ŞİMŞEK BİSKÜVİ ANADOLUNUN 5 BÜYÜK ŞİRKETİNDEN BİRİ

ŞİMŞEK BİSKÜVİ ANADOLUNUN 5 BÜYÜK ŞİRKETİNDEN BİRİ
GELENEKSEL ANADOLU 250 ÖDÜLLERİ 6. KEZ SAHİPLERİNİ BULDU

Fortis Bank Türkiyeʹnin Ekonomist dergisi ile birlikte bu yıl 6.ʹsını gerçekleştirdiği Anadolu 250 araştırmasının sonucunda, Anadoluʹnun en dinamik ve en büyük şirketlerine ödülleri verildi. İlk kez İstanbulʹda düzenlenen ödül töreninde yine 4 farklı kategoride Türkiyeʹnin dört bir yanından gelen 20 firma ödüllendirildi. Ödül törenine katılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ise, "2010ʹa Girerken Ekonomi ve İş Dünyası" başlıklı konuşmasıyla katılımcılara ekonominin

geleceğiyle ilgili ipuçları verdi.

Fortis Bank Türkiye ve Ekonomist dergisinin Anadoluʹnun en başarılı ve en dinamik şirketlerini belirlemek amacıyla her yıl gerçekleştirdiği Anadolu 250 araştırması tamamlandı.

Bu yıl 6. kez gerçekleştirilen araştırmanın ödül töreni ise, 18 Kasım Çarşamba akşamı İstanbul Swissotel the Bosphorusʹta düzenlendi. Ödül törenine, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağʹın yanı sıra, Fortis Bank Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yvan De Cock, Ekonomist ve Capital Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş ile iş dünyasından birçok isim katıldı.

Fortis Bank Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yvan De Cock yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinde ihtiyatlı bir iyimserlik dönemine girildiğini dile getirdi ve "Türkiye, bu süreçte krizin etkilerinden en hızlı kurtulacak ve büyümesini sürdürecek ülkeler arasında gösteriliyor" dedi. Bu durumun, Türk ekonomisinin krize direncinin ve sahip olduğu büyük potansiyelin bir göstergesi olduğunun altını çizen De Cock, "Anadolu şirketlerinin başarılı performansı, ekonominin sahip olduğu bu gücün temel direkleri ve

büyümeyi ateşleyen temel faktörleri arasında yer alıyor. Anadolu 250 araştırmasının ruhu da, bu performansı ödüllendirmek ve büyümeyi desteklemekten geliyor. Türk ekonomisine ve Anadolu kaplanlarına büyük bir güven besliyor; onların başarılarına alkış tutmaktan onur duyuyoruz" dedi.

Ekonomist ve Capital Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş ise konuşmasında, "Anadolu 250 araştırmasını, büyük iller dışında gelişen müthiş girişim ruhunu ortaya koymak, ödüllendirmek için geliştirmiştik. Aradan geçen kısa süre, Anadolu 250ʹnin bütün Türkiye çapında ilgi gördüğünü, desteklendiğini bize gösterdi. Bunlar olurken, bir yandan Anadoluʹdaki şirketlerin gelişimi devam etti; başlangıçta hedef olarak koyduğumuz 250 büyük listesinin yakın zamanda 500 ile değiştirilebileceğini düşündürmeye başladı.

Bu, gerçekten müthiş bir gelişmedir. Şöyle düşünelim, 1968 yılında ilk 100 şirket içinde birkaç sanayi şirketi vardı; bu sayı 2008ʹde 20ʹye yükseldi. İlk 100ʹe girmeyi küçümsemeyin... Milyar TLʹlik cirolardan söz ediyoruz. Bu gerçek bile Anadoluʹdaki etkileyici gelişimi ortaya koyuyor; Anadolu 250 çalışmasına giren şirketlerin öneminin altını bir daha çiziyor" dedi.

Anadolu 250 araştırması kapsamında, her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul, Ankara ve İzmir dışından araştırmaya katılan firmalar 4 farklı kategoride değerlendirildi ve her kategorinin ilk 5ʹine, toplamda 20 firmaya, ödülleri verildi.

Firmalar araştırmaya, ciro, net satışlar, vergi öncesi kar, ihracat tutarı ve öz sermayeye dair beş soruyu verdikleri yanıtlarla katıldılar. Bu kriterlerin değerlendirilmesi sonucunda ödüller "Anadoluʹnun En Büyük 5 Şirketi", "Karını En Çok Artıran 5 Şirket", "İhracatını En Çok Artıran 5 Şirket" ve "İstihdamını En Çok Artıran 5 Şirket" olmak üzere 4 kategoride dağıtıldı.

250 şirketin ciro toplamlarının, GSYİH içindeki pay artışının da takip edildiği araştırma sonucunda ödül alan şirketler şöyle sıralanıyor: "Anadoluʹnun En Büyük 5 Şirketi"; Kroman Çelik Sanayi (KOCAELİ), Nursan Çelik Sanayi (HATAY), Er-Bakır Elektrolitik Bakır (DENİZLİ), Kardemir Karabük Demir Çelik (KARABÜK), Yıldız Entegre Ağaç Sanayi (KOCAELİ), "Anadoluʹnun Karını En Çok Artıran 5 Şirketi"; Selva Gıda Sanayi (KONYA), Güney Çelik (ADANA), Sunteks Dokuma (BURSA), Sanko Pazarlama (GAZİANTEP), Kardemir

Haddecilik (DENİZLİ), "Anadoluʹnun İhracatını En Çok Artıran 5 Şirketi"; Çimko Çimento (GAZİANTEP), Form Sünger Ve Yatak (KAYSERİ), Şenpiliç Gıda Sanayi (SAKARYA),Yörükoğlu Süt (ANTALYA), Gemlik Gübre Sanayi (BURSA), "Anadoluʹnun İstihdamını En Çok Artıran 5 Şirketi"; Şimşek Bisküvi (KARAMAN), Doğuş Çay (ORDU), Turyağ Gıda Sanayi (BALIKESİR), Özlem Tarım Ürünleri (MANİSA), Arbel Bakliyat