Yüzde 228 Zamlandı! Fiyat Artışı Devam Edecek Mi?

Yüzde 228 Zamlandı! Fiyat Artışı Devam Edecek Mi?
Kırmızı ete gelen zamların ardından beyaz ete de gelen zamların önüne geçilemiyor. Bu kapsamda, bütün piliç bir yılda yüzde 107 zamlanırken, kanata ise yüzde 228 zam geldi. Peki, beyaz et fiyatları ne kadar oldu? İşte merak edilenler…

Piyasada bilinen bir markanın bir kg bütün piliç fiyatına bir yılda yüzde 107 zam geldi. Yılbaşından bugüne kadar bütün tavuk fiyatına yüzde 50 zam gelirken, nisan ayı itibarıyla ise yüzde 10 zamlandı. Bu nedenle, bütün pilicin kilogram fiyatı 120 liraya yaklaştı.

Göğüs fiyatları ise yıllık bazda yüzde 212 zamlandı. Yılbaşından bugüne kadar yüzde 89, nisan ayı itibarıyla ise 78 zamlanan göğüs fiyatları 265 lira oldu. 2023’ün aynı dönemlerinde göğüs fiyatları 85 lira bandındaydı.

Tavuk kanat fiyatı da zamdan etkilendi. Kanata yıllık bazda yüzde 228, yılbaşından bugüne kadar yüzde 195, nisan ayında ise yüzde 113 zam geldi.

bozulmus-tavuk-eti-tuketilirse-ne-olur-resimli-yemek-tarifi1.jpg

ZAMLAR SÜRECEK Mİ?

Tavuk etindeki zammın arz-talep dengesiyle ilgili olduğunu söyleyen Koç, talebin üretimin üzerinde olduğunu kaydetti. Arzın talebi karşılamaması nedeniyle fiyatların yukarı yönlü hareket ettiğini belirten Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği (TÜKEBİR) Başkanı Abdullah Koç, fiyat artışlarının süreceğini ifade etti.

Kırmızı et fiyatları nedeniyle vatandaşın beyaz ete yönelmesinin de arz-talep dengesindeki bozulmaya etki ettiğini ancak asıl sorunun beyaz et üretimindeki düşüş olduğunu söyleyen Koç şunları kaydetti:

"Geçen yıl ciddi şekilde beyaz et üretimi düştü ve büyük bir üretim boşluğu oluştu. Şu an onun yansımalarını görüyoruz. Normalde sezona stoklarımız dolu girerdik ama geçen seneki üretim düşüşü nedeniyle bu sene böyle olmadı. Talepte geçen yıla göre çok fazla bir artış yok, bir miktar artış yaşandı. Ancak her yıl üretimde yüzde 7 gibi bir artış varken bu yıl üretimin düşmesi fiyatları etkiledi. Halihazırda stoklarımızda ürün az olduğundan fiyatlardaki yükseliş devam edecek."