AK PARTİʹYE KAPATMA DAVASI AÇILIRSA ERKEN SEÇİM VAR

AK PARTİʹYE KAPATMA DAVASI AÇILIRSA ERKEN SEÇİM VAR
Burhan Kuzu: "Kapatma davası açılırsa seçime gideriz"
ÇORUM Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Anayasaʹ konulu konferansa konuşmacı olarak katılmak üzere gelen TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AK Parti hakkında kapatma davası açılırsa, savunma yapmayacaklarını, seçime gideceklerini söyledi.
 
TEKNİK TAKİBE TAKILDIM
Çorum Belediyesiʹnin bu akşam düzenlediği konferans için gelen Ak Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Çorum Belediye Başkanı Ak Partiʹli Muzaffer Külcüʹyü ziyaret etti. Soruları yanıtlayan Burhan Kuzu, bir soru üzerine, “Zannediyorum orada Sayın Gökçekʹi dinlerken ben teknik takibe takıldım. Yoksa benim neyimi dinleyecekler. Benim kimseye bir şey yaptığım ettiğim yok. Kendisi hakkında görevi kötüye kullanmayla ilgili açılmış bir dava var. O konu üzerinde konuşuyorduk. Yasa dışı dinlemeleri, basın da yayınlıyor. Millet, ne konuşmuşuz onun üzerinde duruyor da basın da bunu niye yayınlamış onun üzerinde durmuyor. Yasa dışı dinlemelere her zaman karşı oldum. İki kişinin konuşması sadece hakim tarafından dinlenebilir. Yasal dinlemeler de keşke olmasa ama başka çare de olmuyor” dedi.
 
HSYK ELEŞTİRİSİ
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanması olayına değinen Kuzu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluʹnu (HSYK) eleştirdi. Kuzu, şöyle konuştu:“Erzincan- Erzurum hattında bir dava var. Kimin yetkili olduğu beni ilgilendirmiyor. Ama oradaki olan olaylardan hemen sonra hiçbir inceleme yapmadan Hakimler Kurulu apar topar toplanıp özel görevli bu savcıları görevden alması beni ilgilendiriyor. Bu çok yanlış bir karardır. Hakimler Kuruluʹnun verdiği karar doğru gözükmüyor. Diyelim ki doğru. Bu konuda Yargıtayʹın balyoz gibi açıklamaları yetmedi. Danıştay yetmedi. Yarsav da yetmedi. Türkiye Barolar Birliğiʹnin açıklamaları bu da yetmedi.
 
KUSUR SEÇİMLE TEMİZLENİR
Şimdi böylesine bir başkaldırıyı doğru bulmuyorum. Bu aslında yargıyı çok yıpratıyor. Benim buradaki derdim yargıyı korumak. Yargı bu kadar kendini ortaya çıkarmamalı. Siyasetçi de ufak tefek kusur olur, seçimde de bu temizlenir. Biri gider biri gelir.”
 
YARGI KRİZİ
Yargıdaki siyah bir lekenin beyazdaki siyah gibi göründüğünü anlatan Burhan Kuzu, yargının bağımsızlık ve tarafsızlığının önemli olduğunu söyledi. Tarafsızlığını kaybeden bir yargının vereceği karara herkesin şüphe ile bakacağını anlatan Kuzu, şöyle dedi: “Yargıtay, HSKYʹyı ziyaret etti. Daha sonra bildiri yayınladı. Yarın bu dönüp dolaşıp Yargıtayʹın önüne gelecek. Nasıl bakacaklar bu davaya. Zaten bütün bu planlar, projeler, baş kaldırılar, organlar arası ihtilaf olduğu kavgalarının yansıtılmasının arkasında Ak Partiʹnin kapatılma davası var. Allahʹın bildiğini kuldan mı saklayacağız. Dava açılırsa ne olur. Biz de seçime gideriz başka da çare yok. Kararı vatandaş verecek. 800 sayfalık daha önceki yaptığımız gibi savunma yapacak değiliz.”
 
5 +5 FORMÜLÜ
Cumhurbaşkanıʹnın görev süresine de değinen Burhan Kuzu, seçimin 7 yıl için yapıldığını belirterek, “Seçildikten sonra biz 5 yıla indirdik.  Belki kabul edilmez ama kamu hukukunda bir statünün korunması diye bir şey var. Cumhurbaşkanı seçtikten sonra 9 yıla çıkartsak ‘yokʹ diyecektiniz. Aşağı çektiğin zaman olur yukarı çektiğinde olmaz. ‘5+ 5ʹ yeni bir formüldür halk tarafından seçilir. O zaman Demirel de gelir Sezer de çıkar şenlik olur onlar için de yol açılır” dedi. Çorum Belediyesi ardından Vali Mustafa Toprakʹı ziyaret eden Kuzu, saat 19.30ʹda Devlet Tiyatro Salonu’nda yapılacak olan konferansa katılacak.