Op. Dr. Kargın: Obezite Ameliyatı İle Etkin Ve Sağlıklı Kilo Vermek Mümkün”

Op. Dr. Kargın: Obezite Ameliyatı İle Etkin Ve Sağlıklı Kilo Vermek Mümkün”
Op. Dr. Süleyman Kargın, günümüzde obezite ile mücadelede diyet ve ilaç tedavilerinin başarısız olduğunda artık obezite ameliyatlarının kurtarıcı olduğunu söyleyerek, "Obezite ameliyatları ile hem etkin hem de sağlıklı kilo vermek mümkün" dedi.

Obezitenin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yayılarak ciddi bir sağlık problemi halini geldiğini vurgulayan Medicana Konya Hastanesi Genel Cerrahi bölümünden Op. Dr. Süleyman Kargın, “Ülkemizde halen her 3 kadından biri, her 4 erkekten biri obeziteyle ve getirdiği sağlık sorunları ile mücadele ediyor. Yapılan araştırmalar günümüzde obezitenin sadece aşırı kiloluluk değil yüksek tansiyon, şeker hastalığı, eklem kireçlenmesi, adet bozuklukları, psikolojik rahatsızlıklar ve hatta kansere bile yol açan ciddi bir hastalık olduğunu kanıtlamıştır. Bu nedenle obeziteyle mücadele programları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir şekilde yapılmaya başlanmıştır” dedi.

Aşırı kiloya bağlı sağlık sorunları

Op. Dr. Kargın, “Her ne kadar obezite ile mücadelede diyet programları ve davranış değişiklikleri ilk planda uygulanması gereken yöntemler olsa da özellikle aşırı kilolu kişilerde bu yöntemlerle ideal kiloya ulaşmak her zaman mümkün olmamaktadır. Ya da ideal kiloya ulaşılmasına rağmen uzun süre bu kiloyu korumak çok zordur. Tekrar kilolar geri alındığında eski kilolarından daha fazla olarak alınır. Tekrarlayan diyetler ve her başarısız denemede umutsuzluk ve çaresizlik baş göstermeye başlar. Aşırı kiloya bağlı sağlık sorunlarının baş göstermesi, günlük aktivitelerin kısıtlanması ve toplumdaki negatif bakış açısı kişileri hayatta geri plana çekilmeye ve özgüven kayıplarına sürükler. Bu nedenle obezite sadece aşırı kiloluk hali değil, getirdiği sağlık sorunlarıyla ciddi bir öncü hastalık olduğu kadar kişileri sosyal ve psikolojik yönden de etkileyen kompleks bir hastalıktır” diye konuştu.

“Obezite ameliyatı ile etkin ve sağlıklı kilo vermek mümkün”

“Günümüzde obezite ile mücadelede diyet ve ilaç tedavileri başarısız olduğunda artık obezite ameliyatları kurtarıcımız olmaktadır” diyen Op. Dr. Kargın, “Obezite ameliyatları ile hem etkin hem de sağlıklı kilo vermek mümkündür. Bu ameliyatlar artık ülkemizde birçok merkezde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Ancak gözden kaçan bir konu ise obeziteden kurtulmak için sadece ameliyat olmak çoğu zaman tek başına çözüm değildir. Obezite ameliyatları ve ameliyat sonrası süreçte hastanın takibi bir takım çalışma gerektirmektedir. Ameliyat olmaya karar verdiğimizde ilk araştırdığımız bu ameliyatı en iyi yapan cerrahı bulmak olmalıdır. Ancak deneyimli bir cerrah kadar ameliyat sonrası dönemde takipte ve sağlıklı kilo vermede başarılı, deneyimli bir kadronun olması başarıyı daim kılacaktır. Obezite metabolik bir sorun olduğu için ameliyat sonrası süreçte bir endokrinoloji uzmanının rutin takibi çok önemlidir. Çünkü kilo kaybı yaşandıkça kalp damar sistemi, kemik iskelet sistemi, tiroid bezi ve diğer birçok sistemin hormonlarında değişiklikler olmaktadır. Bu değişimlere bağlı olası problemlere zamanında müdahale etmek ileride yaşanacak kalıcı sorunların önüne geçmede çok önemlidir. Bunun yanında doğru beslenme, günlük kalori ayarlanması, doğru spor tipi, zamanının belirlenmesi ve kiloların dengeli verilmesine yardımcı olacak alanında uzman bariatrik cerrahi diyetisyenliği eğitimini almış bir diyetisyenin olması gerekmektedir. Çünkü ameliyat sonrası dönemde mide küçülmesine bağlı gün içinde çok az miktarda gıda ile beslenme olacaktır. Bu yüzden az miktar gıda ile doğru besinlerin seçilmesi gerekli protein vitamin ve mineral alımı için çok önemlidir. Ayrıca aylık kilo takiplerine göre dengeli ve yeterli kilo kaybının değerlendirilmesi gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak hem ameliyat öncesi süreçte hastanın ameliyat kaygılarını gidermede hem de ameliyat sonrası süreçte davranış değişiklikleri ve kilo verme sürecinde yaşadığı sorunları etkin bir şekilde çözecek psikolog takibinde olmak başarıyı tamamlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Obezite cerrahi ekip işidir”

Op. Dr. Kargın, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Konya Medicana Hastanesi olarak obezite cerrahisi planlanan hastaları multidisipliner yaklaşım olarak bünyemizde kurduğumuz bir ekiple hem ameliyat uygunluğu kararı vermekteyiz hem de ameliyat sonrası dönemde takibini sağlamaktayız. Ekibimizde bulunan genel cerrahi uzmanı, endokrinoloji uzmanı, psikiyatri uzmanı, bariatrik diyetisyen ve psikolog tarafından hastalarımız değerlendirildikten sonra her hasta için ortak bireysel tedavi stratejisi belirlemekteyiz. Bu sayede hastalarımızı ameliyat sonrası süreçte yalnız bırakmayıp hem sağlıklı kilo vermelerini hem de sağlıklı kalmalarını hedefliyoruz. Ekip olarak inancımız obezite sadece aşırı kilo hali değil çok yönlü bir hastalıktır ve biz bu hastalığı ekip olarak yenebiliriz.”