Silifkede Muz Hasadı Başladı

Silifkede Muz Hasadı Başladı
Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin’in Silifke ilçesinde son yıllarda üretimi yaygınlaşan muzun hasadı başladı.

Örtü altında genellikle domates üretiminin yapıldığı ilçede alternatif ürün arayışına giren çiftçiler kurdukları seralarda muz üretimine 3 yıl önce başladı. Şuanda 2 bin dönüm serada muz üretimi yapılırken dönümden 8 ila 10 ton ürün hasat ediliyor. Muzun kilosu ise üreticilerden 2,8 liradan alınıyor. Bir dönüm muz serasının maliyeti 40-50 bin lira arasında değişirken çiftçiler düşük faizli uzun vadeli kredi kullanarak sera yapıyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Silifke’de son yıllarda muz üretiminin de yaygınlaşmaya başladığını belirten Doygun, "Silifke’de şuanda birinci ürün çilek. Ancak önümüzdeki yıllarda muz üretimi de daha da yaygın hale gelecektir. Çünkü ilçemizdeki toprak yapısı ve iklimi muz üretimine çok uygun" dedi.

Silifke’nin bir meyve sebze cenneti olduğunu ifade eden Doygun, "Biz burada çileği ön plana çıkarmışken şimdi çiftçilerimiz alternatif ürün yani daha değişik ürünlere geçiyor. İlk turfanda yaz sebze meyve ilçemizde çıkıyor. Şuanda da muz seralarına başladık. Bir dönümden 8 ila 10 ton mal almaktayız. Bir dönüm sera maliyeti 40-50 bin lira. Bir dönüm 10 ton ürün verdiğine göre fiyatta 2,8 liradan olunca bu çiftçimize çok cazip geldi. Muz, çilek, erik, çeltik, yani Silifke’de yok diye bir şey yok. Doğanın yalancı cennetinde yaşıyoruz" dedi.