YOL İŞ SENDİKASINDAN UYARI

YOL İŞ SENDİKASINDAN UYARI
TÜRKİYE Yol İş Sendikası üyeleri Hükümetin Komisyonda görüştüğü Torba Yasasını eleştirdi.
Sendika bireyleri, kanunun yürürlüğe girmesi halinde düzenlemenin çalışana tercih hakkı vermeyeceğini savunarak, bu düzenlemenin yasalaşırsa, ailesini, çocuklarını, yaşamını çalıştığı il veya ilçeye göre düzenleyen işçi ailelerinin bölünerek, aile birliğinin bozulacağı uyarısında bulundu.
            Karaman İl Özel İdaresi Yemekhane Salonunda toplanan sendika üyeleri adına konuşan Yol-İş Sendikası Konya 2. Nolu Şube Başkanı Harun Büyükgülcü,  2005 yılında İl Özel İdarelere devredilen yaklaşık 38 bin işçi sayısının, 2010 yılı aralık ayı itibarıyla emeklilik, işten ayrılma gibi nedenlerle 27 bine indiğini belirterek;
            “TBMM gündemine olan ve halen komisyonlarda görüşülen “Torba Kanunun 109. maddesi ile “İl Özel İdareleri ve Belediyelerin bağlı kuruluşları hariç, sürekli işçi kadrolarında çalışan ihtiyaç fazlası işçilerin ihtiyaç duyulan Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadrolarına dağıtılmaları amaçlanmaktadır. 2005 yılında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatılırken, Başbakanmız Kamuoyuna; “Amacımız, Köye ve köylüye daha hızlı ulaşmak. Bu nedenle yerel yönetimleri güçlü kılmak istiyoruz. İl Özel İdarelerine devredilen işçilerin sadece işvereni değişecek. Bunun dışında başka bir sorun yaşamayacaktır. Kefili benim.”demişti. 1993 yılından beri teşkilatımıza işçi alınmamaktadır. 17 yıldır işçi alınmayan bir işyerinde ihtiyaç fazlası nasıl olur.
Yıllardır köylere yol ve su götüren, gölet yapan, kış aylarında köy yollarında hayatı pahasına karla mücadele çalışmasına katılan, önemli bir bölümü 45 yaş üzerindeki inşaat işçilerinin yeni tasarı ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünde müstahdem kadrolarına nakledilmesi, vasıflı iş gücünün vasıfsız olarak kullanılması nedeniyle ülkemiz ve ekonomimiz açısından bir kayba neden olacaktır.  İşçi kiralanarak yada taşerona devredilerek köy yollarında kar mücadelesi yapılamaz. İşçi kiralanarak köy yolları asfaltlanamaz.”dedi.
 
“KANUNA KARŞI ÇIKMAK HEPİMİZİN ONURUDUR”
 
Büyükgülcü konuşmasının devamında,
“İl Özel İdaresi ve Belediyelerden başlayarak, tüm kamu çalışanları tehdit altındadır. Amaç, kamu kesimindeki kadrolu istihdamını bitirmektir. Amaç kamuda esnek çalışma ve esnek istihdama geçmektir. Bu yasa torba yasası değil, çuval, hatta harar gibidir. Bu yasa sosyal devlet ilkesine ve sosyal devletin temel amaçlarına, görevlerine ait maddeye aykırıdır. Çalışana tercih hakkı vermeyen bu düzenleme yasalaşırsa, ailesini, çocuklarını, yaşamını çalıştığı il veya ilçeye göre düzenleyen işçi aileleri bölünecek, parçalanacak aile birliği bozulacaktır. Bu kanuna karşı çıkmak hepimizin onurudur. Bu onurumuzu korumak için 81 ilde genel merkezimizin alacağı karar gereğince eylemlere hazır olduğumuzu hükümetin bilmesini istiyoruz. Bu yasa bizlerin var olma ya da yok olma savaşımız olacaktır.”dedi.