Antakya Atılım İçin Suriyedeki İç Savaşın Bitmesini Bekliyor

Antakya Atılım İçin Suriyedeki İç Savaşın Bitmesini Bekliyor
Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Bülent Aymen, Suriye iç savaşından en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay’ın, savaşın sona ermesinin ardından Suriye’nin yeniden inşasında önemli bir pay alması gerektiğini söyledi.

AKAMİB, bölge ihracatının artırılması için yaptığı çalışmalar kapsamında, bir zamanlar mobilya üretiminin ve el işçiliğinin merkezi olan Hatay’daki potansiyeli yeniden harekete geçirmek amacıyla Antakya iş dünyası ile Türkiye’nin önde gelen ekonomi gazetecilerini panelde bir araya getirdi.

’İhracat ve Hatay’ konulu panelde konuşan AKAMİB Başkanı Bülent Aymen, Suriye iç savaşından en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay’ın, savaşın sona ermesinin ardından Suriye’nin yeniden inşasında önemli bir pay alması gerektiğini söyledi. Hatay’ın ekonomik kayıplarının telafisi için barış ortamının önemli bir şans olacağını kaydeden Aymen, Suriye’nin yeniden inşasında insan kaynağı, malzeme ve tedarik zincirleri açısından Hatay’ın önemli bir köprü görevi göreceğine dikkat çekti.

Suriye’de yaşananların bölgedeki herkesi etkilediğini belirten Aymen, "Bu çatışma bitecek. Bitmesinin ardından bizleri ilgilendirecek iki konu var. Yeniden inşa ve misafirlerimiz. Şimdiden kendimizi hazırlamalıyız. Şu anda ağırlığı yardım malzemelerinden oluşan Suriye’ye ihracatımız itibariyle 1 milyar dolar seviyesinde. Bunun yaklaşık 200 milyon dolarını Hatay gerçekleştiriyor. Suriye yaralarını sarmaya başladığında biz de destek olmak için hazır olmalıyız. Yeniden inşa için deneyimli insan kaynağı, bilgi birikimi, malzeme ve tedarik zincirleri bu coğrafyada en fazla Türkiye’de bulunuyor. Hatay bu anlamda önemli bir rol oynayacak" dedi.

İhracat rakamlarına değinen Aymen, kıtalar ve bölgeler arası ticarette önemli bir yere sahip Hatay’ın ülke ihracatına yıllık yaklaşık 2.5 milyar gibi ciddi katkı sağladığını, Türkiye genelinde ihracatta 10. sırada, AKAMİB bünyesinde ihracat yapan iller arasında ise 4. sırada yer aldığını paylaştı.

Panelde söz alan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin de 2011 yılı Kasım ayından itibaren, Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki iç savaş nedeniyle Hatay ve sınır illerde ekonominin sürekli bir daralma trendine girdiğini söyledi.

AKAMİB tarafından düzenlenen ’İhracat ve Hatay’ konulu panelin konukları Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar ve Sabah Gazetesi yazarı Şeref Oğuz oldu.

Güldağ, Türkiye’yi bekleyen sorunlardan bahsederken, artan enflasyon oranına dikkat çekerek, bu gelişmelerin halka olumsuz yansıdığını vurguladı. Oğuz, Hataylı firmaların bir araya gelerek Hatay ekonomisini büyütmek için birlikte strateji geliştirmelerini önerirken, önümüzdeki dönemin Hatay için büyük fırsatlar sunacağını vurgulayan Vahap Munyar ise bölgenin turizm potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Program, panelin ardından ’Gümrükte sık rastlanan hatalar’ ve ’Ar-Ge ve Tasarım Desteği’ konulu eğitimler ile devam etti.