Alaaddin Tepesinin Hazineleri Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Alaaddin Tepesinin Hazineleri Gün Yüzüne Çıkarılıyor
Konya’da Alaaddin Tepesi ve 2. Kılıçarslan Köşkü’nde yapılan arkeolojik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Konya’da Alaaddin Tepesi ve 2. Kılıçarslan Köşkü’nde yapılan arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrin hazinelerinin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Alaaaddin Tepesi 2. Kılıçarslan Köşkü Koruma, Canlandırma ve Kentsel Tasarım Projesi” çalışmaları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Konya’da tarihe saygı ve tarihi eserlerin korunması anlamında çok farklı bir süreç yaşandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Büyükşehir Belediyesi ve tüm kurumlar olarak Konya tarihini ortaya çıkaracak önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Konya’nın, Çatalhöyük’ten bugüne kadar insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birine ev sahipliği yaptığını kaydeden Başkan Akyürek, tarih öncesi dönemler ile Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı döneminden eserleri barındıran bir açık hava müzesi olan Konya’nın bu yönüyle takdimini gerçekleştirdiklerini ifade etti.
KÖŞKÜN ÜZERİNDEKİ BETON KORUMA KALDIRILACAK
Konuşmasında Konya genelinde yapılan tarihi eser restorasyonları hakkında da bilgi veren Başkan Akyürek, Alaaddin Tepesi’nde yapılan çalışmaların detaylarını anlattı. 2. Kılıçarslan Köşkü’nün üzerindeki beton şemsiyenin güvenli bir şekilde kaldırılacağını ve dolgu altında kalan kısmın ortaya çıkarılarak burcun gerçek ölçülerine yakın görsel algının sağlanmasının hedeflendiğini belirten Başkan Akyürek, kazılarda köşkün batı duvarlarına ait mimari parçalara ulaşılması durumunda burcun tamamlanması konusunun yeniden değerlendirileceğini söyledi.
SUR DUVARLARI ORTAYA ÇIKARILDI
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Alaaddin Tepesi’nin hazinelerinin gün yüzüne çıkarıldığını vurgulayan Başkan Akyürek, “2. Kılıçarslan Köşkü’nün etrafını çevreleyen Selçuklu dönemi iç surlarının açığa çıkarılması hayalimizdi. Oranın bir iç kale, bir yönetim merkezi, Konya surlarının bir bölümü olduğunun ortaya çıkarılması gerekiyordu. Böylece ‘kalesi olan şehirler’ arasına girmiş olacağız. Bunun için İnce Minare ile Kılıçarslan Köşkü arasında bir çalışma yürüyor. 5 metre yüksekliğinde 6 burçlu sur duvarları ortayı çıkarıldı. Alaaddin Tepesi bu çalışmayla şehrin içinde bir park olmasının ötesinde Konya’nın tarihsel ve kültürel geçmişini ortaya çıkaracak ve bir kalenin varlığı hissedilecek. 2. Kılıçarslan Köşkü ve Alaaddin Camii arasında kalan alanın bir seyir terası ve Selçuklu arkeolojisi, Alaaddin Tepesi bilgilendirme meydanı olarak kullanılması da planlandı” dedi.
Konya’nın tarihine katkı yapan bir çalışmayı yürüttüklerini, bugünün yöneticileri olarak bir iz bırakmak istediklerini ifade eden Başkan Akyürek, “Dünle yarın arasında köprü görevi görmek istiyoruz. Geçmişle geleceği buluşturmak istiyoruz. Konya’nın sadece bugünü için değil, geçmişi ve yarını da için de çalışıyoruz. Proje tamamlandığında Konya’da yeni bir tarihi alan oluşacak. Ziyaretçilerin gezebileceği çok önemli ve yeni bir tablo ortaya çıkacak” diye konuştu.
Başkan Akyürek, basın açıklamasının ardından Alaaddin Tepesi’ndeki kazı çalışmalarında incelemede bulunarak bilgi aldı.