26 Eylül Türk Dil Bayramı Kutlama Mesajları

26 Eylül Türk Dil Bayramı Kutlama Mesajları
Türk Dil Bayramı’nın 85’inci yıldönümü kutlama mesajı

REKTÖR AKGÜL’DEN TÜRK DİL BAYRAMI MESAJI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Türk Dil Bayramı’nın 85’inci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Rektör Akgül, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun düzenlediği ilk dil kurultayı, aynı yılın 26 Eylül günü gerçekleştirilmiş ve bu nedenle 26 Eylül, ülkemizde ‘Dil Bayramı’ olarak kutlanmaya başlanmıştır. 

O tarihten bugüne devletçe Türk dili alanında pek çok önemli çalışmaya imza atılmış, en son Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 2017 yılı Türk Dili Yılı ilan edilerek halkımızda dil bilincinin oluşması için çeşitli bilimsel ve kültürel faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

Dil, toplumların ve milletlerin varlık sahasına çıkışının en büyük göstergesi, kültür ve medeniyetlerin yapıtaşı, bununla birlikte bireylerin kimlik ve kişiliğinin bir parçasıdır. Dil, o toplumu oluşturan bireylerle bir bütündür ve toplumu şekillendirmenin yanı sıra toplumun yaşayış tarzına ve ihtiyaçlarına göre de şekillenir. Toplumu ayakta tutan dinamiklerin başında gelen dil, topluma şahsiyet kazandıran en büyük unsurlardandır.

Bu münasebetle milletçe dilimizin öneminin farkında olarak ona sahip çıkmalı ve hak ettiği değeri vermeli, dilimizi gelişigüzel kullanma yoluna gitmemeli, hele hele diğer diller karşısında dilimize daha az önem atfetmemeliyiz. 

KMÜ ailesi olarak ismini taşıdığımız Karamanoğlu Mehmet Bey’in de Türk diline vermiş olduğu değerin bilinciyle dilimizi korumaya, toplumumuzda dil bilincini geliştirmeye, Türkçenin doğru öğrenilmesi ve yaygınlaştırılmasına katkı sunmaya, dil araştırmaları yapmaya ve Türk dilinin uluslararası alanda saygınlığını artırmaya yönelik çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ailesi, Karamanlı hemşerilerimiz ve milletimiz olmak üzere dünyadaki Türkçe konuşan, Türkçe bilen ve Türk diline gönül veren herkesin Türk Dil Bayramı'nı kutluyorum."
____________________________
İL GENEL MECLİS BAŞKANI CELALETTİN GÜNGÖRER’İN ‘’26 Eylül TÜRK DİL BAYRAMI’’ KUTLAMA MESAJI

Güngörer mesajında; Dil, bir toplumun ulus niteliğine ulaşmasını sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Çünkü dil, ulusu oluşturan bireyler arasında ortak anlaşma aracıdır. Ve ancak dil ile birlikte ortak duygular, yazılı ve sözlü kültür değerleri varlığını nesilden nesile aktarabilir ve sürdürebilirdi. Türkçe, Türklerin Orta Asya’da yaşadığı dönemlerde en saf şekliyle kullanılıyordu ve Göktürk Hakanı Bilge Kağan, Orhun Anıtları’ndaki yazıtlarda (732), “Türk ulusu, dilini yitirirse yabancı uluslara tutsak olur.” sözleriyle bu gerçeğin, günümüzde de geçerli olduğunu ve bağımsızlığımız için Türkçe’mize sahip çıkmamız gerektiğini bizlere hatırlatmaktadır.
Türkçeyi diğer dillerin baskısından kurtarmak ve Türkçeye gereken değeri vermek için mücadele eden ilk devlet adamı, Karamanoğlu Mehmet Bey, hazırladığı kanunla topraklarındaki her yerde Türkçe konuşulmasını zorunlu hâle getirmiş ve Türkçeyi resmî dil olarak kabul etmiştir. 
 Atatürk döneminde Türk dil ve tarihine büyük önem verildiğinden ilk olarak 1931 tarihinde Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kurulmuş ve ardından yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kültür kurum¬larından biri olan Türk Dil Kurumu 12 Temmuz 1932 tarihinde kurmuştur ve İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda toplanan Birinci Türk Dil Kurultayı 26 Eylül 1932 ilk kez toplanmış olup bugünün ‘Türk Dil Bayramı’ olarak kutlanması uygun görülmüştür. 
Milli kültürün gelişmesi için milleti oluşturan halk arasında konuşulan dilin sade, anlaşılır ve zengin olması gerektiğine inanan Atatürk’ün, Türk dilinin yabancı sözcük ve kuralların istilasından kurtulup milli ve çağdaş bir dil haline getirilmesi amacıyla kurduğu Türk Dil Kurumunun; ulusal kültürümüzün en önemli unsuru olan dilimizin korunması ve geliştirilmesi, zenginleşmesi ve özleşmesi yolunda çok büyük önemi vardır.
Dilimiz kimliğimizdir ve onu en güzel, en doğru biçimde kullanmak yurttaşlık görevimiz olmalıdır. İlinde diline, bayrağına sahip çıkan vatandaşlarımızın varlığıyla başta tarihimizde Türkçe diline emek ve önem vermiş atalarımıza, aydınlarımıza, Türkçeyi resmi dil olarak kabul eden Karamanoğlu Mehmet Bey’e ve Türk Dil Kurumunun kurulmasında emeği olan Atatürk ve arkadaşlarına minnet ve teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm Karaman Halkının ve Türk Milletinin ‘Türk Dil Bayramını’ kutluyorum. İfadelerini kullandı.