Gazetecilik Özgürlüğü Tehlikede: Anadolu Basınına Yönelik Baskılar Artıyor

Gazetecilik Özgürlüğü Tehlikede: Anadolu Basınına Yönelik Baskılar Artıyor
Anadolu basınının önemi açık, ancak ilan kesme gibi uygulamalar gazetecilik özgürlüğünü tehdit ediyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Darıca Bayramoğlu Balyanoz Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) 69. Başkanlar Konseyi toplantısına, TGF Başkanı Yılmaz Karaca, TGF Başkan Yardımcısı ve Gebze Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Levent Altun ile 81 ilin gazetecileri katıldı. Toplantının Divan Başkanlığını Bayram Ekici, başkan yardımcılıklarını ise Cafer Esendemir ve Levent Altun üstlendi. TGF 69. Başkanlar Konseyi toplantısının açılış konuşmasını yapan TGF Başkan Yardımcısı ve Gebze Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Levent Altun, şunları dile getirdi: “ Türkiye’nin dört bir yanından Gebzemize gelen gazeteci meslektaşlarımızı saygıyla selamlıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 104. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum. Gebze sanayinin, ticaretin, tarihin ve turizmin merkezi. Bu doğrultuda 69. Başkanlar konseyimiz için yeniden Gebze’mize hoş geldiniz” dedi.

KARACA: “İKTİDARDAN OLMAYANA MAMA YOK”

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise şunları ifade etti: “Ülkemizde bir haksızlık adaletsizlik var. Eğer sen iktidardan olmazsan sana mama yok. Türkiye’de şu an bu durum var. Hükumete yakın olan meslek örgütleri için ödül törenleri düzenleniyor ama kendi yandaşlarının dışındaki cemiyet ve basın kuruluşları maalesef dışlanıyor. Bırakın destek olmayı katılım bile sağlamıyorlar. Devlet büyükleri gelir toplantılarımızı katılırdı. Şimdi hiçbir meslek örgütlerinin toplantılarına maalesef selam dahi vermiyorlar. Tüm bu engellemelere rağmen Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak biz faaliyetlerimizi devam ettirdik. Bu imkânsızlıklar rağmen bu toplantıyı organize eden değerli başkan ve yönetim kuruluna çok teşekkür ediyorum. Yerel basın cayır cayır yanıyor. Biz bunu 3-4 yıldır söylüyoruz ancak ilgililer kulaklarını tıkıyor, yok öyle bir şey diyorlar. Arkasından bir yasa çıkarıyorlar” dedi.

GÜÇLERİNİN YETTİĞİ YERE GİDİYORLAR

Türkiye'de herkesi mahvediyorlar. Yeni atanan yöneticiler, alt yapıyı oluşturamayan şehirler, sekiz ekstra atama ve burada bir oyun oynanıyor. Ne yazık ki, bu oyunun karşısında hiçbir güç duramıyor. Anadolu'dan Basın İlan Kurumu'na seçilen üç temsilcimiz var, onlar da kendi sorunlarıyla uğraşıyorlar, ilanlarının kesilmemesi ve internetten ilan almalarını sağlamak için de seslerini çıkaramıyorlar.Daha önce “Anadolu gazetelerinin üç yıl içerisinde basımı durdurulacak. Yazılı basını bitirecekler.” demiştik şimdi ona doğru gidiliyor. Basın İlan Kurumu müdürleri diyor ki; “ kardeşim dört gazeteniz var derhal ikiye düşüreceksiniz.”Türkiye'de şu anda birçok gazeteyi darmadağın ettiler. Güçlerini birleştirerek etki alanlarını genişlettiler. Tokat'ı, Kırıkkale'yi tehdit ediyorsunuz ama gelin, Eskişehir'i, İzmir'i tehdit edin bakalım, orada neler yapabileceksiniz. Yani, güçlerinin yettiği yerlere gidiyorlar.

KARACA: “ANADOLU BASINININ FONKSİYONU ÇOK YÜKSEK”

Meslektaşlarımızdan biri, Kocaeli'de internet sitesinin hakkını kazanıyor ancak bir anda bir yazı geliyor ve diyor ki, ilanınız kesildi. Değerli arkadaşlarım, ilan kesilme nedeni olarak İhlas Haber Ajansı muhabirinin adını kullanmaktan dolayı belirtiliyor. Bu gerçekten olabilir mi? Kadro diyebilirsiniz ve ilanı kesersiniz ancak sadece bir imza yüzünden gazetenin ilanı mı kesilir? Yani Anadolu'ya yapılan bu zulüm maalesef devam ediyor. Bu yıl içinde en az 150 gazete birleştirilerek baskıyla yok edilecek. 900 gazetenin sadece 250-300'ü internetten pay alabiliyor, diğerleri alamıyor. Türkiye'de 3-4 bin civarında internet sitesi olduğunu söyleyebiliriz ancak bunların sadece 30'u ilan alabiliyor. Seçimlerde de görüldü ki, Türkiye'de Anadolu basınının rolü son derece önemli.

KARACA: “ANADOLU BASINININ SORUNU MECLİSTE ELE ALINMALI”

''Ben bütün Türkiye’yi izliyorum Anadolu basını biraz muhalefet ruhlu bu vesile ile bundan sonra Anadolu basınının denetlenmesi ve yok edilmesi için daha fazla baskılar olacak. Şimdiden denetlemeler sıkılaştırılıyor. Şimdiden birleşin baskilari yapılıyor. temenni ediyorum ki bu konuyla ilgili mecliste bir araştırma komisyonu kurulması için Ankara’da partileri ziyaret etme kararı aldık. gerçekten Anadolu basınının sorunları meclis tarafından mutlaka araştırılması gerektiğine inanıyorum” dedi.