Ev Sahiplerine 1 Nisan Şoku! 1 Nisan’a Kadar Bunu Yapmayanlara Ceza Gelecek!

Ev Sahiplerine 1 Nisan Şoku! 1 Nisan’a Kadar Bunu Yapmayanlara Ceza Gelecek!
Kira gelirlerini beyan etmek isteyen konut sahipleri için son tarihin 1 Nisan olduğu öğrenildi. Konut sahiplerinin bu tarihten önce kira gelirlerini beyan etmek zorunda olduğu aktarıldı. İşte merak edilenler…

2023 yılına yönelik gelir vergisi beyannamelerini verme dönemi sürüyor. Ev veya iş yerini kiraya veren mükelleflerin, sağladıkları gelirleri 1 Nisan 2024’e kadar beyan etmesi gerekiyor. Konut kira geliri geçen yıl için yıllık 21 bin TL’lik istisna tutarını, iş yeri kira geliri için 150 bin TL’yi geçenlerin beyanname vermesi önem taşıyor.

Maliklerin, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın "gib.gov.tr" internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemi" ile beyanname verme fırsatı bulunuyor.

Başkanlık, 2024’te "kira bildirim formu" ile kiracıları da beyan sürecine dahil etti. Kiracılar, Dijital Vergi Dairesi'ne girerek "kira bildirim formu"nu doldurabilecek. Bu sayede, malikler ve kiracıların beyanlarının karşılaştırılmasına imkân verilecek.

1200x675-cmsv2-3648cadc-887d-5e80-b2b5-3c2eb2c43c66-7848990.webp

ONLİNE YAPILABİLECEK

Gerçek kişilerce 2023’te sağlanan ticari, zirai, serbest meslek ve ücret geliri gibi gelirler için de yine 1 Nisan Pazartesi gününe kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi doldurulması önem arz ediyor.
Mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini kendileri için önceden hazırlanmış Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gitmeden verebiliyor. Mükellefler sisteme, "gib.gov.tr" üzerinden 7 gün 24 saat ulaşabiliyor.

Yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisinin, iki eşit taksitte ödenmesi fırsatı da yer alıyor.

Tahakkuk eden gelir vergisi, Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulamadan, anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri aracılığıyla ödenebilecek.
Diğer taraftan, 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 10. taksit ve 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun çerçevesinde yapılandırılan borçların 16’ncı taksit ödeme süreleri de 1 Nisan tarihinde bitecek.