2 Motorcunun Hayatını Kaybettiği Kaza Kask Kamerasında

2 Motorcunun Hayatını Kaybettiği Kaza Kask Kamerasında
Mersin’de meydana gelen ve 2 motosiklet sürücüsünün öldüğü kaza, kask kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülere göre, tali yoldan birden çıkan tır 2 gencin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Hayatını kaybeden gencin aileleri, savcılığın tutuklama talebiyle mahkemeye sevk ettiği ancak mahkemenin serbest bıraktığı tır şoförünün tutuklanmasını istiyor.

Edinilen bilgiye göre kaza, 25 Kasım 2017 tarihinde Mersin’in Yenişehir ilçesindeki 34. Cadde’de meydana geldi. Türkiye Motosiklet Federasyonu sporcusu olan Yunus Emre Karan ile yakın arkadaşı Abidin Gül, motosikletleriyle dolaşmaya çıktı. Karan ve Gül yönetimindeki motosikletler, tali yoldan çıkan tıra çarptı. Kazanın ardından Yunus Emre Karan olay yerinde hayatını kaybederken, Abidin Gül ise ambulansla ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Gül, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, hayatını kaybetti. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan tır şoförü ise savcılık tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi ancak mahkeme şahsın serbest bırakılmasına karar verdi.

"Tır şoförünün dikkatsizliği bu kazaya neden oldu"

Olayla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yunus Emre Karan’ın babası Ali Karan, oğlunun profesyonel bir motor yarışçısı olduğunu söyledi. Kazanın olduğu günde Mersin Stadı’nda orada yeni aldığı motoru denediğini belirten Karan, "Dikkatsiz bir tır sürücüsünün kontrolsüz bir şekilde ana yola çıkması sonucunda bizim oğlumuzla birlikte arkadaşı tıra çarparak vefat ettiler. Hep genelde motorcuların dikkatsiz olduğu, genelde kazalara sebebiyet verdiği düşünülür ama burada tır şoförünün dikkatsizliği buna neden oldu. Bu tır şoförü bilirkişi raporunda yüzde 75 oranında suçlu olarak görüldü. Çocuklar motor sürerken her türlü tedbiri almışlardı. Üzgünüz. Oğlumuzu kaybettik. Bir başka aile daha oğlunu kaybetti. Bu vesileyle insanların en azından motorculara karşı biraz daha dikkatli davranmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Tır şoförünün serbest bırakılmasıyla ilgili de Karan, "Biz insanların yaptığı suçların cezasını çekmesini istiyoruz. Kimseden bir intikam alma peşinde filan değiliz ama biz oğlumuzu kaybettik. En azından başka insanların biraz daha dikkatli olabilmeleri için, bu suçun da bir cezasının bilinmesi adına suçluların cezalandırılması gerekiyor. Tabii ki biz tır şoförünün tutuklanıp, cezasını çekmesini istiyoruz. Bizim yargıdan beklediğimiz bu kişinin cezalandırılmasıdır" diye konuştu.

"Başka kimsenin böyle acı çekmesini istemiyorum. Suçlu cezasını çeksin"

Eşi Nilgün Karan ise eşiyle birlikte çok kez motora bindiğini vurgulayarak, "Biz de birkaç kere kaza atlattık. Bu da benim eşimin profesyonel motor yarışçısı olmasından dolayı. Eşim kaskını, montunu, eldivenini takmadan asla motor sürmezdi. Yani tedbir almadan hiçbir şekilde yola çıkmazdı. Kaza olduğunda ben yanında değildim. Kaza tır şoförünün bilinçsizliğinden kaynaklı meydana geldi. Zaten bilirkişi raporu da bunu gösteriyor. Ben başka kimsenin böyle acı çekmesini istemiyorum. Geride kalanlar için çok zor oluyor. İnsanlar lütfen dikkat etsinler. Suçlu cezasını çeksin" ifadelerini kullandı.

Anne Hatice Dilek Çelikkaya da bugüne kadar bütün kazalarda motorcuların suçlu görüldüğünü ifade etti. Trafiğe çıkan vatandaşların motorunda bir araç olduğunu bilmesi gerektiğini kaydeden Çelikkaya, "Her araç sürücüsü motorlulara dikkat etmesi gerekiyor. Araç sürücülerinin yapacağı bir yanlış hatanın motorcuları nasıl etkileyeceğini bilmeleri gerekiyor. Özellikle sürücüler ehliyet alırken bunlar eğitimde verilmesi gerekiyor. Motorluları koruması gerekiyor. Ben Türk adaletine güveniyorum. inşallah bu kazaya sebep olan kişi de yargıda hak ettiği cezayı alacaktır. 2 tane pırıl pırıl genci kaybettik. 2’si aynı motorda değillerdi, ayrı motordalardı. 2 ayrı motorun bir tıra çarpması çok zor olacak bir olay. Zaten tır şoförünün suçlu olduğu bilir kişi raporunda da ortaya çıktı. Bütün sürücülerimizin özellikle büyük araç kullananların motorcuları fark etmelerini istiyorum" dedi.

"Birinci mahkemede inşallah tutuklanır"

Abidin Gül’ün babası Halil Gül ise kazanın tır şoförünün hatasından kaynaklı meydana geldiğinin altını çizerek, "Zaten tır şoförü hem emniyetin hem de bilirkişinin raporunda suçlu görülmüştür. 2 tane cenazemiz var. Bir tanesi benim oğlum, bir tanesi Yunus Emre kardeşimiz. Savcının tutuklama talebine rağmen hakim serbest bıraktı. 2 tane cenaze olduğu halde tır şoförü serbest dolaşıyor. Bu vatandaşın tutuklanmasını istiyorum. Birinci mahkemede inşallah tutuklanır" şeklinde konuştu.

"Tır şoförü bilir kişi raporuna göre yüzde 75 kusurlu bulundu"

Avukat Eyüp Kaplan da olayın hemen ardından savcılık tarafından şüpheli hakkında tutuklama talebiyle mahkemeye sevkinin gerçekleştiğini dile getirdi. Mahkemenin tutuklama talebine rağmen şahsı serbest bıraktığını kaydeden Kaplan, "Mahkeme 2 tane pırıl pırıl gencin ölümüne sebebiyet veren ve bizce bilinçli taksire sebebiyet veren tır şoförünün serbest bırakılmasına karar verdi. Tabi bizim itirazlarımızın sonucunda tır şoförünün tekrar yakalanmasına karar verildi. Bizim beklentimiz tır şoförünün tutuklanmasıdır. Ayrıca yargılama aşamasında da tır şoförünün tutuklu olmasını istiyoruz. Bu insanlarda birazda farkındalık oluşturacaktır. Şu anda yasalara göre şüpheli hakkında taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermesi sebebiyle 15 yıla kadar hapis istemiyle ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. Fakat biz bunun daha da artırılması beklentisindeyiz. Çünkü burada taksirden ziyade bilinçli taksir söz konusu. Bizim mahkemeden beklentimiz bu konuda cezayı vermesidir. Bilirkişi raporunda da tır şoförüne yüzde 75 kusurlu olduğu, motosiklet şoförlerinin de yüzde 25 tali kusurlu olduğu belirtilmiştir. Bu kusur durumları karşılığında illaki şüpheli en ağırı cezayı alması gerekiyor. Umarım bundan sonra sürücüler motorlulara daha da dikkat ederler" diye konuştu.