Tarihi Mozaikler Definecilerin Tahribatıyla Bulundu

Tarihi Mozaikler Definecilerin Tahribatıyla Bulundu
Kepçe ile define arayan kişiler, yüzlerce yıldır toprak altında olan mozaik zemine zarar verdi.

 Karamanʹın Sarıveliler ilçesinde tarihi bir Ören yerinde kepçe ile kazı yapan kişiler, yüzlerce yıldır toprak altında olan eşsiz güzellikteki mozaiklere zarar verdi. Olay, tatil için geldiği köyünde, öğretmen Yücel Özyurtʹun yetkililere haber vermesi üzerine ortaya çıktı. 

Göktepe beldesi Çukurbağ Mahallesiʹndeki ören yerine paletli kepçe ile geldikleri öğrenilen defineciler, belirledikleri bir noktada kazı yapmaya başladı. Toprağın yaklaşık 1 metre altında mozaik bir yapı ve duvarlara rastlayan şüpheliler, yaklaşık 150 metrekarelik bir alanı 4 metre daha kazdı. Bu sırada mozaik alan zarar görürken, eşsiz güzellikteki mozaikler parça parça gün yüzüne çıktı. 

Ören yeri yakınlarındaki tarlalarına giden, tatilini geçirmek için köye geldiği öğrenilen öğretmen Yücel Özyurt ve yakınları, yerin kazıldığını görünce durumu hemen Karaman Müze Müdürlüğüne bildirdi. Olay yerine giden Karaman Müze Müdürü arkeolog Abdülbari Yıldız ile Ermenek ve Sarıveliler bölgelerinde yüzey araştırmaları yapan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ)  Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Aşkın, incelemelerde bulundu. 

Müze Müdürü Yıldız, gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Yıldız, ilk tespitlere göre yapının 3. veya 4. yüzyılda, Roma İmparatorluğu dönemine ait olabileceğini söyledi.

 Yapının muhtemelen doğu batı cepheli, kazılmış alanın ise yapının giriş bölümü olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: 

"Yapının ana merkezi daha toprak altında. Zaten üst kısım antik dönemden bu yana zarar görmüş. Yüzeyde bol miktarda Roma dönemine ait seramik parçaları var. Mozaik binanın havlusuna veya bahçesine yapılmış. Nitelikli bir yapı. Dini bir yapı veya dönemin önemli isimlerinden, komutanlarından veya aristokratlardan birine ait olabilir. Çünkü bu mozaikler herkesin evine yapılmaz. Kalın Horasan harcının üzerine yapılmış bir mozaik. Motifler daha önce görmediğimiz türden, geometrik ve balık pulu şeklinde yapılmış. Kalınlığı ve üzerindeki aşınmalardan bir iç havlu mozaiği olduğunu düşündürüyor. Bir kısmı kazıda zarar görmüş. Fakat kazı yapılan alana bakıldığında mozaiklerin devamı var. Mozaik yapı, toprağın altında katman halinde görülüyor. Acilen bir kurtarma kazısı yapılması lazım. Burası bir antik bir kent olabilir. Gerekli yazışmalar yapılıp çalışmalar başlatılacak." 

Bölgede bugüne kadar mozaiğe çok az rastlanmıştı 

Mozaiklerin altında para veya değerli maddeler aradığının anlaşıldığını ifade eden Yıldız, "Hiçbir zaman mozaiklerin altında bir şey olmaz. Arkeolojide mozaik çok önemli. Bu mozaik yapı da günümüze kadar hiç bozulmadan gelmiş. Oldukça da büyük bir alanı kapsıyor. Kazı iş makinesiyle yapıldığı için parçalar büyük bloklar halinde. Bu bloklar bir araya getirilip birleştirme yapılabilir. Karaman bölgesinde mozaik yapılara çok az rastlanıyor. Sağlam olarak ortaya çıkarılırsa bölge önemli bir turizm alanına dönüşebilir. Kazı daha 3-5 günlük bir kazı. Kaçak kazı yapanlar yine gelebilir. Onun için iyi korunması gerekiyor" dedi.

 Tatil için köyüne gelen öğretmen fark etti 

Öğretmen Yücel Özyurt  ise "Tatilimi geçirmek için köyüme geldim. Buralar çocukluğumuzun geçtiği yerler. Gezerken kaçak kazı yapıldığını ve zarar görmüş mozaikleri fark ettik. Hemen yetkililere haber verdik. Onlar da geldi. Tarihe böyle bilinçsizce zarar verilmesine çok üzüldük. Mozaikler çok güzel. Yetkililer çalışma yapılacağını ve bölgenin kurtarılacağını söylediler. İnanıyorum ki çok daha iyi güzellikler ortaya çıkacaktır. Bölgenin turizme kazandırılmasını istiyoruz" diyerek destek istedi. 

Karaman Müzesiʹnin kaçak kazıyı yapanların tespiti ve yakalanması için ilgili yerellere ihbarda bulunduğu, jandarmanın soruşturma başlattığı öğrenildi