Tarihimiz Topkapıʹnın altında

Tarihimiz Topkapıʹnın altında
Depoların bakımsızlığı ve eşyaların üzerindeki kalın toz tabakası objektiflere yansıdı..
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478ʹde yaptırılan ve Osmanlı Devletiʹnin 380 yıl idare merkezi ve resmi ikametgahı olarak kullandığı Topkapı Sarayı Müzesiʹndeki eserlerin muhafaza altına alındığı bazı depoların kapıları AAʹya açıldı. 
 
  
50 DEPODA MUHAFAZA EDİLİYORLAR
 
Tek binadan oluşmayan yapılar topluluğu olan Topkapı Sarayıʹnın 80 bine yakın koleksiyonu, sarayın daha çok güzergâh dâhilinde olmayan değişik yapılarındaki 50 depoda muhafaza ediliyor. Müzede, çini ve Japon porselenleri, hazine, saray işlemeleri, padişah elbiseleri, kaftanlar, kıymetli örtüler, arabalar gibi her eser topluluğunun ayrı bir deposu bulunuyor.
 
10 BİNİ AŞKIN ESER
 
Silah koleksiyonu sarayın mutfak kısmında çalışanların kaldığı koğuşların bir bölümünde saklanıyor. Sarayın restorasyonda olan ve 2010 yılının sonbaharında tamamlanması planlanan mutfak bölümü ise, yemeklerin pişirildiği kısım, aşçılar camisi, helvahane, hamam ve koğuşlardan oluşuyor. Mutfak Koğuşuʹnda 7. yüzyıldan başlayarak 20. yüzyıla kadar tarihlenen çeşitli silahlar, kılıçlar, miğferler, kalkanlar, topuzlar ve giysilerden oluşan 10 bini aşkın eser bulunuyor.