Anüssüz doğan İlkin bebek sağlığına kavuştu

Anüssüz doğan İlkin bebek sağlığına kavuştu
Yılda dört bin doğumda bir görülen hastalıkla dünyaya gelen İlkin bebek, yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

İzmir’de yaşayan Dicle ve Demir Soner Dağlı çiftinin bebekleri İlkin Karya Dağlı, anüsü kapalı olarak dünyaya geldi. Ailenin dışkı yapamayan bebeklerindeki sorunu fark etmesiyle İlkin bebek, Özel Tınaztepe Hastanesine götürüldü. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Arıkan tarafından ameliyata alınan İlkin bebeğe kolostomi yapıldı. Aşamalı olarak tedavisi devam eden İlkin Karya Dağlı, kısa sürede sağlığına kavuştu. 41 günlük İlkin bebek, artık dışkısını yapabildiği için hayati tehlikeden kurtulmuş oldu.
DÖRT BİN DOĞUMDA BİR GÖRÜLÜYOR
İlkin Karya Dağlı’nın sağlık durumu hakkında konuşan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Arıkan, “İlkin bebek, doğumu takiben buraya geldi ve makatı, yani tıbbi adıyla anüsü yoktu, kapalıydı. Bu hastalık genetik değil doğumsal bir hastalıktır. Neden olduğunu söylemek çok fazla mümkün değil. Yaklaşık 4 bin doğumda bir görülür. İzmir’de yılda 10 civarında bebekte görülüyor. Değişik tipleri vardır ve tipe göre ameliyat yapılır. Biz şuan aşamalı ameliyat yapıyoruz. Önce kolostomi yaptık, sonra yukarıda olan bağırsağını yerine indireceğiz ve kolostomiyi kapatacağız. Şuan sağlık durumu çok iyi. Bebek artık çok rahat kakasını yapabiliyor. Yapamadığı dönemde karnı şiş oluyordu ve kusuyordu. Beslemek bile çok zordu. Dünyadaki en mutlu olaylardan biri kaka yapmaktır” dedi.
KONTROL EDİN
İlkin bebeğe hemen müdahalede bulunulmasaydı oluşabilecek riskleri de aktaran Arıkan, “Karnının şişkinliği artar ve bağırsağı delinebilirdi. Bağırsağın içindeki dışkı karnının içine akar ve karın zarı iltihaplanması olurdu. Bu durumda bebeği kaybedebiliriz. Bu yüzden kolostomi yapılması gerekiyor. Hamilelik sırasında bebeğin makatının olup olmadığı fark edilmeyebilir. Evde ya da hastanede doğsun, mutlaka bebeğin makatı var mı yok mu bakılmalı. Çünkü gözden kaçabilir. 24 saat içinde, bilemediniz en geç 48 saat içinde kaka yapması gerekir. 24 saat içinde yapmıyorsa bir sorun var demektir ve mutlaka doktora götürmek gerekir” diye konuştu.
“BU HASTALIĞI HİÇ DUYMAMIŞTIK”
İlkin bebeğin babası Demir Soner Dağlı, hiç karşılaşmadığı ve bilmedikleri bir hastalık olduğunu belirterek "İş bilenin, kılıç kuşananın, derler. Ahmet Arıkan hocamızın çok iyi bir doktor olduğunu öğrendik. İnşallah çocuk daha iyi olacak ve büyüyünce onu ziyarete geleceğiz. Bugün 41 günlük. 41 kere maşallah. Yarın mevlidini yapacağız” dedi. Anne Dicle Dağlı ise duygularını şu sözlerle ifade etti: “İlk etapta çok endişelendik ama sağlığına kavuştuğu için çok mutluyuz. Hiç duymadığımız bir hastalıktı. Yılda 4 bin doğumda bir görülüyormuş. Şuan gayet sağlıklı bir durumda.”