Mustafa Bayır Röportajı

Mustafa Bayır Röportajı
Gazeteci Hüseyin Ölger, Eski İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Bayır ile röportaj yaptı.

İl Genel Meclisi eski Başkanı Mustafa Bayır Gazeteci Hüseyin Ölger’in sorularını cevapladı.  CHP’li Merih Ünver’in iddialarına tepki gösteren Mustafa Bayır iddiaları acayip ve garayip olarak niteledi.

 

CHP’li Merih Ünver’in Başkanlığı Abdullah Öcalan istiyor iddiasını değerlendiren Mustafa Bayır; Tayyip Erdoğan Apo nun taleplerini yerine getiriyor gibi bir konuşma aklı başında olan bi adamın söyleyeceği bi mantık mı yaa böyle bir şey olur mu? Yani Koskoca Ülkenin Cumhurbaşkanı Merih Ünver kadar düşünemiyor öylemi? Ondan sonra bilmem Apo nun teklifini getiriyor yaa bu kadar mantıksız bi konuşma olmaz yaa ben bunu açık yüreklilikle söylüyorum yani böyle bir şey olmaz.diyerek tepki gösterdi.

 

Gazeteci Hüseyin Ölger’in “Cumhurbaşkanı ErdoğanHükümete İdamı getirin dese sanki Hükümet getirmeyecek mi bu açıdan Cumhurbaşkanı da biraz gönülsüz gibi değil mi?” Sorusu üzerine buna katılmadığını belirten Mustafa Bayır; “Yani onu Cumhurbaşkanına sorun. Mustafa Bayır’a niye soruyorsun? Adam açık yüreklilikle söyledi daha ne yapsın yani” dedi.

 

İşte Mustafa Bayır ile yapılan o röportajın tamamı.

 

H. Ölger: Yeni anayasanın gelmesi lazım mı gerekli mi?

 

M. Bayır: Yeni Anayasanın gelmesi lazım, neden lazım? Geçmişe dönük hatırlarsan eğer, tüm siyasi partiler seçim meydanlarında anayasanın değişmesi gerektiğini ifade ettiler. Ama iş ciddiyete geldiği zaman hepsi yan çizdiler. Meclisten kaçtılar. Buna yanaşmadılar. Dolayısıyla yeni bir anayasanın gelmesi lazım ve darbe anayasasının ortadan kalkması lazım. Bu anlamda yeni anayasanın gelmesini ben destekliyorum.

 

H. Ölger: Adalet bakanı Bekir Bozdağ, CHP’li lere; “Biz Atatürk döneminin Anayasasına dönüyoruz.” Demesi, Darbe Anayasasından kaçarken daha eskisine gitmek abes değil mi?

 

M. Bayır: Hayır, şimdi istersen konuyu biraz açalım.. Yani sadece Bekir Bozdağ’ın açıklamasına kitlenmeden ifade edelim. Yani adalet bakanımızın ifade ettiği, CHP döneminde tek parti döneminde gerçekten Mustafa Kemal hem parti başkanlığı yapmıştır hem Cumhurbaşkanlığı yapmıştır.  Yani yaptığı için bunları söyledi. Bu anlamada ileriye dönük yapılan çalışmaların eskisi yenisi olmaz eğer ülkemiz için hangisi hayırlıysa bunun yapılması lazım diye düşüyorum ben.

 

H. Ölger: Yeni Anayasanın maddelerinden bir tanesi de Meclisin Cumhurbaşkanı tarafından feshedilmesi var, siz bunu doğru buluyor musunuz?

 

M. Bayır: Evet Doğru buluyorum! Yani şu anlamda doğru buluyorum. Yani birilerinin feshetmesi gerekiyorsa tabii ki Cumhurbaşkanının feshetmesi lazım. Ama bildiğim kadarıyla yeni yasada meclisinde feshetme yetkisi var. Dolayısıyla bir birini kontrol altında tutmuş olacak. Birilerinin feshetmesi gerektiği zaman o zaman ben size sorayım kim feshetmesi lazım yani Cumhurbaşkanı feshetmeyecekse kim feshedecek?

 

H. Ölger: Yani Cumhurbaşkanının feshetmesini doğru buluyorsunuz.

 

M. Bayır: Doğru buluyorum. Olması gerekende bu, istersen ben şöyle ifade edeyim.. Şimdi geçmişe dönük baktığınız zaman 93 yıllık Cumhuriyet döneminde 65. Hükümetle yönetiliyoruz şuanda, Yani eğer bunu beşer yıla bölmüş olsaydık kaç hükümet eder bilmiyorum ama doğrusu bölmedim ama ee hesaplarıma göre 16-17 ayda bir hükümet değişmiş geçmişte son 15 yıl hariç olmak üzere, yani burada şimdi neyi savunacağız? Parlamenter sistemin neyini savunacağız? Mesela geçmişte güneş motel olayı var, siz biliyorsunuz bunu belki gençler bilmezde yani 11 tane Milletvekilini Sayın Ecevit Adalet Partisinden aldı tamamına Bakanlık vermek suretiyle Hükümet kurdu. Ee bunun neresi adil yani şimdi bunun nesini savunacağız.

 

H. Ölger: Bu siyasi bir hamle değil mi?

 

M. Bayır: Hayır, o zaman herkes birbirini kandırsın Milletvekillerini değişik şekilde ikna etsin ondan sonra da hükümeti düşürsün.

 

H. Ölger: Yeni sistemde de aynısı olmaz mı?

 

M. Bayır: Hayır bu ülkede istikrarsızlık söz konusu olmuş olacak. Geçmişte bu millet bunları çok yaşadı. Geçmişte ki ekonomik krizlere bakarsan, arkasında hep istikrarsız hükümetlerden kaynaklanmıştır. Mesela 2001 krizinde Sayın Ecevit’in önüne esnafın attığı yazarkasayı kimse unutmadı. Al Sayın Başbakanım ben bir esnafım demişti.  Yani Bu memlekette Sayın Demirel’in ifadesiyle yetmiş sente muhtaç olduğu dönemler oldu. Yani burada Parlamenter sistemin neyin savunacağız?

 

H. Ölger: Şimdi CHP diyor ki; 600 Milletvekilinin 400 Milletvekilinin onayıyla Cumhurbaşkanı yargılanacak bu neredeyse imkânsız bir rakam, velev ki bulduk diyelim bu seferde Anayasa üyelerini Cumhurbaşkanı belirlediği için kendisini yargılayacak bir hâkimde bulunamayacak. Bu da tek adamlığa doğru gidiliyor olmuyor mu?

 

M. Bayır: Peki ben şöyle sorayım o zaman, şuan ki Anayasaya göre Cumhurbaşkanı hangi şartlarda yargılanıyor? Önce oradan başlayalım, Vatana ihanet suçunun dışında Cumhurbaşkanı yargılanamaz şuanda ki Anayasaya göre ama şimdi ki yeni Anayasaya göre 400 Milletvekilini bulduğun zaman diyor Cumhurbaşkanı yargılanabilir.

 

H. Ölger: Kriter aranmayacak mı? Yaptığı suçun özelliğine göre

 

M. Bayır: Eğer 400 Milletvekili Cumhurbaşkanı şu suçu işlemiştir derse mecliste oylanırsa ondan sonra yüce divana gidip yargılanacak, Haklıdır veya haksızdır suçlu veya suçsuz orada yargılanacak.

 

H. Ölger: Vatana ihanet suçu aranmayacak mı? Yani Sayın Erdoğan değil de X Cumhurbaşkanı örneğin yolsuzluktan adı çıktı bundan yargılanabilecek mi?

 

M. Bayır: Tabii yargılanıyor, sadece vatana ihanetten değil her türlü şeyden yargılanabilir. Ama 400 Milletvekilinin karar vermesi lazım.

 

H. Ölger: Meclis oylamaları 2. Tura gidiyor. 2. Turda çıkacağını düşünüyor musunuz?

 

M. Bayır: Ben düşünüyorum, bi değişiklik olacağını zannetmiyorum. Yani niye zannetmiyorum zaten 1. Turda 347 ye kadar çıktı Ak Parti ve MHP Milletvekilleri aynı şekilde devam edeceğini düşünüyorum bi sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.

 

H. Ölger: Peki, Referandumda geçer mi? Meclisten sonra biliyorsunuz Referanduma gidecek.

 

M. Bayır: Tabii Referanduma gidecek, orada da bi sıkıntı olacağını zannetmiyorum.  Yani TBMM’de yazıyor Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Millet ne derse o olacak. Yıllardır bizleri eleştiriyorlardı şimdi biz diyoruz ki bunu Millete götürelim Millet ne derse o olsun kardeşim, Evet der onaylarsa eyvallah tamam onaylamazsa yine Milletin dediği olsun yani burada ne sıkıntı var ki? Burada CHP’nin mecliste yaptığı hareketler tasvip edilecek hareketler değil. Bir Milletvekiline bir ana muhalefet partisine yakışmayacak hareketler bunlar.  Kürsüyü işgal edeceksin, kürsüyü yıkacaksın Milletin koltuğuna ayakkabınla çıkacaksın ondan sonra kamera yerleştirip her şeyi yayınlayacaksın arkasından da diyeceksin ki, efendim Ak Parti açık oy kullanıyor. Yaa siz bi kere orada her şeyi çekip vatandaşa yayınladınız.

 

H. Ölger: Ama Muhalefet Meclis Tv yayınlamadığı için yayınlıyoruz diyor.

 

M. Bayır: Yayınlanması gerekmiyorsa yayınlamamıştır. Bilmiyorum yani

 

H. Ölger: Meclis Tv hergün yayın yapıp o gün yayın yapmıyorsa burada da Muhalefet haklı değil mi?

 

M. Bayır: Yani ben bunu bilmiyorum diyorum bak TRT onu yayınlamadı nedenini bilmiyorum.

 

H. Ölger: Şimdi Muhalefet haklı olarak diyor ki; Başkanlık sistemi gelince terör ve ekonomik sıkıntı nasıl bitecek, Parlamenter sistem bu sıkıntıları giderilmesine nasıl engel oluyor diyor. Yani sen Ekonomi sıkıntıyı gidereceksin de Parlamenter sistem neyine engel oldu? Terörü bitirmek istiyorsun da şuan ne engel oluyor? Muhalefet bunu soruyor.

 

M. Bayır: Şimdi bunu net hemen oraya dayamayalım istersen. Eee yani Terör! Terör Türkiye’de bugün çıkmış bir olay değildir. Terör Türkiye’de en az 30 – 40 yıl olan bir vakadır. Şuanda Terörün üzerine en çok giden hükümet Ak Parti hükümetidir. Biz şuan röportaj yaptığımız güde Reinaya yapılan saldırıyla ilgili terörist canlı olarak yakalandı. İnşallah bunun hesabı sorulacak.

 

H. Ölger: Keşke idam olsaydı beslemezdik.

 

M. Bayır: Yani İdamı ben istiyorum. Ben bunu daha öncede söyledim bugünde söylüyorum, Yani Türkiye’de İdamın olması lazım. Hak eden cezasını bulsun. Bu vatana ihanet edenler, Tecavüzcüler niye idam edilmiyor bu adamları içeride 30 yıl 40 yıl besliyorsun.

 

H. Ölger: Başbakan bir Ali değil Bin Ali sana feda olsun diyor, isterse İdamı Cumhurbaşkanın önüne getirir. Zaten Sayın Cumhurbaşkanı onaylayacağını söyledi. Hükümet neden İdamı getirmiyor?

 

M. Bayır: Valla ben Milletvekili olmadığım için o konuda bir şey diyemem. Benim şahsi düşüncemi sorarsan ben idamın gelmesini istiyorum.

 

H. Ölger: Burada Cumhurbaşkanının pek gönüllü olmadığı görünüyor ama

 

M. Bayır: Hayır hiç alakası yok yani. Açık yüreklilikle söyledi adam daha ne yapsın yani

 

H. Ölger: Ben şunu soruyorum, Şimdi Cumhurbaşkanı hükümete arkadaş ben idamı istiyorum İdam yasasını getirin dese Hükümet hayır getirmiyoruz mu diyecek? Yani onun için Cumhurbaşkanı gönülsüz gibi.

 

M. Bayır: Yani onu Cumhurbaşkanına sorun. Mustafa Bayır’a niye soruyorsun?

 

H. Ölger: ben sizin izleminizi merak ediyorum.

 

M. Bayır: Bak ben izlenimi mi söylüyorum. Ben İdamın gelmesi taraftarıyım. Hak eden cezasını bulsun kardeşim.

 

H. Ölger: 2 gün önce Sayın Merih Ünver ile yaptığımız röportajda Merih Ünver hanımefendi dedi ki; AK Parti Suriye Anayasasını getiriyor, bu yasalar Esad’ın yasaları diyor siz ne diyorsunuz?

 

M. Bayır: Evet o röportajı okudum, tabii ben Suriye Anayasasını bilmediğim için efendim oradan alındı şuradan alındı ben bunu bilmem. Eee önemli olan daha yeni ifade ettim Ülkenin daha müreffeh hale getirilmesi için yasa çıkarılıyorsa bu Suriye’ye uymuş Amerika’ya uymuş bizi ilgilendirmez. Bizim için önemli olan ülkenin kalkınması.

 

H. Ölger: Ama bu Suriye Anayasasına uyuyorsa bu sıkıntı değil mi?

 

M. Bayır: Hayır ben Suriye Anayasasını bilmiyorum ki!

 

H. Ölger: Yani örnek veriyorum velev ki uyuyorsa diyorum.

 

M. Bayır: Yani ben bilmiyorum o hanımefendi Suriye Anayasasını incelemiş mi bilmiyorum ben incelemedim. Oraya uyar mı uymaz mı.

 

H. Ölger: Tabii ki Merih hanımda CHP’li Hukukculardan öğrenmiştir. Velev ki uyuyorsa ESET dediğimiz kişinin yasalarına uyuyorsa bu yanlış bir şey değil mi?

 

M. Bayır: Hayır Hüseyin sen şimdi bir yerlere getirmeye çalışıyorsun da, bilmediğim konu hakkında bir şeyler söyleyecek değilim yani. Suriye Anayasası nedir ben okumadım bilmiyorum.

 

H. Ölger: Şimdi Merih hanım diyor ki; Başkanlık sistemi rahmetli Özal ve Demirel tarafında da ortaya atıldı ama 2002’den sonra ilk defa Abdullah Öcalan tarafından ortaya atıldı. Ve şuanda da AK Parti bir nevi Abdullah Öcalan’ın isteğini yerine getiriyor diyor.

 

M. Bayır: Peki, ben şöyle sorayım….

H. Ölger: Ama hep soruya soruyla cevap veriyorsunuz. J

 

M. Bayır: Hayır ben soru anlamında demiyorum… AK Parti’nin teröre karşı duruşu belli mi kardeşim? Bunu günlük olarak ifade ediyorlar. Her türlü terörle mücadele edildiğini ifade ediyor ve Televizyon da bunu görüyoruz. Günlük kaç tane teröristin gebertildiğini açık olarak TSK yayınlıyor. Yani şimdi APO’nun teklifini getiriyor gibi bir ifadede bulunması kadar acayip ve garayip bir şey yok. Aynen böyle ifade ediyorum. Yani İnsan Muhalefetlik yapabilir yapması da gerekiyor ama yapıcı bir muhalefet olması lazım. Ben şunu söyleyeyim Cumhuriyet Halk Partisi 15 Temmuz hariç bak onu da ifade edeyim 15 Temmuzda liderler bir araya geldi. Onun dışında ülke adına bir araya geldikleri var mı yaa Yani hepsi yanlış bu insanların öyle sorayım. Bunlara kalırsan Türkiye’de yapılan hiçbir şey doğru değil. Bütün hizmetler AK Parti döneminde yapıldı.

 

H. Ölger: Cumhuriyet Halk Partisini eleştiriyorsunuz ama Saadet Partisi de bu tekliflere karşı.

 

M. Bayır: Saadet Partisi neye karşı çıktı?

 

H. Ölger: Yeni Anayasa maddelerine karşı çıktı.

 

M. Bayır: Yaa karşı çıkabilir. Ben şunu söylüyorum, birileri buna niye karşı çıktı? Çıkabilir bunda bi sıkıntı yok! Ama eleştirinin de bi ölçüsü olması lazım. Yanii hangi akıl kabul eder; Efendim Apo da başkanlığı istiyordu efendim Tayyip Erdoğan Apo nun taleplerini yerine getiriyor gibi bir konuşma aklı başında olan bi adamın söyleyeceği bi mantık mı yaa böyle bir şey olur mu? Yani Koskoca Ülkenin Cumhurbaşkanı Merih Ünver kadar düşünemiyor öylemi? Ondan sonra bilmem Apo nun teklifini getiriyor yaa bu kadar mantıksız bi konuşma olmaz yaa ben bunu açık yüreklilikle söylüyorum yani böyle bir şey olmaz. Haa beğenmeye bilirsin, eleştirebilirsin ama bir alternatif getirmen lazım.

Bak söyledim 65 tane hükümet gelmiş önce bu kadar hükümet niye gelmiş bunu sormak lazım, Hükümetlerde istikrar olmadığı için ülke yönetilmediği için ve yapılan darbelerin haddi hesabı yok.

 

H. Ölger: 15 Temmuz’da halkımıza karşı hain bir darbe girişimi gerçekleşti. Ardından ülke genelinde FETÖ üyeleri için operasyonlar düzenleniyor. Siz bu operasyonları yeterli buluyor musunuz? Yani gerçek fetöcüler elini kolunu sallaya sallaya geziyor. Siyasete girilmedi falan

 

M. Bayır: Yani ben şuanda yeterli görüyorum. Yeterli derken kim fetö cü kim değil biz bunu bilemeyiz. Emniyetin kayıtlarında var. Devlet kimi alacağını da iyi bilir.

 

H. Ölger: Mağdurların olduğunu düşünüyor musunuz?

 

M. Bayır: Elbette vardır yani yoktur demiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı da bunu ifade etti yani bazen at izi it izine karışabiliyor. Yani konuyla hiç alakası olmayan insanlar çeşitli nedenlerle yani belki içlerinde çalıştığı insanlarla problemleri var iki satır yazı yazıyor işte falancada fethullahçı şucu bucu gibi ve bu insanlarda görevlerinden alındılar. Var bunlar ama eee adalet yerini bulacaktır. Belki geç olabilir ama adalet yerini bulacak bu insanlarda görevlerine dönecek diye düşünüyorum.

 

H. Ölger: Tekrar Anayasa konusuna dönmek istiyorum. Şuanda Hükümetin tek destekçisi Milliyetçi Hareket Partisinin yöneticiler. Bu noktada MHP’nin desteğine ne diyorsunuz.

 

M. Bayır: MHP’ye ancak teşekkür edilir yani. Ben şunu ifade edeyim Sayın Devlet Bahçeli gerçek bir devlet adamı gibi davranmıştır ki sadece bugün değil geçmişte de bunları yapmıştır.  Sayın Bahçeli ülkenin birlik ve beraberliği için gerekeni yapmıştır. Bugünde aynı şeyi yapıyor gelecekte de aynı şeyi yapacağına inanıyorum.

 

H. Ölger: Çarşamba günü Sayın Kılıçdaroğlu ile Bahçeli’nin görüşmesi var sizce Bahçeli’nin görüşünde değişiklik olur mu?

 

M. Bayır: Hayır değişmez, zaten Sayın Bahçeli bu konuda daha önceleri de açıklama yaptı görüşümüz nettir diye.

 

H. Ölger: MHP’de bölünme olacağını düşünüyor musunuz? Bölünme derken sadece bu Anayasa oylamasında görüş farklılığı olur mu?

 

M. Bayır: Teşkilatlar anlamında bilemem, zaten vatandaş kendisi karar verecek ama vatandaşın Anayasa hakkında bilinçlendirilmesi lazım. Bilinçlenirse % 60’ın altına düşmeyeceği Kanaat’ındayım. En az %60’la Referandum geçer.

 

H. Ölger: %60 iddialı bir rakam ama

 

M. Bayır: Yazabilirsin. Yarın göreceğiz inşallah referandumda biz köy köy, sokak sokak çalışacağız televizyonlarda anlatacağız.

 

H. Ölger: Gazetemize de bekleriz.

 

M. Bayır: Tamam gazetenizde de anlatacağız. Ve %60’dan aşağıda almayacağız yani

 

H. Ölger: Şuan ki anketlerde %40 civarlarında Evet %42 civarlarında Hayır %20 civarlarında da kararsız çıkıyor. Hükümete yakın ve muhalif anket şirketlerinden duyuyoruz.

 

M. Bayır: Ben hiçbir ankette böyle görmedim, siz nerede gördünüz.

H.Ölger: Dün CnnTürk’de çıktı.

 

M. Bayır: Zaten söylediğin kanal belli, Cnn gibi kanalda %40 çıkıyorsa bu zaten %60’tır.

 

H. Ölger: Ama bu Millet 15 Temmuz’da Cnntürk’den Cumhurbaşkanınını görerek meydanlara indi.

 

M. Bayır: Evet oldu, oradaki muhabir arkadaşımıza teşekkür ediyorum gerçekten görevini yaptı. CNN Bu Millet biliyor ayrıca Amerika’nın yeni başkanı Tramp’ta söyledi siz yalancısınız yalan haber yapıyorsunuz diye. Bende yalancı olduklarına inanıyorum.

 

H. Ölger: Sizce Referandumdan geçmezse Ak Parti’nin B Planı var mıdır?

 

M. Bayır: Ben onu bilemem, şuanda etkili ve yetkili bir yerde değilim.

 

H. Ölger: Yani siz olsanız referanduma gittim halk Hayır dedi, artık bu defteri kapatalım der miydiniz.

 

M. Bayır: Ee zaten öyle olacak, Ya bunu Cumhurbaşkanı’nda Başbakan’da ifade ediyor zaten. Biz Millete gideceğiz, eğer Millet Hayır kardeşim biz Parlamenter sistemi istiyoruz derse öyle olacak. Ak Parti veya başka bir partinin bunu değiştirme şansı yok ki.

 

H. Ölger: Peki, Başkanım röportaj için teşekkür ediyorum.

 

M. Bayır: Ben Teşekkür ediyorum, Yeni Anayasa Milletimize hayırlı olsun diyorum. Sağolun..