Aile Hukukunda Yargıtay Uygulamaları Semineri

Aile Hukukunda Yargıtay Uygulamaları Semineri
Mersin Barosu ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Eğitim Merkezi işbirliğinde, “Aile Hukukunda Yargıtay Uygulamaları” konulu meslek içi eğitim semineri düzenlendi.

Mersin Barosu Gökdelen Hizmet Binası’nda düzenlenen ve TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu üyesi ve seminer sorumlusu Av. Serpil Özok ile Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan’ın sunumuyla gerçekleşen seminere, Mersin Barosu Başkanı Ali Er, Başkan Yardımcısı Gazi Özdemir, asliye hukuk ve aile mahkemeleri hakimleri ile avukatlar katıldı. Seminer açılışında konuşan Başkan Er, Baro olarak avukatların sürekli değişen yasalar karşısında kendilerini geliştirmeleri için eğitimler ve seminerler verdiklerini söyledi. Bu eğitimlerin çok önemli olduğunu kaydeden Er, "Aralık ayı da yoğun bir eğitim programıyla, seminerlerle geçiyor. Meslektaşlarımızın mesleki gelişimine ne kadar katkı sağlarsak, meslektaşlarımızın ihtiyaçlarına ne kadar çok cevap verirsek, Baromuzun da kalitesi o kadar artar. Mersin Barosu olarak, meslektaşlarımıza en yüksek kalitede hizmet sunarak, Baromuzun hizmet kalitesini arttırdık” dedi.

TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu üyesi ve seminer sorumlusu Av. Serpil Özok ise HMK Yargıtay uygulamasının avukatlar için hem kolaylık sağladığını hem de zorluklar ve riskler taşıdığını, bu nedenle Türkiye Barolar Birliği olarak, Türkiye genelinde tüm barolarda bu konuda eğitim seferberliği başlattıklarını söyledi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan da ‘Aile Hukuku ve HMK Yargıtay Uygulaması’ konulu sunumunda avukatlık mesleğinin çok ciddi bir iş olduğunu söyleyerek, avukatların HMK Kanunu’nu çok iyi bilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni HMK, teksif ilkesinin acımasızca uygulandığı bir sistem olduğunu söyleyen Gençcan, “HMK iyi ki var, mükemmel bir kanun. Hukuk, gerçek bir yargılamaya dönüşmüştür” diye konuştu.

Gençcan, HMK Kanunu’nun 194., 119., 140., 191., 137., 25. ve diğer maddelerini okuyarak, somut dava örnekleriyle katılımcıları bilgilendirdi. Boşanma davalarında dilekçe yazarken kanunun öngördüğü zorunlulukları anlatan Genç, “Son bir yılda 100 bozmamızın 80 tanesi usul bozmasıdır. Avukat, maddi hukukunu ve usul hukukunu mutlaka iyi bir şekilde bilmelidir ve avukat kendisini sürekli yenilemelidir. Avukatlar boşanma davası dilekçesi yazarken somutlaştırma yükünü yerine getirmeli. Bir avukat çekişmeli olan vakalar için delil gösterir. Bir davanın çekişmeli olup olmadığı da ancak ön incelemede belli olur. Bir avukat hangi vakayı, hangi delille ispatlayacağını söylemeli" ifadelerini kullandı.

Seminerin sonunda Başkan Er, seminerde sunum yapanlara plaket verdi.