Tankları Şehitler Köprüsünden Kaldıran Genç O Anları Anlattı

Tankları Şehitler Köprüsünden Kaldıran Genç O Anları Anlattı
15 Temmuz darbe girişimin ardından 16 Temmuz sabahı Şehitler Köprüsünde içine bindiği tankı sürerek yoldan kaldıran üniversite öğrencisi Konyalı Taha Koyuncu o anları anlattı.

15 Temmuz günü gerçekleşen darbe girişiminde İstanbul’da bulunan üniversite öğrencisi Taha Koyuncu, darbe günü arkadaşlarıyla yolları kamyonlarla kapattıklarını söyledi. Sabah saatlerinde boğaza giden Koyuncu, askerliğini tankçı olarak yaptığını anlatarak, "O gün biz haberi kalmış olduğum yurtta öğrendik. Sonrasında Kadıköy Belediyesinde toplanarak saat 10 buçuk civarında boğaz köprüsüne doğru hareket etmeye başladık. Sögütlüçeşme metrobüs durağında sonrasında saat 11 civarında Boğaziçi Köprüsündeydik. Tabii ilk toplandığımızda 3 bin 4 bin civarındaydı ama yol üzerinde çok kalabalıklaşan bir grup oluştu. Boğaz köprüsüne yaklaşırken Altunizade metrobüs durağında Kısıklı’ya ayrılan Cumhurbaşkanımızın evine ayrılan bir yol var. Orada bir Özel Harekattan polis bize o yolu kapatmamız gerektiğini söyledi. Biz de o yolu yaklaşık saat 3 buçuk 4’e kadar bir hafriyat kamyonuyla kapattık. O tarafa geçişi engellemeye çalıştık. Sonrasında sabah gün ağarmaya başladığında köprüye bizim uzaklığımız yaklaşık 500-600 metre kadardı. Gün ağarmaya başladığında köprüye doğru hareket ettik oradaki grupla birlikte. Çünkü sabaha kadar orada dışarıdan gelen darbecilere karşı köprüye destek olarak gelecek darbecilere karşı bir kısıtlama yaptık” şeklinde konuştu.

“İki tankı çekici yardımıyla çektik”

Yollardan sadece ambulans ve yaralı taşıyan araçların geçişine müsaade ettiklerini belirten Koyuncu, “İlerleyen saatlerde köprüye geçtiğimde darbecilerin teslim olduğu ve sonrasında da köprünün yola açılma çalışmalarına başlandığını gördüm. Sonrasında orada bulunan görevlilerin tankları çekemediklerini gördüm. Çekici operatörleri vardı, kamyonları vardı. Orada bir polis memuruna askerliğimi tankçı olarak yaptığımı ve istedikleri takdirde yardım edebileceğimi söyledim. O da bana itimat ederek tankın başına geçmemi söyledi. Tankın başına geçtiğimde çekici operatörlerinden birisi vardı. O an için el frenini salmayı başarmış ancak vitesini ayarlayamamıştı. Hareket ettirebilmek için ve bindiğimde vitesi ayarladık ve ilk tankı çekici operatörüyle beraber çektik. İkinci tankta ise orada yine izin aldığım polis memuru arkadaştan yardım almamız gerektiğini söyledi, benim için. İkinci tankı da aynı şekilde çekici ile çektik çünkü üzerinde anahtarları yoktu” diye konuştu.

“Tankın namlusunda atılmaya hazır mühimmat vardı”

Koyuncu namlusu halka çevrili olan tankın namlusunda atılmaya hazır mühimmat olduğunu belirterek, “Üçüncü tanka geldiğimizde ise son tankta ise içerisinde darbeci askerlerin teslim olduktan sonraki silahları mevcuttu. Polisler, halkın eline ya da başkasının eline geçmemesi için içine bırakmışlardı. Önce orada bir olay yeri inceleme ile beraber içerisindeki mühimmatları, silahları çıkardık. Bunu çıkartırken üçüncü tankta şöyle bir detay gözümüze çarptı. Tankın namlusunda atılmaya hazır bir mühimmat vardı, bunu fark ettim. Bunu oradaki yetkililere ilettikten sonra bir polis memuru abimizle beraber öncelikle tankın namlusunu denize çevirmeye çalıştık. Bu esnada oluşan bir aksaklıktan dolayı namlu dönmedi, kule kısmı denize doğru dönmedi. Sonrasında namlunun hedef aldığı noktadaki insanları ve oradaki ekipleri uzaklaştırdıktan sonra mühimmatı çıkarma işlemine başladık. İçerisindeki atılmamış mühimmatı çıkardıktan sonra o tankın anahtarını içeri kısımda bulduk ve onu çalıştırarak çektim. Sonrasında polis memurları teşekkür ederek kalmış olduğum yurda bıraktı” dedi.

“Mevlana meydanındaki programlara katılacağım”

Konya’da Mevlana meydanında başlayacak programlara katılacağını söyleyen Koyuncu, “Rabbimden temennim inşallah her 10 yılda bir gelen darbe serüvenlerine bir daha oluşmaması için dua ediyoruz. Çünkü Türkiye bu darbe serüvenleri yüzünden her darbede 10 yıl geriye gelmiştir. İnşallah bunların olmaması için elimizden gelen gayreti bir millet olarak göstermemiz gerekiyor. Ben o zaman da belirtmiştim bu yine tekrarlansa yine aynısı olsa hiç gözümü kırpmadan yine meydanlarda olacağım. Milli iradenin yanında olacağımı belirttim. Çünkü bu vatan bizim ve burada acı olan durum şu ki bizim vatanımızda Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan insanların bu vatan için bir iç karışıklığa sebep vermeleri hazmedilemez bir durum. Onun için vatanım ve milletim için milli iradenin sonuna kadar yanında olacağım” diye konuştu.

“Bunların gelecek nesillere anlatılması böyle bir şeyin yaşanmayacağının garantisi demektir”

Koyuncu, “Bugün için tamam belki üzerinden bir yıl geçmiş olabilir, belli bir gün geçmiş olabilir ama Türkiye şundan dolayı hep bu sıkıntıları yaşadı. Hep yaşadığımız şeyleri unuttuk veya unutturulduk ama ben şunu istiyorum ki 15 Temmuz’un bir son olması ve bunun bundan sonra gelecek nesillere de aktarılarak belirtilmesi, anlatılması, unutturulmaması. Milletimizden ve bu olayları yaşayanlardan bu olaya inananlardan istiyorum. Çünkü bunun anlatılması demek bir daha böyle bir şeyin yaşanmayacağının garantisi demektir” ifadelerini kullandı