Selektörle Radar Uyarısı Suç mu? Ceza Yağdı

Selektörle Radar Uyarısı Suç mu? Ceza Yağdı
Düzce'de radar denetimlerinin yapıldığı alanda selektör kullanarak diğer sürücülere bilgi veren 66 kişiye toplamda 45 bin 540 TL para cezası kesilirken, "Selektörle radar uyarısına ceza uygulanabilir mi?" sorusu tartışma konusu oldu.

Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesi ekipleri, Çamköy bağlantı yolunda diğer sürücülere radar tespiti yaptı. 66 sürücüye, selektör kullanarak radar uyarısı yaptıkları için toplamda 45 bin 540 TL para cezası kesildi.

Selektörle radar uyarısı yapan sürücüler, kişi başına 690 TL para cezası aldı. Bu olayın ardından "Radar uyarısı yapmak selektörle suç mu?" sorusu gündeme geldi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Demirel, Habertürk’te yaptığı açıklamada,

“Böyle bir ceza yok” dedi.

“ÖDÜLLENDİRİLMELİDİR”

Karayolları trafik kanununa göre belirli bir hız sınırının olduğunu, bu sınırı aşanlara idari para cezasının ön görüldüğünü kaydeden Demirel,

“Bu bir suç değil kabahattir. Burada farklı bir durum söz konusu; selektör yapanlara ceza yazılıyor. Bunun kanunda yazılı olması lazım ama kanunda böyle bir düzenleme yok. Kolluk görevlileri “Hız sınırını aşıp aşmadığın tespitine yarayan cihazların yerini belirleyen ya da sürücüyü uyaran cihazı imal veya ithal eden, araçta bulunduran kişiler idari para cezasıyla cezalandırılır” maddesi üzerinden bu cezayı yazmışlar. Burada böyle bir durum yok. Aracın içinde radar uyarısı yapan cihaz bulunduruluyorsa kişi, idari para cezasıyla cezalandırılabilir. Ama siz karşıdan gelen sürücüye selektörle uyarı yapıyorsanız bu kabahat değildir. Bu tam tersi karşıdaki sürücüyü, selektör yaparak “radar var, hız sınırını aşma” diye uyaran sürücü ödüllendirilmelidir, cezalandırılmamalıdır. “Hız sınırını geçme, radar var” diyor'' ifadelerini kullandı.