TÜRKÇE MÜZESİ 21 HAZİRANDA AÇILACAK

TÜRKÇE MÜZESİ 21 HAZİRANDA AÇILACAK
Karaman Belediye Başkanı Dr. Kâmil Uğurlu yaptığı açıklamada, Karaman Belediyesi olarak daha önce açıkladıkları Türkçe İhtisas Kütüphanesi ve Türkçe Müzesi için çalışmaların hız kazandığını söyledi.

Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) tarafından ʹʹTürk dünyasının daimi dil ve kültür başkentiʹʹ ilan edilen Karamanʹda, yurt içi ve dışındaki bütün Türkçe eserlerin sergileneceği Türkçe Müzesi ve Türkçe İhtisas Kütüphanesi, 21 Haziran’da Türk Dil Bayramıʹnda açılacak.

Türk Dil Bayramıʹnın 21 Haziran’da başlayacak kutlamalarında kütüphane ve müze açılışı yapacaklarını ifade eden Uğurlu: ʹʹBugün dünyada 250 milyon, başka bir iddiaya göre de 400 milyon insanın konuştuğu, konuşurken de insanların gönüllerinde çiçekler açtıran Türkçenin başkenti gerçek anlamda Karamanʹdırʹʹ dedi.

Uğurlu, Türkçeʹnin en güzel Karamanʹda konuşulduğunu dile getirerek, bu bağlamda Karamanʹın ʹʹTürkçenin Başkentiʹʹ sıfatını daha iyi taşıması için projeler ürettiklerini anlattı. Türkçe İhtisas Kütüphanesi ve Türkçe Müzesiʹnin Karaman için geç kalınmış projeler olduğunu vurgulayan Uğurlu: ʹʹBiz Türkçe ile alakalı şimdiye kadar yapılmış ne kadar eser varsa, ulaşabildiklerimizin orijinalini, ulaşamadıklarımızı da dijital ortamda tamamen toplayıp Türkçeʹnin araştırma merkezini oluşturacağız. Türkçe basılan bütün eserler, orijinal, tıpkı basım, fotokopi gibi metotlarla müzede sergilenecek.ʹʹ diye konuştu.

Aktekke Camisi ile Kale arasında Türkçe Müzesi ve Kütüphane için çok güzel bir yer planladıklarını anlatan Uğurlu, müze ve kütüphane için geçici bir süre Piri Reis Kültür Merkeziʹnin üst katında yaklaşık bin metrekarelik yerde faaliyet göstereceklerini bildirdi.

Başkan Uğurlu, Türkiye ve dünya üniversitelerinde Türkçe ile yazılmış bütün eserleri ve Türkçe adına yapılmış bütün yüksek lisans ve doktora tezlerini Türkçe İhtisas Kütüphanesinde toplayacaklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

ʹʹYazma eserlerle alakalı hem bibliyografya çalışması hem de eser toplama çalışması yapacağız. Bir bakıma eşsiz bir koleksiyon oluşturacağız. Bütün üniversitelere ve kaynaklara ulaşabileceğimiz her yere teker teker mektuplar yazdık. Telefon görüşmeleri yaptık. Bu vesileyle oralardan kitaplar, eserler gelmeye başladı. Ayrıca Türkiyeʹde kamusal olarak Türkçe adına yayın yapan kurumlar var. Onlardan önemli ölçüde kitaplar geldi, gelmeye de devam ediyor. Kütüphanemizin iç düzenlemesi devam ediyor. Malzemeler geldi. Bu yaşayan ve devamlı kendini geliştiren bir proje. ʹBiz yaptık oldu ve sona erdiʹ demek mümkün değil. Bu yıllarla birlikte organik olarak büyüyecek, çoğalacak zaman zaman farklı renkler bu kütüphaneye katılacak. Çok iddialı bir proje. Büyük kaynak gerektiren bir proje. Karamanʹa ve Türk dünyasına sunulan bir hizmet olacak.ʹʹ dedi.

Bu projenin dünyada bir ilk olduğunu belirten Uğurlu, Türkçe İhtisas Kütüphanesi ve Türkçe Müzesiʹnin 21 Haziran’da kutlanan Türk Dil Bayramıʹnın ikinci ayağında açılacağını söyledi.

Uğurlu, Türkçe adına yayınlar yapan, araştırmalar yapan bazı kamu ve özel kuruluşlar olduğunu dile getirerek, ʹʹFakat onların hiçbiri böyle büyük bir koleksiyon için harekete geçmeyi düşünmedi, düşünemedi. Karaman bunu tabi bir misyon olarak kabul etti. Bu proje Karamanʹın yapması gereken bir hareketti. Bu eser geliştikçe, büyüdükçe Karamanʹın kültürel kimliğine çok büyük katkılar sağlayacaktır. Biliyorsunuz Karaman geçen yıl TÜRKSOY tarafından ʹTürk dünyasının daimi dil ve kültür başkentiʹ ilan edilmişti. Karaman bu unvanını kentte bu çalışmalarla sağlamlaştıracakʹʹ diye konuştu.