Yat'a ÖTV Kalktı

Yat'a ÖTV Kalktı
Yat'ta ÖTV'nin herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırlanması dikkat çekti.

Bugün yürürlüğe giren yeni ÖTV düzenlemesine göre iç hacmi 2.83 metreküpü geçmeyen yatlardan alınan ÖTV kaldırıldı. Evine ekmek götürmek için hafif ticari alan esnaf araca 13 bin TL ÖTV öderken zengin vatandaş alacağı yat için ÖTV'den muaf tutuldu.

Bakanlar Kurulu’nun bugün resmi gazetede yayımlanan kararıyla referandum öncesi klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan özel tüketim vergisini (ÖTV) 30 Nisan’a kadar sıfırladı.
Vergi düzenlemesinin detaylarına inildiği zaman kapalı iç hacmi 2.83 metreküpü geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV'nin herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırlanması dikkat çekti.
 
OTOMOBİLLERE ZAM GELDİ
 
Hükümet araçların ÖTV oranları üzerinde bu sene başında bir düzenleme yaparak araçların büyük bir bölümünden alınan vergi tutarını artırmıştı. Artık 1.6 motora kadar olan ÖTV matrahı 40 bin TL’yi aşmayan otomobillerden yüzde 45, ÖTV matrahı 40 bin ile 70 bin TL arasındaki 1.6 motoru aşmayan otomobillerden yüzde 50 oranında ÖTV alınıyor. Motor hacmi 1.6-2.0 litre arasında olan otomobillerden ise ÖTV matrahı üzerinden yüzde 100 ÖTV alınmaya başlandı. Önceden bu oran yüzde 90’dı. ÖTV zammının ardından otomobilleri yüzde 3-3.5 arasında zam geldi.