SARIVELİLER REFERANDUMU İPTAL, TEKRAR YAPILACAK

SARIVELİLER REFERANDUMU İPTAL, TEKRAR YAPILACAK
08.11.2009 tarihinde yapılan Referandum ilçe seçim kurulu tarafından yapılmadığı gerekçesi ile iptal edildi.
Karamanʹın Sarıveliler İlçesinde Ortaköy ve Adiller köyünün Sarıveliler belediyesine katılmasına ilişkin 08.11.2009 tarihinde yapılan Referandum ilçe seçim kurulu tarafından yapılmadığı gerekçesi ile iptal edildi.
 
İlçe seçim kurulu yapılan referandumun resmi olmadığını söyleyerek yeni halk oylamasını 13 Aralık 2009 günü yapılmasına karar verdi.
 
HAYRİ SAMUR, BU KARAR YALNIŞTIR!
 

İlk yapılan oylamanın 11.05.1998 tarih ve 19881 sayılı resmi gazetede yayınlanan sınır anlaşmazlığı, mülki ayrılma ve birleşme ile köy kurulması ve kaldırılması hakkındaki yönetmeliğe uygun olarak yapıldığını söyleyen Sarıveliler belediye Başkanı Hayri Samur Belediye olarak iptali yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Samur yaptığı açıklamada oylama öncesinde ilgili kanuna göre tüm işlemlerin Valilik ve Kaymakamlık aracılığıyla yapıldığını hatırlatarak şunları kaydetti:

ʹʹ İlçemize bağlı Ortaköy ve Adiller köyü ile ilçemiz birbirine çok yakın. Öyle ki evler bitişik. Biz belediye olarak yıllardır bu köylerimize zaten hizmet veriyoruz. Çünkü hizmet verirken bir evin çöpünü alıp ta diğer evin çöpünü sen köy sınırları içindesin diye almamazlık yapamayız. Böyle olunca bu iki köyümüz İlçe belediyesinin mahallesi olmak için imza toplayarak Karaman Valiliğine başvurdu.
 
Valilikte dilekçeyi işleme koyarak 08.11.2009 tarihinde halk oylaması yaptı. İlgili yönetmelikte açıkça Valilikler, idari bağlılığını değiştirmek isteyen idari birimin veya bağlısının seçmen listesini düzenlerler veya ilgili seçim kurulundan temin ederler ve ilgili birimin bulunduğu yerde, oy verme tarihinden en az 15 gün önce, askıya çıkarırlar. İtirazlar oylamadan bir gün öncesine kadar valilikçe veya görevlendirilmesi halinde kaymakamlıkça değerlendirilir. Halk oylaması valilikçe belirlenen üç kişilik bir kurul aracılığı ile yaptırılır deniliyor. her şey bu yönetmeliğe uygun olarak yapıldı. Halk oylamasında da iki köyün ilçe belediyeye bağlanma kararı çıktı ʹʹ dedi.
Bu karar doğrultusunda Belediye Meclisini toplayarak bu kararı oyladıklarını ve iki köyün ilçenin mahallesi olması için karar aldıklarını söyleyen Samur ʹʹ şimdi ise bize halk oylamasının İlçe seçim Kurulu tarafından yaptırılmadığı için iptal edildiği yazısı geldi. Son yerel seçimler öncesi ilçemize bağlı Göktepe Beldesi ve Ermenek ilçesine bağlı Kazancı Beldesine halk oylaması sonucuna göre bağlanan köyler oldu. Şimdi o köyler Belde belediyelerin mahalleleri konumunda. Sıkıntı şurada. Bu halk oylamasını Mahalli İdareler bir yönetmeliğe dayandırarak iptal ediyor.
 
BU BİZE ve KÖYLERİMİZE HAKARETTİR.
 
Valilikte bir yönetmeliği uygulayarak yapıyor. İkisi de Devletin Kurumu. Ortada aynı meselenin çözümü için 2 tane yönetmelik var. Acaba hangisi uygulanacak. Bizim takip ettiğimiz yol yanlış ise neden yönetmelik iptal edilmemiş. Bu ilçemize, köylerimize yapılan bir hakarettir. Toplanarak karar alan Belediye Meclis üyesi arkadaşlarımıza bir hakarettir. Ben bu kararın siyasi bir karar olduğunu düşünmek bile istemiyorum. Bunun için olayı mahkemeye taşıyıp, ilçemin hakkını arayacağım. Şimdi 13 Aralıkta yeni halk oylaması yapılacak. Yeniden masraf edilecek. Bunun hesabını kim verecek bilemiyorum. Bu işin peşini bırakmayacağım ʹʹ dedi.