10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajları

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajları
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlama Mesajları

REKTÖR AKGÜL’DEN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Rektör Akgül mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde ilk defa 1961 yılında gazetecilere birtakım haklar getiren ve onların çalışma koşullarını iyileştiren yasanın çıktığı gün olan 10 Ocak; her yıl Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır.

Yaşanan gelişmeleri kamuoyuna anlık  duyurarak halkın tarafsız ve doğru bir biçimde haber almasını sağlayan, olayları çok boyutlu bir biçimde ve tüm taraflara söz hakkı vererek aktaran, toplumumuzun entelektüel birikimine ve demokratik hayatımıza katkı sunan gazeteciler, kuşkusuz takdire şayan bir mesleği icra etmektedirler.

Bu mesleği layıkıyla ve severek yapan binlerce meslek mensubunun omuzlarında her geçen gün daha da önem kazanan gazetecilik; mesai kavramına bağlı kalmaksızın çalışmayı, dinamik ve değişime açık olmayı, yüksek iletişim kabiliyetini, insan onuruna saygıyı, ilkeli, dürüst ve vicdanlı davranmayı gerektirdiği kadar Türkçemizin özenli kullanılmasını da gerektirmektedir.

Her gün binlerce metne imza atarak bunları toplumla buluşturan gazetecilerin, dilimizin gelişimine ve doğru kullanılmasına katkı sunması temennisiyle; başta üniversitemizde basın yayın faaliyeti yapan mesai arkadaşlarımızın ve ilimizdeki yerel basın çalışanlarının, zorlu çalışma şartlarına rağmen ülkemizde bu kutsal görevi layıkıyla yerine getiren bütün gazetecilerin ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, mesleki yaşantılarında kendilerine başarılar ve kolaylıklar diliyorum."

__________________________

KTSO BAŞKANLAR'DAN "10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ" KUTLAMA MESAJI

 

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Gökhan Alkan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”dolayısıyla bir mesaj yayınladılar. Mesajda,

“Çağımızın dinamik mesleklerinden biri olan gazetecilik, ideal manada haberin doğrusunu insanlara ulaşmasını sağlamak gibi anlamlı bir misyonu içermektedir. Tarafsız ve evrensel normlara uygun ilkeler çerçevesinde yayıncılık yaparak kamuoyunu aydınlatan, bu yolda her an haber peşinde koşan basın çalışanları, halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak da kamusal bir görevi yerine getirmektedirler.

Ülkemizin hep ileri noktalara gitmesinde ve sürekli gelişmesi konusunda en önemli unsurlardan biri ahlaki değerlere önem veren, dürüst ve tarafsız bir basın anlayışıdır. Medya, Toplumsal bilinci artırmak ve güçlendirmek, kamu yararını her zaman ön planda tutmak ve farklı seslerin topluma duyurulmasında çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Basın, toplum üzerinde çok güçlü bir araçtır. Gazeteciler toplumun ışığıdır. O ışık ne kadar güçlü olursa bizler de yolumuzu o kadar net ve doğru görürüz. Bir anlamda basınımız; bizim elimiz, gözümüz, dilimiz ve sesimizdir. Gerçekleştirilenleri ve beklentileri karşılıklı anlamda etkileşime bağlı olarak taşıyan ve aktaran yine basın mensuplarımızdır.

Bu duygu ve düşüncelerle;  basına gönül vermiş, bu yolda emek veren tüm gazetecilerimizin, sosyal haklarını güvence altına alan yasanın yürürlüğe girmesinin yıl dönümü olan “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü” tebrik ediyor,özverili çalışmalarla sağladıkları başarılarının devamını diliyoruz” ifadelerine yer verdiler.

__________________________

KARAMAN İL GENEL MECLİS BAŞKANI CELALETTİN GÜNGÖRER

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ DOLAYISIYLA BİR MESAJ YAYINLADI

“Zor şartlarda haber ve yorumlarıyla toplumu bilgilendiren, demokrasimizin güçlenmesine her zaman katkıda bulunan; Dünyanın, Ülkemizin ve şehirlerimizin sorunlarını gündeme taşıyarak biz idarecilerin çalışmalarına yardımcı olan başta Karamanımızın yerel basın çalışanları olmak üzere tüm Türkiye’deki basın çalışanlarının 10 Ocak Gazeteciler gününü kutlar, zorlu ve meşakkatli meslek yaşamlarında başarılar dilerim.” dedi.

 

__________________________

 

KUNTOĞLU´NDAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

İl Müdürü Kuntoğlu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “Büyük fedakârlıklarla görevlerini yerine getiren basın mensuplarımız, kamuoyunu bilgilendirmek ve haberdar etmek için mesleğin tüm zorluklarına rağmen toplumun bilgilendirilmesi bilinciyle görev yapmaktadırlar.

Gelişmiş toplumun vazgeçilmez yapıtaşı olan basın kuruluşları ve gazeteciler; bilinçli ve eğitimli bir toplum için, ülkemizin geleceği ve milletimizin menfaatleri doğrultusunda, ilkeli bir duruşla tarafsız çalışarak halkın haber alma hakkını sağlayan ve toplumun genel talep ile görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini üstlenen önemli unsurlardır.

Toplumu doğru bilinçlendirme sorumluluğu taşıyan gazeteciler, şeffaflık ve ifade özgürlüğü ile insanımızı daha iyiye ulaştırma çabasındalar. Hiçbir çıkar gözetmeksizin bireyin haber alma özgürlüğüne hizmet eden basın mensuplarının, objektif, tutarlı ve kamu yararını gözeten bir hizmet anlayışıyla mesleklerini icra etmeleri büyük önem arz etmektedir. Bu noktada ülkesi ve milleti için zaman mefhumu gözetmeden çalışan basın yayın organları içerisindeki tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutlar, meslek hayatlarında başarılar dilerim." dedi.

_____________________

Saadet Partisi Karaman Kadın Kolları Başkanı Havva Şahin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne dair bir kutlama mesajı yayınladı.    

   Saygıdeğer Basın Mensupları;

    10 Ocak 1961 yılından itibaren "Çalışan Gazeteciler Günü"olarak andığımız bu önemli günde siz değerli basın mensuplarını içtenlikle tebrik ederim.

     Bilgiye ulaşmanın kolay olduğu fakat doğru bilgiyi bulmanın zorlaştığı günümüzde, basın mensubu kardeşlerimizin büyük bir özveri ile çalıştıklarının farkındayız.Bu sebeple hak ve adaletin tesisi için kaleminizden dökülen her bir sözcüğün bizim için değeri oldukça büyüktür.Bu kutsal vazifenizde bizlerin desteği her zaman sizlerle olacaktır.

   Ülkemizde; kişi hak ve özgürlüklerine dayalı, düşünce ve ifade hürriyetinin ilke edinildiği, basın mensuplarının görevini özgürce gerçekleştirebildiği; örgütlenme ve sendikalaşma haklarını mümkün kılan bir ortamın ivedilikle sağlanması gerekmektedir.

   Ülkemizin içinde bulunduğu olağanüstü şartların bir an önce sona erdiği; siyasi kutuplaşmalardan uzak,barışın, huzurun ve refahın tesis edildiği ve siz gazetecilerin evrensel basın ilkeleriyle tarafsız ve etik kurallara bağlı olarak mesleklerini icra edebilecekleri bir iletişim ortamına ulaşmak ortak beklentimizdir.

   Ayrıca terör ve savaş gibi olumsuz şartlarda çalışmak zorunda kalan ya da iş bulamadığı için çalışamayan, internet medyası gibi yasal boşluk taşıyan alanlarda çalışarak mağdur olan gazeteciler başta olmak üzere bütün basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyoruz.

____________

Şevket VAROL

Karaman Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Değerli Basın Emekçileri;

 

Ülkemizde her mesleğin zor şartları bulunmakta, birçok çalışan ekmeğini taştan çıkartmakta. İnsanlara en doğru haberi, en kısa zamanda ulaştırmak için her türlü zor durumla karşı karşıya kalan, vicdan ve adalet duygularına sahip, tarafsız, hür kalan bütün çalışan gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü yönetim kurulu arkadaşlarım adına kutluyor, saygılar sunuyorum. 

___________________

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep MUĞLU, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan MUĞLU mesajında;

Basın, bilgi paylaşımının, halkı bilgilendirmenin ve demokrasinin en önemli vasıtalarından biridir. Halkın gerçekleri öğrenmesinde ve düşüncelerini ifade etmesinde de etkili bir araçtır. Türk basını, özellikle de mahalli basın, milli mücadele yıllarında, milli duygulara hitap  ederek, milli birlik ve beraberliğin sağlanması yönünde  görevini en iyi şekilde yerine getirmiş, hem Anadolu'nun düşman işgaline karşı direnişinin yürekli sesi olmuş, hem de bu direnişin kahramanlarının destanını yazmıştır.
                 İnsanlara haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyonu yerine getirmek için her şartta görevleri peşinde koşan gazetecilerimiz düzenli bir mesaisi olmadan, halkı bilinçlendirmek için mücadele etmekte, çok güç şartlarda zaman zaman hayatlarını dahi riske atarak, habere ulaşmak ve topladığı haberleri en doğru, tarafsız ve en hızlı şekilde halka ulaştırmak için büyük gayret sarf etmektedirler. Gazetecilik mesleği, özellikle çok büyük fedakârlıklar isteyen ve zor şartlarda yapılan önemli bir meslektir. Kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde haber peşinde koşan gazetecilerimiz zor şartlarda ve sorumluluk duygusu içinde toplumumuzu bir taraftan gelişen olaylar karşısında aydınlatırken bir taraftan da halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak önemli bir kamu görevini yerine getirmektedirler.

                Karaman İlinin kalkınmasında, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda gelişmesinde önemli katkılar sağlayan yerel basınımızın  büyük bir  özveri içerisinde yerine getirdikleri görevlerini, bundan sonra da aynı duyarlılıkla devam ettireceklerine inanıyorum. Zor şartlar altında bile görev bilincini kaybetmeyen, mesai kavramı olmaksızın üstün gayreti ile habercilik anlayışından ödün vermeksizin fedakârca çalışan gazetecilerimizin bu anlamlı gününü kutlar, İlimize, ülkemize ve Karamanımızın fedakâr çiftçilerine verdikleri hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, başarılı çalışmalarının devamını dilerim.
 

_______________

KENT KONSEYİ BAŞKANI ALİ KONUKSEVEN’İN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI;
"Demokrasinin temel taşlarından olan basın, düşünce, anlatım ve haber alma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden gazeteci arkadaşlarımız, vatandaşın en doğal hakkı olan zamanında doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayarak milletin vicdanına ses olmaktadırlar. Bu duygu ve düşüncelerle, ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi ve kalkınmasına gündeme taşıdıkları konularla katkı sağlayan, yaptıkları görev gereği bir anlamda kamu hizmeti ifa eden değerli basın çalışanlarımızın "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutluyor ve tüm basın çalışanlarına sevgi ve saygılarımı sunarım" dedi.

_______________________

Bugünü, 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler gününü, aslında basın özgürlüğünün ne olduğu ve ülkemizde olması gerektiği düzeyde olup olmadığının ve dahi basın meslek çalışanlarının sorunlarının konuşulabilmesi için bir fırsat olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.

Bu anlamda ülkemize baktığımızda yaptığımız değerlendirme, çok da içimizi açmıyor. Ülkemizde basın, başta siyasiler olmak üzere, gücü elinde tutan herkes tarafından baskı altına alınmak istemektedir. Bu, basının özgür hareket etmesinin önündeki en büyük engeldir. Uzun zamandır sırf gazetecilik yaparak basın yayın kuruluşlarının yaşatılmasının zor olduğu günler, yıllar yaşıyoruz. Bu ekonomik gerçeklik de maalesef basınımızın özgürleşmesinin önündeki bir diğer önemli engel olarak gözüküyor. Bunun yanında ve hemen hemen aynı değerde olan bir başka özgürlüğü kısıtlayıcı unsur da basının haberlerine konu olan siyasilerin, ülkeyi yönetenlerin ve dahası haberin aktörleri olan kişilerin tahammülsüzlüğü de basınımızın özgürce habercilik/gazetecilik yapmasının önündeki bir diğer engel olarak orta yerde durmaktadır. Bu tahammülsüzlük sonucu bir çok gazetecinin, köşe yazarının artık yazılarını yazabilecekleri bir köşe bulamadıkları, sırf gazetecilik yaptığı için çeşitli soruşturmalara tabi tutulduğu da hepimizin malumu. Basın özgürlüğünü kısıtlayıcı unsurları maddeler halinde sayarak çoğaltmak elbette mümkün. Bir çoğu da hepimizin bildiği, bazılarımızın dile getirebildiği, bazılarımızın dile getiremediği şeyler. Bu bahsi Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün yayınladığı 2017 Dünya Basın Özgürlüğü endeksindeki yerimize bakarak kapatalım. Bu endekse göre Türkiye, geçen yıla göre 4 sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 155'inci sırada yer aldı. Böylece, Türkiye'nin "kara liste" olarak isimlendirilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine sadace dört sıra kaldı. Son 12 yılda 56 basamak düşüş kaydeden Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da "gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler" kategorisinde yer aldı.

Dünya Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın çalışanlarının ve sadece gazetecilik yaparak yaşamaya çalışan basın kuruluşlarının sorunlarına değinmeden geçmenin de biraz aymazlık olacağı kanaatindeyim. Gazetelerin ve diğer yerel basın kuruluşlarının yaşaması, maalesef ki günden güne zorlaşmaktadır. Yayın çıkarmanın ve çalışanların oluşturduğu maliyet, maalesef ki gazetelerin ve çıkarılan diğer yayınların getirisinden daha fazla. Bu nedenle basın yayın kuruluşlarının yaşaması günden güne zorlaşmakta. Ülkemizde yeterli düzeyde gazete okunmaması da bu maliyetlerin üzerine eklenince, bu devirde gazetecilik yapmak ve meslek çalışanı olmak gerçekten çok zor. Bu zor şartlar altında bazıları çareyi holdingleşmekte, bazıları siyasi iktidarlara ve güç sahiplerine biat etmekte bulmuşlar, gazetecilik bunlar için iş bağlamak, güç sahiplerine yaranmak için bir araç haline gelmiştir. Artık bu tiplerin yaptığı da gazetecilik olmaktan çıkmıştır.

Bunun yanında tüm bu zor şartlara rağmen, alın teriyle ve ahlaklıca gazetecilik yapmaya çalışan ve yapan bir kesim var ki gerçekten onların yaptıkları demokrasimiz adına adeta bir abide. Baskılara boyun eğmeden, basın meslek ilkelerini ve gazetecilik namusunu kaybetmeden görevini hakkıyla ve kamu görevi yaptığı bilinciyle yapan gazete, basın-yayın ve medya çalışanları ve sahipleri, ileride içinde bulunduğumuz zor günler yazıldığında, adete birer kahramanlık abidesi olarak karşımıza çıkacaklar.

Bu itibarla tüm çalışan gazetecilerin 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor; hepsine ekonomik ve çalışma hayatıyla ilgili sorunları çözülmüş ve baskılardan arınmış daha özgür bir yayın hayatı diliyorum.

________________________

TÜRK EĞİTİM-SEN

KARAMAN ŞUBESİ

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde;

Basın camiamızın her kademesinde görev yapan değerli arkadaşlarımızın günü kutlu olsun. Günümüze tanıklık ederken geleceğimize de ayna tutan basınımızın tarihi bir işlevi olduğu herkesin malumudur.

Basınımızın ne kadar zor şartlar, maddi imkânsızlıklar içinde çalıştığını çok iyi biliyorum. Basın emekçilerimizi de yazılı, görsel , internet vb. olarak bir bütün halinde ele almalıyız. İnternet basını ile ilgili yasanın hala çıkarılmamış olmasına hayret ediyoruz.

Mahalli basın çok büyük sorunlarla boğuşmaktadır. Bu maddi ve yasal sorunların bir an önce çözülmesi ve basın çalışanlarının her anlamda rahatlatılması en büyük dileğimizdir. Ulusal basının altyapısı, bilgi ve haber kaynağı mahalli basındır. Uydu ücretleri ödenmeyecek bir boyuttadır. İlimizde yıllar önce yayın yapan TV kanlarlı varken hepsi birer birer kapanmıştır. Uydu kiraları ödenemeyecek boyuttadır.

Demokrasi, fikir hürriyeti, irade hürriyeti ancak hür ve güçlü bir basınla gerçekleşir. Basında sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır.

            Basınımızın kamu adına yürüttğü önemli hizmette ; haber alma hakkının sonuna kadar kullanılmasındaki zorlukların , engellerin kaldırılması haber verme hakkı kadar önemlidir.

Basınımızın neleri yazdığı, neleri haber yaptığı kadar ; yazamadıkları ve  haber yapamadıkları da çok mühimdir!

 Kıt kanaat imkânlarla ve çok büyük fedakârlılarla bizleri olup bitenden haberdar edip aydınlatan basın emekçilerimize ne kadar teşekkür etsek yinede haklarını ödemeyemeyiz.

Karaman basın çalışanlarımızın şahsında tüm basın emekçilerimizin ; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ‘nü en içten dileklerimizle kutlar nice başarılı yıllar dileriz.