Sarıveliler Yöresel Giysileri Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Aldı

Sarıveliler Yöresel Giysileri Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Aldı
Sarıveliler ilçemize özgü Yöresel Giysilerimiz tescil edilerek Türk Patent Kurumunun 3.07.2023 tarih ve 152 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayınlandı.
Karaman Valiliği tarafından yapılan açıklama da; " Tescillenen Sarıveliler Yöresel Giysilerimiz, toplumsal tören, milli kutlama, toplantı, düğün, bayram gibi özel günler ve etkinliklerde kadınlar tarafından giyilen yöreyle özdeşleşmiş giysilerdir. Bu giysiler desen ve renk bakımından oldukça geniş bir çeşitliliğe sahip olup, yöre kadınları tarafından geleneksel takılar ile tamamlanarak giyilmektedir. Sarıveliler Yöresel Giysileri, kültür aktarımıyla Karamanoğlu Beyliği’nden günümüze ulaşan giysilerdir.
Yörük yaşam geleneğini halen sürdüren ve sürülerini otlatmak için yüksek yaylalara çıkan yöre halkı, yaylaların yeşilliğinden ve çiçeklerin renklerinden etkilenmiş, doğanın renklerini geçmişten günümüze yöresel kıyafetlerinde kullanmışlardır.
Daha önce ilimize ait Divle Obruk Peyniri, Ekşikara Üzümü, Taşkale Halısı, Ermenek Helvası, Başyayla Karın Kaymağı ve Kazımkarabekir Kabak Çekirdeği coğrafi işaret belgesi almıştı. Sarıveliler Yöresel Giysileri’nin tescil edilmesi ile ilimizin coğrafi işaretli ürün sayısı 7’ye yükselmiştir. Valiliğimizce ilimize has diğer ürünlerin tescil çalışmaları devam etmektedir." denildi.