45 Yıl önceki kitaptan şok detay

45 Yıl önceki kitaptan şok detay
Karaman’lı yazarın arşivindeki Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait ders kitabında ki ayrıntı şok etkisi yarattı.
KARAMANINSESİ.COM / ÖZEL HABER
 
Karamanlı Yazar Muzaffer Can’ın Kütüphanesinde yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait olan Ders kitabında ki ilginç detayı bir tek karamaninsesi yakaladı.
 
Kütüphanede ki Erdoğan’a ait ders kitabını tesadüfen bulan Yazar Muzaffer Can, kitabın fotoğraflarını basınla paylaştı. Paylaşılan resimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ismi, sınıfı ve öğrenci numarası yer alırken Erdoğan’ın derse çalışırken üzerini özellikle işaretlediği konu dikkatleri çekiyor.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o dönemde işaretlediği sayfada yer alan konunun günümüzde ki en çok tartışılan “ İslam’ı Güncelleme” konusu olması şok etkisi yarattı.
İşaretlenen sayfa da “Nesh” konusu, Yani günümüzün tabiriyle “Güncelleştirme” ele alınıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 45 yıl önceki ders kitabında bu sayfayı özellikle işaretlemiş olması ve 45 yıl sonra tesadüfen ortaya çıkması “İslamı Güncelleştirme” tartışmalarının yaşandığı bu günlerde İlahi bir işaret olarak algılanıyor.
 
Pekii, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaretlediği “Nesh” nedir?
 
Sözlükte değiştirmek, silip yok etmek, bir şeyin ardından bir başka şey getirmek, nakletmek ve kaydetmek gibi manalara gelir. Umumiyetle şer'î bir hükmün yürürlükten kaldırılarak yerine bir başka hükmün getirilmesine denir. Hükmü kaldıran da, kaldırdığı hükmün yerine bir başkasını getiren de Allah Te'âlâ'dır. Onun emir veya müsaadesiyle peygamberi de bir şer'î hükmü neshedebilir.
 
Kitapta yer alan bilgiye göre; İslami Hükümlerde “Nesh” yani günümüzde ki ismiyle “ Güncelleştirme” yapılabileceğini ancak bunun sadece Allah tarafından yapılabileceğidir. Nesh’in asıl hedefi hükümdür. Zira hükümler yalnız zaman ve mekân ve vaziyete göre de değişebilir. Şiddetli bir ihtiyaç yüzünden bir hüküm konulmuş ve sonradan da bu ihtiyaç zail olmuşsa, hükmün yeni vaziyete göre değişmesi gerekir ki bu ikinci kısım birinciden daha hayırlı veya onun benzeri olur. Bu da Bakara suresi 106. Ayetini anlatmaktadır.