Şu anda Karamanda elma para etmiyor.

Şu anda Karamanda elma para etmiyor.
Son günlerde Elmaya alıcı çıkmıyor, fiyat 20-40 Kr.a düştü, depolar doldu, üretici elmasını ıskarta fiyatına 5 kr.a satıyor.
Ziraat Odası Başkanı Yılmaz; “Irak’a İhracat durdu, elma üreticisi adeta perişan durumda. Tarım Bakanlığı’ndan İhracat desteği yanında, üreticiye kilo başına prim desteği verilmesini bekliyoruz.” dedi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz yaptığı açıklamda; “Karaman’da geçen yıla oranla %100 rekolte artışı ile 450 bin tona ulaşan elma üretimi ile yüksek bir rekolte yaşandı bu yıl. Ramazan Bayramı öncesi ve bayramdan 10 gün sonrasında Irak’a olan ihracat nedeniyle fiyatlar iyiydi ve bu zaman diliminde elmasını satan üretici karlı çıktı. Ancak, fiyatlar son 10-15 gün içerisinde garip bir şekilde düşüş gösterdi. Özellikle Irak’ın İran’dan yaptığı ihracat nedeniyle Türkiye’nin elma ihracatı bir anda kesildi ve fiyatlarda aynı şekilde düştü. Şu anda Karaman’da elma para etmiyor, fiyatlar 20-40 kuruşa kadar düştü. Bu arada yüksek rekolte nedeniyle de Soğuk hava Depolarında da yer kalmayınca pek çok üretici elmasını 5 kuruştan ıskarta satıyor.

Tarım Bakanlığı’nın konuya acil çözüm bulmasını bekliyoruz. Biz konuyu defalarca yetkililere aktardık ama sonuç alamadık. Bu günde TÜGEM Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüşeceğiz Karaman’da ve onlara da sorunu anlatacağız. Tarım Bakanlığı’nın Elma üreticisine İhracat Desteği yanında kilo başına prim desteği vermesi gerekiyor. Bu olmazsa Elma Üreticileri hep bu tür sorunlarla baş başa kalacak ve maalesef Karaman’da Elmacılıktaki gelişme büyük bir darbe alacağı gibi üreticiler büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklar.” dedi.