AKP'li Meclis üyeleri bu maddeyi iyi okuyun

AKP'li Meclis üyeleri bu maddeyi iyi okuyun
AKP'li Meclis üyelerinin Meclis toplantısını terk etmesine hukukcularda karşı çıktı.

Belediye Meclisinde AKP'li Meclis üyelerinin protesto nedeniyle toplantıyı terk etmesine kamuoyundan tepki gelirken, Uzmanlar Mustafa Karaardıç'ın Meclisi yönetmesinin mevzuata uygun olduğunu belirttiler.

5393 Belediye Kanununun 40. Maddesinde; " Belediye başkanı izin, hastalık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hâllerde, bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir. Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir." deniliyor.

5393. Belediye kanunun 38. Maddesinin D-Bendi Belediye Başkanına "Meclise ve encümene başkanlık etme." görev ve yetkisi veriyor.

40. Maddede " Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir." denildiğine göre Mustafa Karaardıç'ın Başkanvekilliğinin yasalara uygun olduğunu gösteriyor.

Kanunlar bu şekilde iken AKP'li Meclis üyeleri İçişleri Bakanlığının yayınladığı yönetmenliğin 9. maddesini işaret etmesi abesle iştikal olarak görüldü. 

DANIŞTAY KARARI

T.C. Danıştay 8. Dairesi 2016/2688 kararında; " Bu hale göre, görevi başında bulunmayan Belediye Başkanı tarafından vekil tayin edilen Başkan vekilinin, Belediye Başkanıyla aynı yetki ve görevlere sahip olması, Meclis 1. Başkanvekilinin ise; Görevinin başında bulunmasına rağmen Meclis toplantısına Başkanlık edecek durumda olmayan Belediye Başkanı yerine Meclise Başkanlık edeceği değerlendirildiğinden, aynı gerekçe ile tesis edilen işlemde hukuka aykırılık; Aski gerekçe ile işlemi iptal eden Mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir." denilmiştir.