YGS ve LYSʹde dikkat edilmesi gerekenler!

YGS ve LYSʹde dikkat edilmesi gerekenler!
ÖSYM Üniversiteye giriş sisteminde köklü değişiklikler yaptı. Özellikle bu yıl sınava girecek öğrencilerin bu konuda oldukça tedirgin oldukları gözlenmektedir.

Uğur Dershanesi rehberlik servisi olarak dershanemize kayıtlı olsun olmasın tüm öğrenci ve velileri yeni sistemle ilgili bilgilendirmek için dershanemize bekliyoruz. İsteyen velilerimiz 212 03 03 nolu telefonumuzu arayarak dershanemizin rehberlik servisinden randevu alarak gerekli bilgileri alabilir.

Dershanemizde şu anda lise 4. sınıflara YGS ve LYS sınavları Türkiye genelinde birer defa olmak üzere uygulandı ve öğrencilerimize sonuçları başarıyla ulaştırıldı.

Yeni sistemle ilgili bizim dikkatimizi çeken ve öğrenci ve velileri tarafından dikkat edilmesi gerekenlerse şu şekilde özetlenebilir.

 * Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı puanı eski sistemde 50 ile 100 arasında bir değer alıyordu yeni sınav sisteminde ise bu rakam 100 ile 500 aralığına dönüştürüldü. Bu durum ilk bakışta AOBP etkisinin okul birincisi için 100 puandan 500 puana çıktığı ve okul başarısının etkisinin 5 kat arttığı gibi gözükse de aslında okul başarısının etkisinin düştüğünü gösteriyor. Örnek vermek gerekirse okul birincisi olan bir öğrenci 300 puanlı eski sistemde 80 puan alırken 500 puanlı yeni sistemde 75 puan alabilecek. Yüzde olarak baktığımızda %21 den % 15 e düştüğünü görüyoruz. Ama bu durum öğrenciler tarafından okul önemli değil gibi algılanmamalı bu sistemde bırakın bir puanı 0,001 puanla bile puan aralığına göre binlerce kişiyi geride bırakıyorsunuz. O yüzden öğrenciler okul derslerine çok iyi çalışmalılar. Sınav da tamamen okul derslerinin müfredatından geliyor.

 * Yeni sistem de öğrencilerin özellikle alan derslerinden kendilerini çok iyi hazırlamaları gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse MF-2 puan türü Fen Ağırlıklı Temel Bilim programları için kullanılacaktır. Bu puan türüyle, fizik, fizik öğretmenliği, kimya, kimya öğretmenliği, biyoloji, biyoloji öğretmenliği vb bölümlere yerleştirme yapılacaktır. Bu puan türünde fen bilimleri derslerinin toplam puana katkısı %50’ye denk gelmektedir. TS-1 puan türü sosyal programlar için kullanılacaktır. Bu puan türü, iletişim, gazetecilik, halkla ilişkiler vb. programlarına öğrenci yerleştirmek amacıyla kullanılacaktır. Bu puan türünün oluşumunda sosyal bilimlerin etkisi %59’dur.


    * Sadece YGS sınavına hazırlanmayı düşünen meslek lisesi öğrencilerini yeni sınav sisteminde ciddi bir tehlike beklemektedir. 300 puanlı sistemde meslek lisesinde birinci olan bir öğrenci kendi alanında 24 ek puan alırken, 500 puanlı yeni sistemde ek puanın 30 olduğu görülmektedir. Bu durumda meslek lisesi mezunu olmayan bir öğrenci birkaç soru fazla çözerek bu açığı kapatabilecektir. ÖSS sisteminden örnek vermek gerekirse Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği bölümüne geçen yıl meslek liselerinden ek puanlarıyla yerleşemediğini farklı liselerden mezun olan öğrencilerin 0,3 lü AOBP ile 10699. sıralamaya kadar yerleştikleri görülmektedir. Yeni sistemde meslek lisesi öğrencilerinin sadece kendi alanlarında ve YGS ye hazırlanarak yerleşme şansları zorlaşmıştır. Meslek lisesi öğrencileri LYS ye yönelikte çalışmalıdırlar çünkü ek puanları LYS de verilmektedir. Birde birçok kişi yanlış olarak LYS sınavında sadece ikinci bölüm sorularının geleceği söylenmektedir. Hâlbuki LYS sınavında YGS müfredatından da soru gelecektir. LYS soru tarzı açısından ikinci bölüme benzemektedir içerik olarak değil. Yani bir öğrenci YGS ye hazırlanırken aslında LYS yede hazırlanmaktadır. LYS de tüm konulardan soru gelecektir.

* Meslek liselerinde özellikle son sınıf öğrencilerine seçmeli ders olarak matematik fen bilimleri Türkçe gibi alan derslerinin verilmesi çok mantıklı olacaktır.

 * Şu anda 11.sınıflarda okuyan öğrencileri yeni sistemde şöyle bir tehlike beklemektedir. Lise 1 ve lise 2 müfredatı daha önce değişmişti gelecek yılda 11. sınıf müfredatı değişecek. 11.sınıf öğrencileri gelecek yıl üniversiteye yerleşemezse geri dönüp baktığı zaman lise müfredatının tamamen değiştiğini görecek ve bütün lise müfredatını en baştan öğrenmek zorunda kalacaktır. 11.sınıflar sınava hazırlanmak için erken diye düşünmeden hemen hazırlıklara başlamalıdır.
 * Yeni sistemde artık tüm lise 1 lerde geometri dersi zorunlu hale getirilmiştir ve YGS de gelecek 160 sorunun müfredatı tamamen lise 1 konularından gelecektir. Öğrencilerimizin için en önemli sınıflardan biri lise 1. sınıftır.
 * Karaman olarak son 5 yıldaki başarılarımızı devam ettirebilmek için yeni sistem öğrencilere, velilere ve okullarımızdaki öğretmen ve idarecilerimize çok iyi anlatılmalıdır.