreç gerektirir ancak iç piyasa bir ayda nefes alır, üç ayda canlılığa kavuşur ve sanayici borç batağından, iflastan hızlı bir şekilde kurtarılabilir. Bunun tek yolu var o da asgari ücret ilk etapta derhal 2.000 TL. üzerine çıkarılmalıdır. Bunu şuan ki durumu itibariyle sanayici tek başına kaldıramaz elbette.” diyerek kendi çözüm önerilerini sundu.
Orhan Soydan yeni yönetim sisteminde meclisin kanun çıkarma yetkisinin olduğunu belirterek açıklamasını şöyle bitirdi. “Yeni sistemde TBMM kanun çıkarma yetkisine sahip, kanunu çıkarır onaylanmak üzere Cumhurbaşkanına gönderir. Cumhurbaşkanı onaylarsa kanun yürürlüğe girer. Biz Saadet Partisi olarak meclise girdiğimiz andan itibaren asgari ücret üzerinden kesilen gelir vergisini kaldırmak için çaba göstereceğiz. Asgari ücret üzerinden vergi alınamayacağına dair kanunu çıkartacağız Allah’ın izniyle. Şuan itibariyle 258 TL. gelir vergisi kesiliyor asgari ücretten. Bunun kesilmesini önlediğimiz zaman asgari ücret otomatik olarak 1.860 TL. olur. Yeni iktidarda asgari ücrete enflasyon oranın 1 puan üzerinde zam yapsa bile rahatlıkla 2.000 TL aşılır. İşte bu şekilde sanayiciye de fazla yüklenmeden işçinin ücreti ciddi oranda artırılır ve iç piyasanın canlanması sağlanır. Değerli kardeşlerim, aylıklı çalışanların gelirleri artmazsa esnafı da, sanayici de kurtaramayız. Asgari ücret ekonominin pınarıdır. Pınar ne kadar büyürse ekonomi de o denli büyür.”