Mersin'de Meyve Hasadı: Yeni Dünya ve Malta Eriği Öne Çıkıyor!

Mersin'de Meyve Hasadı: Yeni Dünya ve Malta Eriği Öne Çıkıyor!
Mersin'de yeni dünya meyvelerinin erken hasadı başladı. Üreticiler, meyveleri toplayıp sınıflandırıp paketliyor. Malta eriğinin sağlık yararlarıyla iç ve dış piyasada talep artıyor.

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bölgelerinden biri olan Mersin'de, son günlerde yükselen hava sıcaklıkları nedeniyle peş peşe hasatlar başlıyor. Özellikle hava sıcaklığının artmasıyla birlikte Mersin'deki açık alanlardaki yeni dünya bahçelerinde meyveler erken olgunlaşıyor. Erdemli ilçesinde yoğun olarak bulunan bahçelerdeki yeni dünya meyveleri sararmaya başladığından, hasat da hız kazanıyor. Bahçelere giren işçiler, meyveleri özenle toplayarak kalitelerine göre sınıflandırıp kasalara yerleştiriyor ve hale gönderiyor. Birinci kalite meyveler 40-45, ikinci kalite meyveler 25-30, üçüncü kalite meyveler ise 10-15 TL arasında alıcı buluyor. Yeni dünya meyveleri, başta Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Bu meyveler ayrıca yurt dışına ihraç edilerek ülkeye döviz kazandırıyor ve hem üreticilere hem de çalışanlara ekonomik kazanç sağlıyor.

İç piyasa ve ihracata gönderiliyor

Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte hasadın 15 gün önce başladığını dile getiren üreticilerden Kürşat Durmaz,"Bu sene ürünlerimiz güzel, birinci ve ikinci sınıf olarak kalite ayrımı var. Fiyatlar iyi memnunuz. Türkiye’de sadece Mersin Erdemli, Tarsus ve Antalya’nın Alanya ilçesinde üretiliyor. Genel olarak iç piyasaya ayrıca ihracata da gönderiliyor" dedi.

yenidunya.webp

Üreticilerden Azize Aksay, şu anda yeni dünya meyvelerini topladıklarını, kalitesine göre sınıflandırıp paketlediklerini, ürün ve fiyatların şu an gayet olumlu olduğunu belirtti.

Birinci kalite 40-45 TL’ye alıcı buluyor

Malta eriğini hasat ettiklerini ifade eden Halil Keskin, sağlık açısından faydalı olduğunu vurgulayarak yurt içi ve yurt dışından taleplerin arttığına dikkat çekti. Bu sene verimin iyi olduğunu belirten Keskin,"İklimden dolayı hasat bu sene erken başladı. Malta eriklerinin hepsi kızardı. Eskiden tepeden başlıyor yavaş yavaş aşağıya doğru kızarıyordu. Bu sene komple kızardı. Şu anda birinci kalite 40-45, ikinci kalite 25-30’a, üçüncü kalite ise 15 TL’ye gidiyor" diye ifade etti.

Mersin