Temmuz’da emekli maaşı ne kadar olacak?

Temmuz’da emekli maaşı ne kadar olacak?
Memur ve memur emeklileri için yüzde 3’lük enflasyon farkı da şimdiden aşılmış durumda. Enflasyon artmasa da yüzde 7’lik zam kesin gözüküyor.
Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan hangi emeklinin temmuz ayında ne kadar zam alacağını yazdı. İşte Doğan’ın yazısı:
 
Bu yılın ilk yarısına ait son maaşlarını alacak olan emekliler, hem temmuz ayındaki zamma hem de enflasyona odaklandı. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin yanı sıra hem memur emeklileri hem de görevdeki memurlar temmuz ayında zam alacaklar. Memur ve emeklileri iki yılda bir imzalanan toplusözleşmeden gereği ocak ve temmuz olmak üzere, yılda iki kere zam alıyor. 2015'de yapılan toplusözleşmeden çerçevesinde de 2017'nin temmuz ayında alınacak zam oranı, yüzde 4. altı aylık enflasyondan kaynaklı bir fark oluşursa bu da maaşlara yansıtılacak.
 
Yeri gelmişken kısa bir bilgi daha vereyim. Memur ve emeklileri en son enflasyon farkını (yüzde 0.90) 2016'nın ocak ayında almışlardı. Hem geçen yılın temmuz ayında hem de 2017'nin ocak ayında ise enflasyon farkı oluşmadığı için maaşlara sadece toplusözleşmedenden kaynaklı yüzde zamlar yansıdı. Bu zam da 2016'nın temmuzunda yüzde 5, bu yılın ocak ayında yüzde 3 oldu.
 
YÜZDE 4 ZAM CEPTE
 
Gelelim, temmuz ayında memur emeklilerinin alacağı zamma. Toplusözleşmeden gereği yüzde 4 zam cepte. 6 aylık dönemde (Ocak-haziran) gerçekleşen ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan, TÜFE'deki enflasyon oranının, yüzde 3'ün üzerinde çıkması halinde; aradaki fark da zamma yansıtılacak. Buna göre, enflasyondan kaynaklı zam oranı ise temmuzun ilk haftası açıklanacak enflasyona göre netleşecek. Ancak, ilk 5 aydaki yani, ocak-mayıs dönemindeki, maaş zammına konu olan enflasyon, yüzde 6.18 olarak gerçekleşti. Bu da şu anlama geliyor ki, şimdiden, memur ve emeklileri için yüzde 3'lük enflasyon oranı aşılmış, üzerine yüzde 3.18 fark oluşmuş durumda.
 
ENFLASYON FARKI
 
Enflasyonun önümüzdeki bir ayda artmadığını, sabit kaldığını, hatta biraz düştüğünü varsaysak bile enflasyondan kaynaklı yüzde 3'lük farkın temmuzda maaşlara yansıyacağı kesin gibi gözüküyor. Daha açık bir anlatımla; memur ve emeklileri, Temmuz'da maaşlarını yüzde 4'ün üzerine, yüzde 3'lük enflasyon farkı ile birlikte toplam yüzde 7'lik zamlı alacak. Böylece, en düşük memur emeklisinin maaşı 1874 liraya (vergi iadesi hariç), en yüksek emekli maaşı da 11450 liraya çıkacak.
Temmuzda emeklinin yüzü gülecek Bazı memurların temmuz ayında alacağı tahmini zamlı maaşları ise şöyle: Müsteşar 10.472, genel müdür 9.190, öğretmen 3.716, memur (9/1) 2.967, kaymakam 5.075, polis 4.217, doktor 5.623, hemşire 3.224, profesör 7.936, memur (13/2) 2.960, araştırma görevlisi 4.674, başkomiser 4.821.
 
SSK, BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİN ZAMMI NE OLACAK?
 
12 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de temmuz ayında yüzü gülecek. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere zam alıyor. Zam oranı da bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen, TÜİK tarafından açıklanan, TÜFE'deki enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Zam oranı ise temmuzun ilk haftası açıklanacak, ocak-haziran enflasyonuna göre netleşecek. 2017'nin ilk 5 ayında TÜFE, yüzde 6.18 olarak gerçekleşti. Önümüzdeki 1 aylık sürede enflasyon hiç artmasa bile SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 6.18 zam alacak. Böylece, en düşük SSK emeklisinin vergi iadesi hariç 1.350 olan maaşı 1.433 liraya, en düşük tarım işçisinin maaşı da 1.061 liraya yükselecek.