Tarsustaki Gizemli Kazının Sırrı Çözülemedi

Tarsustaki Gizemli Kazının Sırrı Çözülemedi
Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 ayı aşkın süredir yapılan gizemli kazının sırrı çözülemedi.

82 Evler Mahallesi’nde bulunan Küçük Sanayi Sitesi civarında birkaç evin altında yapılan kazı, 13 Kasım 2016’dan bu yana devam ediyor. Özel harekat polislerinin korumasında yapılan kazı çalışması, gizemini koruyor. Sokak girişlerinin kapatıldığı alanda hummalı bir çalışma sürüyor.

Tarsus Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurunun defineciler tarafından öldürüldüğü iddiasıyla başlayan ve özel harekat polislerinin güvenlik önlemi aldığı arkeolojik kazı tam 11 aydır devam ediyor. Polis sokağa yaklaşan herkesi uzaklaştırırken herhangi bir resmi açıklama da yapılmıyor.

11 aydır süren kazı türlü spekülasyon ve şehir efsanesini de doğurdu. Kimi Danyal Peygamber’in hazinesinin, kiminin Dakyanus’un hazinesinin olduğu söylentileri arasında yapılan kazı, merak uyandırıyor. Bugün, kazıların yapıldığı sokakta sivil polis memurlarınca güvenlik önlemi sürdürülüyor.

Her yer brandayla kapatıldı

Kazı alanının üstü ve alanın görülebileceği hemen her açıklık mavi branda ile kapatıldı. Evin avlusunda olup bitenin dışarıdan görülmemesi için duvarların üstüne tel örgüler çekildi. Kazının kamuoyu ile paylaşılmaması, herhangi bir resmi açıklama yapılmaması ise esrarı daha da artırıyor.

Kazının ilk başladığı günlerde çevredeki binalara yerleştirilen keskin nişancılar ve evin bulunduğu sokağın giriş ve çıkışında ise tam donanımlı özel hareket polisinin aldığı önlemler, bölgede oturan vatandaşların aşırı tepkisini çekince güvenlik önlemi biraz hafifletildi. Nöbetçi polisler çevreyi sürekli kontrol ederken, kazının ne zaman biteceği ise söylenmiyor.

Teyfik Selen adlı vatandaş ise yaptığı açıklamada, "Mahallemiz, viran şeklinde. Bize kimse bilgi vermiyor. Böyle olur mu? Tedirginiz. Ne çalışma yaptıklarını bilmiyoruz" diyerek tepkisini gösterdi.

Esrarengiz kazı konusunda yetkililer herhangi bir açıklama yapmazken mahalleli ise kazının 11 aydır devam ettiğini ve güvenlik önlemleri olduğunu, kimsenin o bölgeye yaklaştırılmadığını söyledi.

Polisin ölümünün ardından çalışma başlatılmıştı

Tarsus Emniyet Müdürlüğünde görevli Mithat Erdal, 28 Ocak 2012’de öldürüldü. Polis memurunun, kendi beylik silahı ile başından vurulduğunda silahını temizlerken öldürüldüğü ileri sürülmüştü. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından polis memuru Erdal’ın eşi, kocasının cinayete kurban gittiğini ileri sürerek yeniden soruşturma başlatılmasını istedi. Savcılık talimatı ile polis memurunun kiraladığı evin avlusunda çalışma başlatıldı.