Varisi Önlemek Mümkün

Varisi Önlemek Mümkün
Medical Park Tarsus Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Mart, anne-babasının en az birinde varis hastalığı bulunanlar, yanlış beslenme ve çok oturan, çok ayakta kalan kişilerde varis riskinin daha fazla olduğunu belirtti.

Op. Dr. Özgür Mart, toplardamarların fazla genişlemesiyle meydana gelen varis hastalığına toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde rastlanırken, bu oranın bazı durumlarda arttığını, varis gelişmesini önlemenin mümkün olduğunu kaydetti.

Op. Dr. Mart, varise karşı alınabilecek etkili ve basit önlemleri şöyle sıraladı:

“Şeker, tuz, kızarmış gıdalar, cips ve alkolden uzak durun. Sigara içmeyin. Her gün egzersiz yapın. Özellikle bisiklete binmek, yürümek ve yüzmek, varise karşı etkili sporlardır. Kilo almayın. Fazla kilolar, bacaklarda toplardamar sistemine binen yükü artırır ve varise yol açar. Dar giysiler sağlıklı kan dolaşımına engel olur. Bu nedenle dar giysilerden ve kemerinizi fazla sıkmaktan kaçının. Taze lifli sebze ve meyveler ile balık tüketin. Lifli sebzeler, kabız olmanızı engeller ve böylece toplardamarlar daha az deforme olur. Balık da dengeli beslenme için önemlidir. Diğer yandan kiraz, zencefil, böğürtlen gibi meyveler, soğan ve sarımsak da varise karşı etkilidir. Kabız olmamaya çalışın. Kabızlık, varis gelişiminde etkilidir. Bu nedenle, özellikli lifli gıdalar tüketin ve kabız olmaktan kaçının. Bacaklarınızı günde en az bir kez 20 dakika boyunca kalp seviyenizin üzerine çıkarıp dinlendirin. Ayakta veya oturur pozisyonda çok uzun süre kalmayın. Bacak bacak üstüne atmaktan da kaçının. Ayrıca ağır eşya taşımaktan da kaçının. Mesleğiniz gereği masa başında uzun süre oturmak zorundaysanız, belli aralıklarla ayağa kalkıp kısa yürüyüşler yapın. Çalışırken de bacaklarınızı zaman zaman gerdirip gevşeterek bacaklarınızdaki kan dolaşımını hareketlendirin. Evde kitap okurken ya da televizyon izlerken, bacaklarınızı yukarı doğru kaldırın. Düzenli aralıklarla bacaklarınıza soğuk su masajı yapın. Banyodan çıktıktan sonra yumuşatıcı kremler sürerek cildinizin beslenmesini sağlayın. Krem sürerken ayrıca bacaklarınıza masaj da yapmış olursunuz.”