Admibden 2017De 1.8 Milyar Dolarlık İhracat

Admibden 2017De 1.8 Milyar Dolarlık İhracat
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, Türkiye demir ve demir dışı demir metaller-çelik sektörünün 2017 yılında 18.2 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, "Birlik olarak biz ise bir önceki yıla göre yüzde 66 ihracatımızı artırarak 1.8 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştık" dedi.

İhracat rakamlarıyla ilgili açıklama yapan Başkan Ulubaş, 2017 yılı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre Türkiye demir ve demir dışı metaller-çelik sektör ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla yüzde 22 oranında artış ile 18,2 milyar dolar olduğunu, Aralık ayında ise yüzde 27 oranında artış ile 1,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Ulubaş, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise demir ve demir dışı metaller-çelik sektörünün 1,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, aralık ayında ise 196 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Birliklerinin Türkiye geneli sektör ihracatında yüzde 10 paya sahip olduğunu vurgulayan Ulubaş, Akdeniz İhracatçı Birlikleri demir ve demir dışı metaller-çelik sektörü ihracatının 2017 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 66 artış kaydettiğini ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplam ihracatındaki payının yüzde 16 olduğunu belirtti. Ulubaş, "Akdeniz İhracatçı Birlikleri demir ve demir dışı metaller-çelik sektörünün Türkiye geneli sektör ihracatındaki payı yüzde 10 oldu. Aralık ayında ise Akdeniz İhracatçı Birlikleri demir ve demir dışı metaller-çelik sektör ihracatında yüzde 94 artış gerçekleşti. Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grupları demir çelik boru, demir çelik yassı sıcak, demir çelik çubuk, demir çelik yassı kaplama, demir çelik filmaşin oldu. Yine bu dönemde en çok ihracat ise Irak, Birleşik Krallık, Yemen, Mısır, Birleşik Devletler, İtalya, Hollanda, İsrail, İspanya ve Romanya’ya gerçekleşti. Türkiye geneli sektör ihracatında yüzde 10 pay sahibi olan birliğimiz, 2016 yılı Aralık ayında 101 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 2017 yılı aynı dönemini 196 milyon dolar ihracat ile kapattı" ifadelerini kullandı.

2017 yılında ise birlik olarak yüzde 66 artış ile yüzde 22 oranında gerçekleşen Türkiye demir ve demir dışı metaller-çelik sektörü ihracat artışının üzerinde bir artış yakaladıklarını ifade eden Ulubaş, "2017 yılı ihracatında ilk sıralarda yer alan Irak’ta yüzde 3, dördüncü sırada yer alan Mısır’da ise yüzde 5 düşüş var ancak, bu düşüşü Birleşik Krallık’a yapılan ihracatta yüzde 167 oranında, Birleşik Devletler’e ise yüzde 222 oranındaki artışla kapatıp toplamda yüzde 66 oranında artışa ulaştık” dedi.