Ali Pınarbaşı; AVMʹler Esnafı Bitirdi

Ali Pınarbaşı; AVMʹler Esnafı Bitirdi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Karaman Belediye Başkan Adayı Ali Pınarbaşı küçük ve orta ölçekli işletmelerin çok zor durumda olduğuna dikkat çekti.

 Yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretlerine devam eden Pınarbaşı, ‘çözüm odaklı’ yaklaşım vurgusu yaptı. İl Başkanı İsmet Hatipoğlu ve partililerin katıldığı ziyaretlerde konuşan belediye başkan adayı Ali Pınarbaşı; ‘’Yıllar önce gözde meslekler arasında gösterilen birçok sektör kaybolmuş, bazıları da kaybolmaya yüz tutmuş halde.

Yılların eskitemediği sanatkâr dediğimiz bu ustalar maalesef gereken ilgi ve alaka gösterilmediğinden teknolojiye yenik düşüyor. (TESK) istatistiklerine göre 2005 ile 2013ʹün ilk 6 ayı arasında toplam 1 milyon 145 bin esnaf ve sanatkârın kaydını sildirdiğini görüyoruz. Kaydını sildirenler arasında sicil terkini yapan esnaf gruplarının başında bakkallık, bayilik, büfecilik, kahvecilik, kıraathanecilik, minibüsçülük, taksicilik, kadın ve erkek kuaförlüğü, lokantacılık, pazarcılık, servis aracı işletmeciliği geliyor.

Türkiyeʹde 2005–2013 arasında ekonomik büyüme gösterilse de bu sayıda esnafın mesleği terk etmesi konusunda esnaf temsilcileri haksız rekabet kurbanı olduklarını dile getiriyor. Haksız rekabetle esnafın çalışma ömrü 1–3 sene arasına kadar düştü. Artık esnaftan büyüme beklemek hayal oldu. Karaman esnafımız orta sınıf diye tabir edilen olguyu oluşturuyor ve bu esnaflarımız her ne kadar ‘teğet geçti’ diye adlandırılsa da en ufak krizde iflas tehlikesi yaşıyor.

Türkiye’de Amerika’nın 3,5 katı AVM var ve bırakın merkezi noktaları sokak içlerine kadar açılabiliyor. Küçük ve orta ölçekli esnafımızı koruyacak önlemler alınarak gereken teşviklerin verilmesi mecburidir. Esnaf ve sanatkârın gönlünü yapıp, onları beklenti içinde bırakmamak lazım. Esnaf, işini doğru yapmaktadır. Helal ve haramı bilmektedir. Esnaf ve sanatkâr ayaktaysa bir ülke ayaktadır.’’dedi.

Ziyaret esnasında esnafa ‘’ülkeyi ayakta tutan sizsiniz’’ diyen Pınarbaşı sözlerine şöyle devam etti; ‘’Esnafı koruyacak olan düzenleyici yasaların belirlenmesinde gecikildiği bir gerçek, AVM’nin bir standardı olmalı bunlar çoğaldıkça esnafı boğmamalı, çözüm odaklı yaklaşılmalı’’ Dedi.